LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Znanstvenici su zabrinuti

Neviđene vrućine: ovo je bio najtopliji lipanj od 1979. godine

Znanstveni vjeruju da su rekordno visoke temperature uzrokovane kombinacijom prirodne promjene i ljudskog djelovanja.

Znanstveni vjeruju da su rekordno visoke temperature uzrokovane kombinacijom prirodne promjene i ljudskog djelovanja.

Zabilježena je nova rekordna temperatura od početka satelitskog praćenja 1979. godine. Prema američkim nacionalnim centrima za predviđanje okoliša, prosječna temperatura na globalnoj razini je dosegla 17,01C 03. srpnja 2023. godine. Dosadašnji rekord zabilježen je u kolovozu 2016. godine, a iznosio je 16,92C. Nadalje, stručnjaci vjeruju da je ova temperatura premašila sve brojke otkako su krenula široka instrumentalna mjerenja krajem 19. stoljeća. Ozbiljnost situacije pokazuje i činjenica da je lipanj 2023. godine bio najtopliji lipanj prema svjetskim rekordima, prenosi BBC.

Visoka vrućina posljedica je kombinacije vremenskog događaja El Niño i tekućih emisija ugljičnog dioksida uzrokovanih ljudskim djelovanjem, istraživači vjeruju da će sljedećih mjeseci biti više zapisa kako El Niño jača, stoji na stranici BBC-a.

El Niño ili ENSO je južna oscilacija koja se događa u tri faze, vruća, hladna i neutralna. Označava najjaču promjenu u klimatskom sustavu bilo gdje na Zemlji, a znanstvenici su u lipnju otkrili znakove El Niña. Nadalje, dolazi do izviranja topline na površini Tihog oceana koja dodatno povećava globalnu temperaturu. Neobičan porast temperature kopna i mora, zabrinuo je znanstvenike još na početku godine. 
 

FOTO: PIXABAY