LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Američki sud

Ne možete položiti autorska prava na umjetnička djela AI-ja

Samo djela koja je stvorio čovjek mogu se zaštiti autorskim pravima.

Samo djela koja je stvorio čovjek mogu se zaštiti autorskim pravima.

Generiranje AI umjetničkih djela postalo je popularno u zadnjih nekoliko mjeseci, a onda se postavilo pitanje tko ima autorska prava na ta djela? Američki sud u Washingtonu donio je presudu koja kaže da umjetnička djela stvorena umjetnom inteligencijom bez ljudskog djelovanja ne mogu biti zaštićena autorskim pravima prema američkom zakonu, prenosi Hina.

Računalni znanstvenik Stephen Thaler poslao je zahtjev za odobravanje patenata koje je osmislio DABUS (Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience) Američkom uredu za autorska prava, no tamo su ga odbili. Slučaj je završio na sudu gdje je američka sutkinja, Beryl Howell rekla da se samo djela koja je stvorio čovjek mogu zaštititi autorskim pravima.  
 

Pokušaj u drugim državama


Thaler je također predao zahtjev za patente koje generira DABUS u drugim zemljama uključujući Veliku Britaniju, Južnoafričku Republiku, Australiju i Saudijsku Arabiju, s ograničenim uspjehom.

Sve više ljudi koristi umjetnu inteligenciju u procesu stvaranja umjetnosti tako da će se pitanje intelektualnog vlasništva u skorije vrijeme morati razriješiti. Ovo nije prvi takav slučaj, ranije je odbijen zahtjev drugog umjetnika za zaštitu slika generiranih putem AI sustava Midjourney, unatoč autorovim tvrdnjama da je sustav bio dio njihova umjetničkog procesa.
 

Intelektualno vlasništvo

 

„Približavamo se novim granicama u zaštiti autorskih prava kako umjetnici označavaju AI u svoje kućice. Ovaj slučaj, međutim, nije ni izbliza kompleksan", rekla je Howell, a prenosi Hina.


Thaler svoje nastojanje argumentira tvrdnjom da ljudsko autorstvo nije konkretan pravni zahtjev i da bi dopuštanje zaštite autorskih prava AI-ju bilo u skladu sa svrhom autorskih prava onako kako su navedena u američkom ustavu da „promoviraju napredak znanosti i korisnih umjetnosti."
 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA