LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Eskalacija prosvjeda na rubu ratnog stanja

Što se događa u Kijevu?

Ukrajina je ponovno ustala. Kijev je pod vatrom sukoba između prosvjednika i policije. Što se točno događa u Ukrajini i hoće li ovi sukobi završiti podjelom Ukrajine, vrijeme će pokazati.

Ukrajina je ponovno ustala. Kijev je pod vatrom sukoba između prosvjednika i policije. Što se točno događa u Ukrajini i hoće li ovi sukobi završiti podjelom Ukrajine, vrijeme će pokazati.

Prosvjedi haraju svijetom, sad čak i šire od Balkana. Prosvjedi koji su nedavno održani na Kosovu okončani su pobjedom studenata te skidanjem dotičnog dekana s njegove funkcije. Dok se prosvjedi u BiH, koje je narod vodio protiv Vlade stišavaju, bukte novi u Ukrajini. No, hoće li oni dobro završiti?

Što se točno događa u Ukrajini, zašto je narod ovako burno reagirao? Prije par mjeseci, točnije u studenom 2013. godine, ukrajinska Vlada odbila je ponudu ulaska u Europsku uniju, što je rezultiralo velikim nezadovoljstvom i prosvjedima studenata. Nakon odbitka ponude Europske unije, došlo je do antiprosvjednih zakona, premlaćivanja i otmica aktivista. U tim prosvjedima priveden je veliki broj studenata. Sve je ovo bila kap koja je prelila čašu te su prosvjedi koji su bili pod kontrolom 18. veljače prešli u otvoreni sukob policije s prosvjednicima. Koja je strana bila prva koja je započela ovaj sukob, još uvijek se ne zna.

Trenutan broj žrtava je 28 poginulih, s time da ih je puno ozlijeđeno i da te brojke svakim satom rastu.

Ukrajina je zemlja koja se već godinama bori s time kome ostati politički vjerna. Dok narod želi zapadu, Vlada želi istoku, stoga se ovi sukobi u principu vode oko toga hoće li Ukrajina prihvatiti europsku vladavinu prava ili rusku oligarhiju. Stanovnici Ukrajine ogorčeni su svojim predsjednikom te širokim ovlastima koje su mu dane jer, kako kažu, podložan je ruskoj politici te služi uskim interesima Moskve.

Dan prije izbijanja sukoba, Vlada i oporba složile su se kako će pustiti pritvorene studentske prosvjednike te da će pristupiti mijenjanju Ustava i smanjenju ovlasti predsjednika Ukrajine, Viktora Janukovyča, ali predsjednik ukrajinskog Parlamenta nije dopustio da se taj prijedlog stavi na dnevni red Parlamenta. Kada se saznalo za tu vijesti, prosvjednici su krenuli na Parlament, policija je čuvala vrata parlamenta te je u tom trenutku počeo sukob naroda s policijom.

Najsnažniji prosvjedi su u Kijevu i zapadnoj Ukrajini, a to su dijelovi koji su iznimno privrženi europskoj i zapadnoj politici. Međutim, započeli su prosvjedi i u drugim dijelovima države. Radikalne desničarske grupe bile su prve u sukobima s policijom, ali se još uvijek ne zna koliku potporu one imaju.

Oporba se pokušava približiti prosvjednicima te im ponuditi mirno rješavanje situacije, ali s obzirom na to da ne uživaju veće povjerenje među prosvjednicima, nisu uspješni u svojoj nakani. Borba Vladimira Putina i EU-a ovaj je put dotakla samo dno. Postavlja se pitanje hoće li se Ukrajina podijeliti? Mediji nagađaju da bi se scenarij Ukrajine mogao otplesti na krvavi način, kao i onaj tijekom raspada Jugoslavije. Sukobi se nastavljaju, no hoće li se to stvarno dogoditi, vrijeme će pokazati.

Pogledajte ovaj dirljiv video.

FOTO: AOL