Popis zanimljivih zabrana britanskim studentima

Dvije trećine britanskih fakulteta imaju ograničenja i zabrane

https://pixabay.com/en/graduation-scroll-cap-university-2148715/

Zamislite da vaš fakultet izda zabranu odijevanja poput Caityln Jenner? Što biste rekli na zabranu bogohuljenja? Mišljenja su podvojena, a u Velikoj Britaniji vode se zanimljive rasprave.

Najnovija istraživanja britanskih znanstvenika ističu podatak da je na čak 9 od 10 sveučilišnih kampusa na neki način sloboda studenata ograničena. Tvrdi se da je u posljednje tri godine cenzura još više porasla što se očituje u publikacijama pojedinih kampusa te pozivima gostujućih predavača koji održavaju predavanja studentima.

Na takozvani Free Speech University Rankings uvršteno je 115 sveučilišta i studentskih organizacija. Gotovo dvije trećine od analiziranih uvrštene su u listu ozbiljno ograničavajućih sloboda, dok je nekolicina stavljena u kategoriju upozorenja. Svijetli su primjeri Sveučilišta Buckingham, Trinity St. David i West of Scotland za koja je utvrđeno da nemaju nikakve restrikcije.  

Istraživanje je došlo i do podataka da postoje i zabrane odijevanja poput Caityln Jenner ili inzisitiranje da se u svakoj prilici ističe i priča o pojedinoj sveučilišnoj maskoti što zapravo predstavlja apsurd i baca sjenu na ozbiljnost dobivenih podataka. Nekim je istraživačima zasmetalo što su pojedina sveučilišta zabranila bogohuljenje smatrajući da ono nije regulirano nikakvim zakonom. Ipak, potrebno se zapitati vrijeđa li bogohuljenje religijske osjećaje pojedinca, a ne ga samo smještati u jednu perspektivu.

Čak i popularni LSE našao se na listi fakulteta s cenzurom, kao i Sveučilišta u Liverpoolu, Glasgowu, pa čak i Cambridge. Cijeli popis i ostale informacije o ovom, svakako kontroveznom istraživanju, možete pogledati na mrežnim stranicama inicijative. 

Komentari na članak

Vezani članci

Elizabeta II.

Na današnji dan

Kraljica Elizabeta II. od danas najdulje vladajući britanski monarh

Povodom današnjeg dana donosimo nekoliko zabavnih zanimljivosti iz života britanske kraljice.

Trčanje

Sveučilišni sport

U tijeku su prijave za 18. Splitski polumaraton

18. polumaraton za studente će se u organizaciji Splitskog sveučilišnog sportskog saveza održati 25. veljače. Prijave se šalju na adresu elektroničke pošte: sport@unist.hr.

Prosvijed za studentski standard

Zagrebački studenti spremaju prosvjed

Posljednji pozdrav studentskom standardu

Zagrebački studenti idućeg utorka prosvjeduju zbog odluka nadležnih institucija koje su ugrozile studentski standard

Job Fair 2017

Sajam na FER-u

Job Fair 2018: 103 tvrtke na najvećem sajmu poslova

Centar karijera FER-a, Savez studenata FER-a i Klub studenata elektrotehnike donose 13. po redu izdanje Job Faira. Iz sajma koji povezuje IT industriju i domaće talente razvio se sajam koji povezuje velik broj industrija s proaktivnim pojedincima koji traže posao po svojoj mjeri, što će i pokazati ovogodišnji program.

Sportaši ZŠEM-a

ZŠEM ima poseban program prilagođen obavezama profesionalnih sportaša

Održan susret profesionalnih sportaša studenata ZŠEM-a

Biti profesionalni sportaš i aktivno se baviti sportom svaki dan zahtjeva brojna odricanja zbog čega je često vrlo teško u raspored uklopiti i fakultetske obaveze.