Prestižno natjecanje

Građani odlučili: FER-ov laboratorij LAPOST u finalu Innovation Radar Prizea

aPad

Još je prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacija IENA prepoznat potencijal autonomnog vozila stvorenog u LAPOST-u, a sada je ono ušlo u finale natjecanja „Innovation Radar Prize” u kojem će se natjecati kao jedini hrvatski predstavnik.

Uz pomoć elektroničkih glasova građana, FER-ov Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije (LAPOST) ušao je u finale natjecanja Innovation Radar Prize 2018. Ono se održava od 2015. godine na razini Europske unije, a proizašlo je iz inicijative Europske komisije za identificiranje institucija i istraživačkih projekata EU-a s najvećim inovacijskim potencijalom. LAPOST se, kao jedini hrvatski predstavnik, natječe sa svojim projektom aPad u kategoriji Excellent Science.

Kandidirana inovacija je autonomno bespilotno površinsko vozilo specijalizirano za mjerenje, mapiranje i inspekciju mora i podmorja. Inovacijski potencijal vozila prepoznala je Europska komisija kroz H2020 FET (Future and Emerging Technologies) projekt subCULTron te potom i kroz H2020 FET Innovation Launchpad projekt aPad.

Vozilo može samostalno komunicirati s ostalim robotima u moru te je sposobno obavljati složene zadatke za krajnje korisnike. Platforma se može primijeniti na različita znanstvena područja kao što su podvodna arheologija, biologija mora, oceanografija, pomorska sigurnost, robotika, marikultura i hidrografija. Koordinator je projekta profesor Nikola Mišković s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, znanstvenik s bogatim znanjem i iskustvom rada u znanstveno-istraživačkim projektima. Veliki potencijal ovoga autonomnog vozila prepoznat je još prošle godine na međunarodnoj izložbi inovacija IENA u Nürnbergu, kada je inovacija dobila zlatnu medalju.

Odluku o konačnom pobjedniku natjecanja IRP 2018 donijet će stručni žiri na središnjem inovacijskom događaju ICT 2018: Imagine Digital – Connect Europe koji će se održati od 4. do 6. prosinca 2018. godine u Beču. Riječ je o otvorenom događaju u organizaciji Europske komisije i austrijskog predsjedništva Vijeća Europske unije na kojem se građani mogu pridružiti članovima znanstvene zajednice, kreatorima politike i predstavnicima ICT-a kako bi raspravljali o budućnosti digitalizacije Europe.

Komentari na članak

Vezani članci

LAN Battle for Split

Računalne igre

Napeti mečevi prvog regionalnog eSports natjecanja održavaju se u Splitu

Natjecatelji iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije odmjeravat će svoje snage na prvom izdanju natjecanja "LAN Battle for Split". Događaj je besplatan i otvoren za sve zainteresirane.

Mačka

Odlazak omiljenog ljubimca

Tužna vijest s FER-a: Preminuo Mali Ivica

Pod kotačima preminuo voljeni ljubimac studenata FER-a, Mali Ivica. Administrator njegova Instagram profila tom je prilikom ukazao na sve lijepe trenutke koje je ovaj mačak sa sobom donio.

Panorama 2

Maratonsko natjecanje

Na splitskom sveučilištu 24 sata trajat će stvaranje pametnijih gradova

Do 14. studenog zaprimaju se prijave za sudjelovanje u 24-satnom „Smart City Challenge hackathonu“. Prijaviti se mogu svi punoljetni kako bi razvili potpuno novo rješenje jednog od zadanih izazova.

Studentsko natjecanje u programiranju

Studentsko natjecanje

„Code Quest": prvo sveučilišno prvenstvo u programiranju – uskoro

Ako posjeduješ zavidne programerske vještine, a kodiranje ti je u malom prstu, razmisli o prijavljivanju na „Code Quest", prvo sveučilišno prvenstvo u studentskom programiranju. Pobjeda na natjecanju može ti donijeti vrlo atraktivne nagrade, kao i laskavu titulu sveučilišnog prvaka u programiranju!

POrtanova - organizacijski tim 2017

17. sezona natjecanja je otvorena

Portanova Fashion Incubator nagrađuje najbolje mlade dizajnere s 10 000 kuna

Na natječaj Portanova Fashion Incubatora mogu se prijaviti pojedinci ili grupa od dva člana starosti između 19 i 35 godina i to bez obzira na formalno obrazovanje. Kolekcije koje se prijavljuju ne smiju biti ranije javno prikazivane i trebaju imati najmanje 10 i najviše 12 modela.