LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U BiH se šire prosvjedi nezadovoljnog naroda, Priština se još uvijek ne stišava

Približavamo li se „Balkanskom proljeću”?

Nakon Kosova i Prištine, narod BiH je odlučio reći dosta i krenuti u masovne prosvjede. Tuzla je prije tri dana započela prosvjedovati, a sada se prosvjedi šire čitavom zemljom. Bližimo li se „Balkanskom proljeću”?

Nakon Kosova i Prištine, narod BiH je odlučio reći dosta i krenuti u masovne prosvjede. Tuzla je prije tri dana započela prosvjedovati, a sada se prosvjedi šire čitavom zemljom. Bližimo li se „Balkanskom proljeću”?

Prije tri dana počeli su masovni prosvjedi u Tuzli. Građani koji više nemaju volje ni živaca trpjeti loše odluke vladajućih predstavnika izgubili su strpljenje i odlučili izaći na ulice. Ove prosvjede ne možemo svrstati u prosvjede koji za sobom vuku listu želja i uvjeta, ovo je pobuna građana. Proteklih je dana u BiH postalo iznimno napeto, prosvjedi se šire čitavom zemlju, ujedinjuju sva tri entiteta, a glavni cilj je promjena.

Svakodnevno sukobljavanje s policijom, paljenje i uništavanje državnih institucija - što se točno događa? BiH je unutar zadnjih par mjeseci pretrpjela razna razočaranja. Pisali smo kako su studenti i mladi ljudi ostali bez dva iznimno vrijedna programa, „Erasmus + i „Youth in Action, studenti su već tada izašli na ulice. Nakon toliko nevolja i iznimno loših odluka vladajućih predstavnika te jako lošeg ekonomskog i socijalnog položaja stanovnika u toj državi, narod je odlučio da je dosta.

Procjenjuje se da je prvi dan prosvjeda, koji je započeo u Tuzli, bilo više od 6 000 prosvjednika, a svaki dan ta brojka raste jer se svakim danom i satom pobuna širi čitavom zemljom. Što će se dogoditi, možemo samo nagađati. U sukobima s policijom već je prvi dan ozlijeđeno oko 60 ljudi.

Tuzla prosvjed II
 
Tuzla prosvjed II, FOTO: prosved.ba
 
 

Meta prosvjednika su svakako zgrade državnih institucija. Kamenovana je zgrada Suda Tuzlanskog kantona, gori zgrada predsjedništva BiH, gradska vijećnica u Mostaru  je u plamenu, gore sjedišta HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice) i SDA-a (Stranke demokratske akcije), kao i mnoge druge institucije diljem zemlje. Arhiv BiH je pretrpio ozbiljna oštećenja te je izvješteno kako su izgubljeni veoma bitni dokumenti o ratovima. Situacija je zabrinjavajuća, a političke strane pozivaju prosvjednike na mirno rješavanje situacije.

Prosvjed Priština
 
Prosvjed Priština, FOTO: Klubi Politik i Studentëve
 
 

Političari su izjavili da razumiju gnjev naroda, ali da nasilje i uništavanje građevina nisu opravdani.

Jesmo li blizu „Balkanskom proljeću”? Prije dva dana objavili smo članak o prosvjedima u Prištini koje su započeli studenti zbog korupcije i političkih interesa koji haraju njihovim Sveučilištem. Oni se već osmi dan ne stišavaju, štoviše, broj prosvjednika raste, a slika djevojke kojoj nakon bacanja suzavca mlijekom ispiru oči obilazi svijet. Uhićene studente policija još ne pušta iz pritvora. Studenti su putem svojih izvora saznali da ih se čak i u zatvorima nastavlja tući. Ako se prosvjedi nastave, postoji mogućnost da izmaknu kontroli, što se moglo vidjeti i na primjeru „Egipatskog proljeća”.

FOTO: PROTEST.BA