LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tužna vijest za studente i mlade ljude u Bosni i Hercegovini

Bosanskohercegovački studenti ostali i bez programa "Youth in Action"!

Bosanskohercegovački studenti su opet izgubili bitku. Ukidanje programa "Youth in Action" još je jedna stavka koja naše susjede baca u očaj - ostali su bez mogućnosti za nova poznanstva, iskustva i preporuke zbog, kako kažu, političkih igara.

Bosanskohercegovački studenti su opet izgubili bitku. Ukidanje programa "Youth in Action" još je jedna stavka koja naše susjede baca u očaj - ostali su bez mogućnosti za nova poznanstva, iskustva i preporuke zbog, kako kažu, političkih igara.

Nedugo nakon objavljivanja vijesti da BiH neće biti dijelom Erasmus + programa te davanja obećanja da će se ipak nešto učiniti po tom pitanju, bosanskohercegovačke studente udarila je nova vijest, nema mogućnosti pristupa ni "Youth in Action" programu. Obećanja vodećih političara prosvjednicima koji su se okupili prilikom otkazivanja Erasmus + programa još uvijek se nisu ostvarila i sve više studenata misli da se neće ni ostvariti.

"Youth in Action" program je koji nudi razna neformalna obrazovanja i volontiranja. Mladi diljem svijeta uživaju u njegovim blagodatima jer im omogućava stjecanje iskustva koje većinom ne mogu steći u svojoj državi. Taj program nudi različite konferencije, treninge, pripravništva i volontiranja koja su financirana iz fondova Europske unije. S obzirom na to da živimo na vrlo nestabilnom financijskom području, ovi programi mladima su iznimno zanimljivi jer su im sve aktivnosti iz ovog programa u potpunosti ili djelomično financirane iz fondova Europske unije.

Nažalost, naši susjedi od 1. siječnja 2014. godine, zbog nepostojanja nacionalne agencije, neće više moći uživati u ovim blagodatima. Ova vijest stigla je iz centrale resursnog centra SALTO SEE, posebnog tijela Europske unije zaduženog za promociju suradnje između tzv. programskih zemalja "Youth in Action" platforme (članice EU + Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Turska i Makedonija) i zemalja Zapadnog Balkana (onih koje nemaju osnovanu nacionalnu agenciju).

Druga bitna odrednica "Youth in Action" programa jest Europski volonterski servis (EVS) preko kojega su osobe između 17 i 30 godina imale priliku volontirati u nekoj od europskih zemalja u trajanju od 2 mjeseca do godinu dana. Pored toga što im je u tom periodu plaćen smještaj, hrana, režije i putni troškovi, volonteri su dobivali i džeparac čiji je iznos ovisio o standardu države u kojoj volontiraju. Mnogi volonteri iz BiH su na taj način, zahvaljujući iskustvu i preporukama rukovoditelja europskih organizacija u kojima su volontirali, nakon povratka u BiH lakše pronalazili posao. Neki su i ostajali trajno raditi za organizaciju u kojoj su volontirali.

Studenti su ogorčeni ovom odlukom i za sve krive političku situaciju u zemlji. Naime, politička situacija u Bosni i Hercegovini tjera mlade perspektivne ljude da ostave svoju domovinu u potrazi za nečim boljim, stoga ovakve odluke pokazuju kako se gubi nada za normalnim životom u toj državi. Ono malo mladih, obrazovanih  ljudi koji su do sad i ostali u domovini, zbog ovakvih će odluka sigurno otići. Znamo da se naša regija učestalo bori s problemom "odljeva mozgova", ali čini se da vodeće političare takve stvari ne zabrinjavaju. Ukidanje programa gdje su se mladi mogli susretati sa drugim mladima diljem svijeta i stjecati nove prijatelje i iskustva za čitav život, predstavlja veliki gubitak za bosanskohercegovačke studente.

S druge strane, Europska komisija prošli je tjedan unatoč političkim problemima poslala poziv Bosni i Hercegovini za sudjelovanje u Erasmus + programu. Iz Komisije su naglasili kako je važno sudjelovanje BiH, barem i na parcijalnoj razini. Osnovni program uključuje EU fondove za obrazovne projekte te stipendije na doktorskom nivou. Hoće li se ovo rasplesti u povoljnu situaciju za studente - vrijeme će pokazati.

FOTO: FACEBOOK