LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Vremešna Japanka

Najstarija osoba na svijetu proslavila je 116. rođendan!

Japan je zemlja u kojoj trenutno živi najviše stogodišnjaka, a kao jedan od glavnih razloga ističe se zdrava prehrana.

Japan je zemlja u kojoj trenutno živi najviše stogodišnjaka, a kao jedan od glavnih razloga ističe se zdrava prehrana.

Misao Okawa prekjučer je proslavila 116. rođendan čime je postala najstarija osoba na svijetu. Kći izrađivača kimona rođena je u Osaki u Japanu, 5. ožujka 1898. godine Te godine je, primjerice, kraljica Victorija zasjela na britanski tron, a Filipini su proglasili neovisnost.

Okawa je jedna od samo 5 živućih osoba koje su rođene u 19. stoljeću, a svih pet su žene. Vremešna Misao preuzela je titulu najstarije osobe kada je preminuo njen sunarodnjak u siječnju prošle godine

Majka je troje djece, od kojih dvoje još uvijek živi i u devedesetim su godinama. Ima četvero unuka i šestero praunuka. Kako piše Mashable, vjenčanje s njezinim mužem 1919. bio joj je najsretniji trenutak u životu, a najgori se dogodio 12 godina poslije, 1931. godine, kada ga je izgubila.

Činjenica da najstarija osoba na svijetu dolazi iz Japana nije iznenađujuća. U Japanu trenutno živi 54 397 stogodišnjaka, uključujući 282 onih koji su došli do 110 godina. Štoviše, 87% japanskih stogodišnjaka su žene.

Stručnjaci tvrde kako su japanski zdrav način života, hrana s malo masti i vladini programi vježbanja za ljude u godinama razlozi povećanja životne dobi. Misao Okawa savjetuje svima da se nauče opustiti i da jednostavno jedu i spavaju.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE