LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ne postoji dovoljno dokaza

Mentalno zdravlje i internet: istraživanje s drugačijim rezultatima

Unatoč značajnom naporu koji su uložili u otkrivanje potencijalnih veza između tehnologije i dobrobiti pojedinca, znanstvenici nisu uspjeli pronaći nikakvu relevantnu povezanost.

Unatoč značajnom naporu koji su uložili u otkrivanje potencijalnih veza između tehnologije i dobrobiti pojedinca, znanstvenici nisu uspjeli pronaći nikakvu relevantnu povezanost.

Rezultati nedavnih istraživanja pokazuju značajan utjecaj neprekidnog klikanja i doomscrolanja na mentalno zdravlje, s posebnim naglaskom na potencijalno štetne učinke društvenih mreža poput Instagrama i TikToka, pogotovo među adolescentima.

Ipak, jedno od najopsežnijih istraživanja o mentalnom zdravlju i korištenju interneta provedeno od Oxford Internet Institutea pokazalo je da trenutno ne postoje čvrsti dokazi koji bi nedvosmisleno povezali korištenje interneta s negativnim utjecajem na ljudsku psihu, piše Zimo.
 


VEZANO: Zašto je dobro imati sestru? Pozitivno utječu na mentalno zdravlje i samopouzdanje


 

Neobični rezultati


Britansko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical Psychological Science, pokazalo je da je povezanost između korištenja interneta i psihološke dobrobiti, u najgorem slučaju, slaba.

Unatoč značajnom naporu koji su uložili u otkrivanje potencijalnih veza između tehnologije i dobrobiti pojedinca, znanstvenici nisu uspjeli pronaći nikakvu relevantnu povezanost, što je potvrdio Andrew Przybylski, profesor s Oxforda.

Przybylski i njegovi kolege detaljno su testirali utjecaj interneta na različite dobne skupine i spolove te zaključili da nema dokaza podrške popularnim teorijama o većem riziku za određene dobne skupine. Znanstvenici s Oxford Internet Institutea analizirali su gotovo dvadeset godina podataka o korisnicima interneta u dobi od 15 do 89 godina iz 168 zemalja.
 


VEZANO: Kako život u roditeljskoj kući utječe na mentalno zdravlje mladih?



Studija je pregledala prethodna istraživanja i otkrila da su mnoge studije koje povezuju internetsku tehnologiju s negativnim utjecajem na mentalno zdravlje bile nejasne i podložne različitim tumačenjima.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA