Popis zanimljivih zabrana britanskim studentima

Dvije trećine britanskih fakulteta imaju ograničenja i zabrane

https://pixabay.com/en/graduation-scroll-cap-university-2148715/

Zamislite da vaš fakultet izda zabranu odijevanja poput Caityln Jenner? Što biste rekli na zabranu bogohuljenja? Mišljenja su podvojena, a u Velikoj Britaniji vode se zanimljive rasprave.

Najnovija istraživanja britanskih znanstvenika ističu podatak da je na čak 9 od 10 sveučilišnih kampusa na neki način sloboda studenata ograničena. Tvrdi se da je u posljednje tri godine cenzura još više porasla što se očituje u publikacijama pojedinih kampusa te pozivima gostujućih predavača koji održavaju predavanja studentima.

Na takozvani Free Speech University Rankings uvršteno je 115 sveučilišta i studentskih organizacija. Gotovo dvije trećine od analiziranih uvrštene su u listu ozbiljno ograničavajućih sloboda, dok je nekolicina stavljena u kategoriju upozorenja. Svijetli su primjeri Sveučilišta Buckingham, Trinity St. David i West of Scotland za koja je utvrđeno da nemaju nikakve restrikcije.  

Istraživanje je došlo i do podataka da postoje i zabrane odijevanja poput Caityln Jenner ili inzisitiranje da se u svakoj prilici ističe i priča o pojedinoj sveučilišnoj maskoti što zapravo predstavlja apsurd i baca sjenu na ozbiljnost dobivenih podataka. Nekim je istraživačima zasmetalo što su pojedina sveučilišta zabranila bogohuljenje smatrajući da ono nije regulirano nikakvim zakonom. Ipak, potrebno se zapitati vrijeđa li bogohuljenje religijske osjećaje pojedinca, a ne ga samo smještati u jednu perspektivu.

Čak i popularni LSE našao se na listi fakulteta s cenzurom, kao i Sveučilišta u Liverpoolu, Glasgowu, pa čak i Cambridge. Cijeli popis i ostale informacije o ovom, svakako kontroveznom istraživanju, možete pogledati na mrežnim stranicama inicijative. 

Komentari na članak

Vezani članci

Kappa centar Osijek

Sveučilište i Ekonomija namjeravaju useliti u poslovne prostore

Osječko Sveučilište odustalo od izgradnje novog kampusa?

Sudeći po tome kako stvari zasad stoje, Kappa centar mogao bi postati novi dom za brojne studente i nastavnike. Naime upravo u tom stambeno-poslovnom kompleksu, Sveučilište i Ekonomski fakultet namjeravaju kupiti prostore koje bi koristili za potrebe različitih službi Sveučilišta.

Lojha

Mladi znanstvenik

Lujendra Ojha: Student koji je otkrio vodu na Marsu

Lujendra tvrdi da se sve dogodilo slučajno. Pruge koje je vidio slijevale su se niz kanjone i zidiće kratera za vrijeme ljeta na Marsu.

Zgrada rektorata Sveučilišta u Puli

Stipendije za izvrsne redovne studente

Raspisan Natječaj za dodjelu stipendija studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Izvrsnim redovnim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će dodijeljeno 10 stipendija u iznosu od 500 kuna mjesečno. Prijave traju do 3. lipnja 2016. godine.

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci

Primaju se kandidature za članove riječkih domskih odbora

Na javni poziv za člana domskog odbora možete se prijaviti kako biste pomogli svojem domu u poboljšanju uvjeta života studenata. Za svaki riječki dom odabrat će se po šest članova.

Stres, panika, tjeskoba (Naslovna)

Nemoj postati rob modernih bolesti

Savjeti za učinkovitu borbu protiv stresa, tjeskobe i napada panike

Stres je dio naših života i na nama je da se naučimo nositi s njim. Zašto? Jer zaslužujemo prekrasan i ispunjen život, bez straha da će nas uhvatiti napad panike u javnom gradskom prijevozu.