LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Posljedice klimatskih promjena

Je li budućnost hrane u laboratorijskom uzgajanju voća?

Naranče bez kore i jabuke bez jezgre?

Naranče bez kore i jabuke bez jezgre?

Klimatske promjene i nesigurnost u budućnost uzgoja hrane postaju sve veći problem u svijetu. Novi Zeland čak razmatra uzgajanje voća u laboratoriju. Znanstvenici žele umjetno stvoriti voće, kao što su jabuke bez jezgre i naranče bez kore, prenosi Poslovni dnevnik.


Znanstvenici optimistični

 

Iako se rad na laboratorijski uzgojenom mesu često istražuje i pojavljuje u medijima, sličan rad na uzgoju voća je znatno manje čest. Znanstvenici iz Plant & Food Researcha, smještenog u južnom gradu Christchurchu, žele promijeniti tu dinamiku putem uzgoja voćnog tkiva iz biljnih stanica. Njihova nada je da će tim pristupom stvoriti voće koje će jednog dana imati isti okus, miris i teksturu kao prirodno voće. Ovaj program trebao bi osigurati rezerve hrane u zemlji.
 

Ovdje na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih usjeva, ali gledajući u budućnost, postoji puno promjena koje dolaze u svijet s rastom stanovništva, sve većom urbanizacijom i klimatskim promjenama. – riječi su vodećeg znanstvenika za program Food by Design dr. Ben Schon.


Znanstvenici koji rade na tom projektu smatraju kako bi laboratorijski uzgojena hrana u budućnosti mogla biti spas za poljoprivredu, iako je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja.
 

Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez dijelova koji se obično odbacuju poput jezgre jabuke ili kore naranče. Pružanje potrošačima samo tkiva voća pomoći će u smanjenju bacanja hrane. – ističe dr. Schon.


Ipak, laboratorijski uzgojenu hranu još dugo nećemo moći pronaći na policama supermarketa jer će dokazivanje njezine sigurnosti s pomoću raznih kliničkih testova i ispitivanja trajati godinama.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA