LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Cyber-kriminal

Osuđen je 18-godišnji haker igrice GTA: čeka ga doživotni boravak u strogo čuvanoj bolnici

Nakon nekoliko mjeseci čekanja dobio je presudu za svoje zločine hakiranja protiv razvojnog programera igre GTA, Rockstar Games, ali i drugih tehnoloških tvrtki.

Nakon nekoliko mjeseci čekanja dobio je presudu za svoje zločine hakiranja protiv razvojnog programera igre GTA, Rockstar Games, ali i drugih tehnoloških tvrtki.

Osamnaestogodišnji haker Arion Kurtaj ukrao je i objavio nekoliko videoisječaka iz popularne i dugoočekivane igrice Grand Theft Auto VI prije nekoliko mjeseci, a sada je dobio presudu za svoje zločine hakiranja protiv razvojnog programera igre GTA, Rockstar Games, ali i drugih tehnoloških tvrtki, piše Forbes.

Naime, ne smatra se opasnim za javnost, ali postoji izuzetno velika mogućnost da će ponoviti zločine te će biti poslan u sigurnu bolnicu u Ujedinjenom Kraljevstvu – doživotno.
 


VEZANO: Možda je vrijeme za promjenu lozinke: ove se mogu probiti u manje od sekunde



Sudac je procijenio da je haker izrazito vješt i motiviran za svoj „posao“, što je na sudu predočeno pomoću procjene mentalnog zdravlja koja tvrdi da je haker „visoko motiviran“ i „nastavlja izražavati namjeru povratka kriminalu čim prije“.


 

Kako je došao do igre GTA?


Kurtaj je uz pomoć Amazon-firesticka, hotelskog TV-a i mobitela uspio ući u interni Slack-server tvrtke Rockstar Games te je zaprijetio da će objaviti izvorni kod ako Rockstar ne plati višemilijunsku otkupninu.

On nije djelovao sam već je dio hakerske skupine nazvane Lapsus$, koja je tvrtkama poput Nvidia, Rockstara i Ubera pričinila štetu od gotovo 10 milijuna dolara svojim hakiranjima, izvijestio je BBC.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA