Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

john lennon, beatles, frontmen

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.

John Winston Lennon, najpoznatiji Beatles, rođen je 9. listopada 1940. godine u Liverpoolu u Engleskoj.

Majka mu je poginula dok je imao 17 godina, a svoje je odrastanje proveo kod tete. Bio je problematičan u školi, no izuzetno nadaren za glazbu i crtanje. Na tetin nagovor ravnatelj mu daje preporuku za Liverpool Art College kako njegovi talenti ne bi propali.  

Sa samo 15 godina osniva svoju prvu grupu The Quarrymen, a dvije godine kasnije preko zajedničkog prijatelja upoznaje Paula McCartneya. Nešto kasnije im se pridružuje i George Harrison, a 1962. godine i posljednji član Ringo Starr – i Beatlesi su rođeni.

Beatlesi su napravili prekretnicu u dotadašnjoj glazbi te postali jednim od najpopularnijih i najutjecajnijih rock-sastava u povijesti glazbe. Svoj prvi album pod nazivom Please, Please Me izdaju 1963. godine i time započinje prava beatlemanija kojom su začarali svijet. Dok su žene bile zaljubljene u njih, muškarci su htjeli biti poput njih, a rođena je i jedna od najpoznatijih frizura beatlesica, ali i najpoznatiji model naočala na svijetu, lenonice, po uzoru na one koje su Johnu Lennonu bile zaštitni znak. 

Godine 1966. prestali su nastupati te su  se posvetili radu u studiju na novim projektima, koketirajući sa psihodelijom, novim instrumentalnim zvukovima inspiriranim hippie pokretom. Do 1969. godine grupa se raspala zbog neslaganja članova benda, a John Lennon kao i ostali članovi benda krenuli su u solo projekte.

Što se tiče Johnova privatnoga života, bio je dvaput oženjen. U prvi je brak ušao sa samo 21 godinom, 1963. dobio je sina Juliana, a sam brak potrajao je do 1968. godine, da bi se iste godine oženio s nekonvencionalnom japansko-američkom umjetnicom i aktivistkinjom za mir Yoko Ono s kojom 1975. godine na svoj 35. rođendan dobiva sina Seana.

John svoj život završava 8. prosinca 1980. ispred svojega stana u New Yorku prilikom dijeljenja autogram. David Mark Chapman, među obožavateljima, u njega je ispalio 4 smrtonosna hica te on umire sa samo 40 godina, ali njegov lik i djelo zadržat će se još dugo prisutnima u svijetu glazbe.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo Unidu radio

Razgovarali smo s ekipom koja slavi 8. rođendan UNIDU radija

INTERVJU: „UNIDU radio je puno više od samo studentskog medija koji služi studentima za praksu. Tu se radi, ali se sklapaju i prijateljstva!“

Dubrovački studentski UNIDU radio slavi 8. rođendan. Tom prilikom razgovarali smo s izvršnim urednikom Alenom Rokijem, a svoje misli podijelili su i „radio-aktivni“ studenti Mislav Ćimić, Marijana Matulović i Robert Žarak.

Korčula se našla na popisu najpoželjnijih turističkih odredišta u 2016. godini

Novo festivalsko izdanje

Korčulanski barokni festival impresivnim lokacijama održavanja dodaje nekoliko novih

Kao i prethodna izdanja Korčulanskog baroknog festivala, sedmo će ugostiti prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, i to u okružju impresivnih korčulanskih spomenika, ali i na novim lokacijama – otok Vrnik, Orebić, Ston, Trpanj, Vela Luka, Blato, Pupnat, Smokvica, Hvar, Ploče i Dubrovnik.

Ivan Hrvatska

Intervju s Ivanom Hrvatskom

„Kada bih bio premijer, studiranje bi bilo besplatno, a cijena bi rakije bila upola manja“

S vlasnikom hita "Hrvatska rakija" razgovarali smo uoči njegovog nastupa u Vrbovcu. Otkrio nam je zašto se nakon pet godina vratio u Hrvatsku i prokomentirao aktualna događanja u Lijepoj Našoj.

Rođendanska torta

Proslava u Saxu

Klub studenata Fakulteta političkih znanosti slavi šesti rođendan

Proslava će se održati u Saxu, Klubu hrvatskih glazbenika 24. svibnja s početkom u 22 sata. Ulaznica iznosi 15 kuna i moguće ju je kupiti na ulazu u klub.

Ferragosto

Orahovačko jezero

House of Pablo kolektiv dobiva svoj stage na osmom izdanju „Ferragosta“

Nakon dvodnevnog tuluma u punoj Tvornici Kulture, festival House of Pablo seli se na Ferragosto JAM 8.