Na današnji dan

VIDEO: Svijet neiskvarenošću i šarmom počeo osvajati najpoznatiji skitnica

Skitnica

Crni polucilindar, štap, crni brčići, istrošeno odijelo i simpatični čovječuljak koji ih nosi. Pogađate – riječ je o Charlieju Chaplinu.

Na današnji je dan 12. travnja 1915. prvi put prikazan film Charlieja Chaplina Skitnica (The Tramp), jedan u nizu filmova o ovom simpatičnom liku koji je postao kultnim likom čitave ere nijemoga filma. Skitnica se smatra prvim Chaplinovim klasikom, a priča je to o neočekivanom heroju koji spašava farmerovu kćer od grupe razbojnika.

– A tramp, a gentleman, a poet, a dreamer, a lonely fellow, always helpful of romance and adventure.

Riječi su to kojima je Charlie Chaplin (Charles Spencer Chaplin) u autobiografiji opisao svoj lik. I doista, vjerujemo da ga svi pamtimo kao takvoga – skitnicu, ali uvijek džentlmena, moralnu vertikalu, simpatičnoga, nespretnoga i romantičnoga, ali i uvijek nesretno zaljubljenoga. Izvor inspiracije možemo pronaći u Charlijevom privatnom životu i njegovim ranim pokušajima ostarivanja karijere u filmskoj indrustriji. Zbog problematične obiteljske situacije bio je primoran raditi kojekakve poslove kako bi skrbio o sebi i svojoj obitelji. O tom je dijelu života zapisao:

I (was) newsvendor, printer, toymaker, doctor's boy, etc., but during these occupational digressions, I never lost sight of my ultimate aim to become an actor (...) So, between jobs I would polish my shoes, brush my clothes, put on a clean collar and make periodic calls at a theatrical agency.

Uskoro se njegov trud itekako isplatio. Do 26. godine života, kada je izdao Skitnicu, Chaplin je bio zvijezda. U 1920-ima njegov je uspjeh još više porastao. Tih je godina napravio filmove Mališan (The Kid, 1921.), Zlatna groznica (The Gold Rush, 1925.) i Cirkus (The Circus, 1928.). godine 1931. objavio je Svjetla velegrada (City Lights), a u njemu je bio zadužen i za glazbu. Uslijedila su velika filmska ostvarenja Moderna vremena (Modern Times, 1936.) i Veliki diktator (The Great Dictator, 1940.). Posljednji je njegov film, ujedno i prvi i jedini u boji, Grofica iz Hong Konga (A Countess from Hong Kong, 1967.).

FOTO: Flickr

Charlie Chaplin svojim je djelom pokazao i dokazao kako je neverbalna komunikacija dovoljna za potpuno razumijevanje, da riječi vrlo često nisu potrebne. Ipak, Chaplin nam je uz svoja savršena ostvarenja u svijetu nijemoga filma ostavio i brojne verbalne životne poruke. Njima je pokazao što znači razumjeti čovjeka i život te što uistinu znači – živjeti.

Pogledajte ovaj kratak Chaplinov film, jedan od prvih u nizu s ovim simpatičnim likom romantičnoga skitnice.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Telefon

Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.

Coco Chanel 1

Na današnji dan

Rođena Coco Chanel, modna ikona koja je izmislila jednostavnu eleganciju

Coco Chanel jedna je od najznačajnijih ikona 20. stoljeća, kreatorica brenda koji je zauvijek obilježio modnu scenu. Saznajte sve o kontroverznom životu i modnim počecima najpoznatije svjetske dizajnerice na 133. obljetnicu njezina rođenja.

Naslovna

Na današnji dan

Zanimljivosti i pitanja vrijedna milijuna u najpopularnijem kvizu na svijetu

Na današnji dan prije 19 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu počeo se prikazivati jedan od najpoznatijih kvizova ikad – „Tko želi biti milijunaš?“. Otad se proširio cijelim svijetom, prikazivao se u 120 zemalja, na 83 različita jezika.

Tv serije 2016.

Ispiti se bliže, a ti ne znaš što gledati

TV serije koje će obilježiti 2016. godinu

Što raditi kada treba učiti? Gledati serije. Što raditi kada si pogledao sve iz 2015.? Čekati ove iz 2016. Da bismo ti olakšali iščekivanje, napravili smo listu nekih serija koje će u sljedećim tjednima i mjesecima zasjati prvi put na malim ekranima.

konvencija

"May the force be with you"

Postani Star Wars volonter

Sila preuzima Zagreb. Postani jedan od volontera koji će oživjeti svijet Zvjezdanih ratova ove godine u Zagrebu.