LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novac i moralne obveze

Prestižna američka sveučilišta mogla bi izgubiti donatore ako ne podrže Izrael

Sukob Izraela i Hamasa doveo je američka privatna sveučilišta u nezahvalnu situaciju – moraju ispuniti očekivanja bogatih donatora u pogledu jasnijeg podupiranja Izraela, ali i poštovati prava prosvjednika na slobodno izražavanje.

Sukob Izraela i Hamasa doveo je američka privatna sveučilišta u nezahvalnu situaciju – moraju ispuniti očekivanja bogatih donatora u pogledu jasnijeg podupiranja Izraela, ali i poštovati prava prosvjednika na slobodno izražavanje.

Nekolicina bogatih donatora privatnih američkih sveučilišta zaprijetila je da će povući financijske potpore koje pružaju sveučilištima, kao što je Harvard u Massachusettsu ili Sveučilište Pennsylvania, piše Tportal.

Posljedice se već mogu primijetiti. Zaklada Wexner, koja radi na pripremi mladih židovskih vođa u Sjevernoj Americi i Izraelu, prekinula je partnerstvo sa školom Kennedy na Harvardu.

Kao razlog prekida suradnje naveli su tužan neuspjeh vodstva Harvarda da zauzme jasan i nedvosmislen stav protiv barbarskih ubojstava nevinih izraelskih civila od strane terorista, rekla je obitelj Wexner, osnivač lanca Bath & Body Works.
 

Traže se i ostavke


Veliki donator Sveučilišta Pennsylvania Marc Rowan, izvršni direktor investicijskog fonda Apollo Global Management, zahtijeva ostavku predsjednice škole Elizabeth Magill. Prozvao ju je zbog toga što je dva tjedna ranije škola bila domaćin festivala palestinske književnosti, ali je taj festival prema njemu ugostio neke dobro poznate antisemite i poticatelje mržnje i rasizma.

Nije jedini koji je izrazio nezadovoljstvo, pridružili su mu se i Kenneth Griffin, direktor investicijskog fonda Citadel i jedan od najvećih donatora Harvarda, te Ronald Lauder, nasljednik kozmetičke grupe Estee Lauder i još jedan donator Sveučilišta Pennsylvania, pišu američki mediji.
 

„Vodstva se kritizira što ne govore odmah ili dovoljno snažno. Prisiljeni su birati strane. A ipak ima mnogo onih koji kažu da s obzirom na raznolikost perspektiva na kampusu, ne može postojati pozicija institucija o tako složenom globalnom pitanju.” – rekla je Lynn Pasquerella, predsjednica Američke udruge koledža i sveučilišta (AACU), prema Tportalu.


A čak i oni koji osude napade na Hamas, kao što učinila predsjednica Claudine Gay na Harvardu, dobivaju kritike da su se kasno sjetili ili da njihove riječi nemaju jačinu.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA