Na današnji dan

VIDEO: Najveći „One Hit Wonder“ započeo vladavinu na vrhu američke pop ljestvice

Macarena

Svi smo ju pjevali iako nismo znali riječi. Svi smo plesali na nju, i vrlo smo dobro znali svaki pokret. Zasigurno se mnogi od vas i danas sjećaju tih slavnih pokreta, koje smo često i grupno izvodili. Danas je prisjećamo „Macarene“ jer je upravo na današnji dan, 3. kolovoza 1996., započela svoju vladavinu na američkim pop ljestvicama.

Kad biste trebali odabrati jedan jedini hit koji je obilježio vaše djetinjstvo, koju biste pjesmu odabrali? Vjerujemo da bi mnogima od vas prva na pamet pala Macarena. Svi smo ju pjevali iako nismo znali riječi. Svi smo plesali na nju, i vrlo smo dobro znali svaki pokret. Zasigurno se mnogi od vas i danas sjećaju tih slavnih pokreta, koje smo često i grupno izvodili. Danas je prisjećamo Macarene jer je upravo na današnji dan, 3. kolovoza 1996., započela svoju vladavinu na američkim pop ljestvicama.

Iako je u javnost izašla ranije, Macarena je tek u ljeto 1996. zasjela na 1. mjesto američke pop ljestvice, gdje se zadržala čak 14 tjedana. godine 2002. VH1 ju je proglasio najvećim One Hit Wonderom svih vremena. Osim toga, nalazi se na 7. mjestu Billboardove top ljestvice i na 1. mjestu latinoameričke top ljestvice, kao najveći hit svih vremena. Na Billboardovoj ljestvici Hot 100 provela je punih 60 tjedana, više nego ijedna druga.

FOTO: Giphy

Malo je kome poznato tko stoji iza ovog hita – to je dvojac Los del Rio, a Google tvrdi da su imali pjesama i prije i poslije Macarene. Iza imena Los del Rio kriju se Antonio Romero Monge i Rafael Ruíz Perdigones, a zajedno su nastupali od 1962. 

Ideja za pjesmu Romeru je došla prilikom jednoga privatnog partyja u Venezueli, a napisao ju je u čast plesačici flamenca Diani Patriciji, u pjesmi je nazvavši Magdalena. To je ime bila izravna referenca na Mariju Magdalenu, uz koju se veže i komotacija na neku vrstu sramote. Tako su riječi glasile: Dale a tu cuerpo alegría, Ma’dalena, que tu cuerpo e’ pa’ darle alegría y cosa’ buena. Kasnije su prilikom snimanja pjesme ipak odlučili promjeniti ime u Macarena, što je ime naselja u blizini njihove rodne Seville. Ostatak je riječi ostao isti, a tako i značenje: Give joy to your body, Macarena, for your body is for giving joy and good things.

FOTO: Imgur

Originalna verzija Macarene bila je hit u Latinskoj Americi i donekle popularna u dijelovima Sjeverne Amerike, no za njezinu ogromnu popularnost možemo zahvaliti DJ-u Johnu Carideu, koji je želio puštati ovu pjesmu na Miami’s Power 96-FM-u. Politika radiopostaje nije dopuštala puštanje pjesama na španjolskom jeziku. Zato su producenti Carols De Yarza i Mike Triay snimili englesku verziju sa ženskim vokalom, a ritam je postao plesniji. Nova je verzija nazvana Macarena (Bayside Boys Mix) i tek tada je počela sa sve većim usponom. Slušala se i na drugim američkim radijskim postajama, no moglo bi se reći kako je tek zahvaljujući videospotu sa specifičnim plesnim pokretima stekla globalnu slavu. Ova je verzija zasjela na sami vrh Billboarda 3. kolovoza 1996.

Nikad nije kasno da naučite riječi. Potražite originalni tekst s engleskim prijevodom na poveznici, a nikad nije naodmet prisjetiti se i čitave koreografije.

Komentari na članak

Vezani članci

Glazba

Glazbena anhedonija

Znanstveni razlozi zašto neki ljudi ne vole glazbu

Unatoč mišljenjima da je glazba jedini univerzalni jezik i da bi život bez glazbe bio prazan, ne bi se svi složili s tim tvrdnjama. Nedavno istraživanje pokazuje da tri do pet posto svjetske populacije ima apatiju prema glazbi.

Big nose Naslovna

Grčka blues rock atrakcija

The Big Nose Attack prvi put nastupa u Zagrebu

U protekle četiri godine snimili su dva albuma te održali brojne turneje, a njihov najznačaniji koncert bio je na najvećem festivalu u Grčkoj uz velikane Black Keyse.

nagrada oscar

Na današnji dan

Prva dodjela Oscara

Danas poznata kao najglamuroznija filmska svečanost, dodjela nagrade Oscar počela je kao relativno skromna ceremonija.

Village People

Na današnji dan

VIDEO: Svijetom zavladala Y.M.C.A. groznica

Iako je prošlo mnogo godina od izlaska pjesme "Y.M.C.A.", uspješnica Village Peoplea i dalje je nezaobilazna u raznim prilikama.

Logo

Glazba po izboru korisnika

8tracks.com

Glazbene liste unutar 8tracksa stvaraju korisnici koji ih tada mogu dijeliti na društvenim mrežama, kao i preslušavati liste drugih korisnika.