LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PSIHIČKI I FIZIČKI PRITISAK

Najstresniji posao na svijetu nije onaj koji biste očekivali, otkriva studija

Istraživanje koje je trajalo čak 17 godina, a u kojem je sudjelovalo 136 000 sudionika, pokazuje da je faktor stresa kod ovog posla veći nego kod drugih.

Istraživanje koje je trajalo čak 17 godina, a u kojem je sudjelovalo 136 000 sudionika, pokazuje da je faktor stresa kod ovog posla veći nego kod drugih.

Kada pomislite na najstresnije poslove, vjerojatno vam prvo na pamet padaju zanimanja koja su povezana s visokom odgovornošću, poput liječnika, pilota ili vozača autobusa. Međutim, nedavna studija jednog sveučilišta u Kini pokazuje da najstresniji posao na svijetu zapravo nije niti jedno od navedenih, već konobarski posao.

Iako se na prvu može činiti kako konobarski posao nije toliko stresan u usporedbi s drugim zanimanjima, istraživanje koje je trajalo čak 17 godina, a u kojem je sudjelovalo 136 000 sudionika, pokazuje da je faktor stresa kod ovog posla veći nego kod drugih. Konobari su tijekom radnog vremena pod stalnim psihičkim i fizičkim pritiskom, a često su izloženi i neugodnim situacijama s nezadovoljnim gostima.

Nadalje, konobarski posao je vrlo nefleksibilan i često ne doživljava mnogo uvažavanja, za razliku od, primjerice, liječnika koji su za svoj trud, ako ništa, nagrađeni visokom plaćom. Kod konobara to i nije baš uvijek tako, a količinu stresa možemo povezati i s time da su konobari u dugoročnom razdoblju, potvrdila je studija, češće posezali za cigaretama i alkoholom, što su često navike užurbanog i stresnog stila života.
FOTO: UNSPLASH