LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti opet ispaštaju zbog političkih razmirica

Bosanskohercegovački studenti prosvjedovali zbog neuključenosti u novi Erasmus+ program

Jedina država kojoj Erasmus+ program nije omogućen je Bosna i Hercegovina i to zbog političkih razmirica sa Republikom Srpskom. Studenti su organizirali prosvjed pod nazivom (R)evolucija+ u nadi da će se i njihov glas čuti.

Jedina država kojoj Erasmus+ program nije omogućen je Bosna i Hercegovina i to zbog političkih razmirica sa Republikom Srpskom. Studenti su organizirali prosvjed pod nazivom (R)evolucija+ u nadi da će se i njihov glas čuti.

O Erasmus+ programu već smo pisali na portalu. Podsjetimo, radi se o novom programu Europske unije, koji će zadržati sve stare Erasmus projekte, a u cilju mu je omogućiti veću potporu za studiranje, volontiranje, rad i osposobljavanje u inozemstvu. Projekt je pokrenut zbog sve većeg rasta nezaposlenosti mladih ljudi u Europi.

S ovim potezom, Europska unija je omogućila veću mobilnost ne samo studenata, već i profesora i srednjoškolaca. Ipak, jedina država kojoj ovaj program nije omogućen je Bosna i Hercegovina i to samom političkom odlukom Republike Srpske. Za odluke o sudjelovanjima u ovakvim europskim projektima, svoj pristanak moraju dati svih devet ministara te predsjednik Vijeća, a s tom odlukom se mora složiti i nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj. Iako su se svi ministri izglasali za ovaj potez, politička blokada je došla iz Republike Srpske, koja se usprotivila ovoj odluci. Ministarstvo prosvjete i kulture RS izjavilo je kako nije protiv programa koji su u interesu učenika i studenata iz bosanskohercegovačkog entiteta, ali su protiv narušavanja nadležnosti tog entiteta u oblasti obrazovanja.

Iz navedenih razloga, bosanskohercegovački studenti i učenici odlučili su jučer organizirati prosvjede pod nazivom ''(R)evolucija+'' i dići svoj glas protiv ove političke odluke koja, blago rečeno, sprječava mlade ljude u napredovanju i pronalasku budućnosti. Prosvjed je održan u šest gradova: Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Bihać i Zenica. U Sarajevu su se mladi i stari okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, gdje su pokušali vlasti poručiti svoju želju u sudjelovanju u Erasmus+ programu, kao i poručiti kako studenti više neće sjediti i čekati da se problemi riješe sami od sebe. 

Adnan Imamović, jedan od studenata organizatora ovoga prosvjeda, istaknuo je kako je tema ovog prosvjeda samo kap koja je prelila čašu, a čaša je već bila ispunjena raznim problemima poput neadekvatnih studentskih domova, manjak stipendija i loša provedba bolonjskog sistema na fakultetima. Studenti su istaknuli kako nisu oni ti koji su uzrokovali rat i napravili dugove pa tako ne žele ni snositi odgovornost ni za nesposobnost vlade da brine o budućnosti BiH. Iako je odaziv na prosvjed bio znatno manji od očekivanog te se moglo vidjeti više umirovljenika nego studenata, organizatori su poručili kako neće stati na ovome dok ne isposluju svoje zahtjeve.

Dan prije samih prosvjeda, zamjenica ministra civilnih poslova BiH Denisa Sarajlić-Maglić i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavile su kako su ministri BiH i Vlada Republike Srpske postignuli dogovor te kako će Erasmus+ biti omogućen i studentima s područja BiH. Cvijanović je istaknula kako je Republika Srpska samo htjela ispoštovati zakonsku proceduru u okviru BiH te su se pozvali na europske primjere.

FOTO: FACEBOOK