Na današnji dan

VIDEO: Hrvatski animirani film "Surogat" osvojio Oscara

Surogat

Prije 54 godine hrvatski je animirani film "Surogat" osvojio Oscara. Bio je to prvi Oscar dodijeljen hrvatskom filmu i prvi dodijeljeni nekom ne-američkom filmu. "Surogat" je nastao kao kritika potrošačkog društva u kojem je sve lažno i prividno.

Surogat je hrvatski animirani film u boji koji traje 9,5 minuta i koji je snimljen 1961. godine  Glavni animator, crtač i režiser je Dušan Vukotić, a za glazbu je odgovoran Tomica Simović. Film je gostovao na mnogim hrvatskim i svjetskim festivalima, a 9. travnja 1962. godine dobio je Oscara. Bio je to prvi hrvatski film koji je osvojio Oscara, a taj je Oscar ujedno bio i prvi dodijeljeni nekom ne-američkom filmu.

Film je nastao u Zagrebačkoj školi crtanog filma, a pokazuje žanrovske, artističke i tehnološke značajke te škole. Što se animacije i dizajna tiče, film koristi stilizaciju kao originalan i moderan kreativni princip. Nastao je u vremenu hladnog rata i porasta materijalizma te pruža jednostavnu i duhovitu poruku susprezanja od ekstrema. Estetika filma nadahnuta je slikarstvom Vasilija Kandinskog.

Film prikazuje čovječuljka koji sve oko sebe napuhuje i ispuhuje stvarajući lažni svijet u sladu s njegovim površnim potrebama i ukusima sve dok čavao ne ispuše i njega samoga. Tako on ostaje sam i bespomoćan. Surogat je zabavan film efektnog crteža i zanimljive zvučne pozadine. U konačnici, film je kritika potrošačkog društva u kojem je sve lažno i prividno.

Stručnjak za kinematografiju zemalja Istočne Europe i filmski kritičar uglednih inozemnih časopisa Ron Holloway ovako je opisao Surogat:

Remek-djelo o otuđenosti našeg opstanka i samouništavajuće bezosjećajnosti našeg života. Čovjek na plaži. Sve što poželi - da bi si odmor učinio ljepšim - može imati tako da napuše jedan od omota koje je ponio sam sobom. Želi li plavokosu ljepoticu, imat će je. Ako mu se više sviđa tamnokosa, samo treba napuhati drugi omot i već je tu crnokosa sirena. Eventualnog rivala oslobađa se tako da mu ispuše zrak. Međutim, kad se isto dogodi i našem junaku, on se pretvara u zgužvano ništa na plaži, na vodi, na svijetu. Ostaje samo jedan mali, hrđavi čavao. Besmislica i nihilizam od kojega se steže grlo. Gorko, ljutito, beznadno. 

Animirani film Surogat možete pogledati u videu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Dove "Speak Beautiful" kampanja

Zašto mislimo da smo ružni?

Dove kampanje za podizanje samopouzdanja

Globalna direktorica Dove Self-Esteem projekta Meaghan Ramsey prošle je godine održala inspirativan govor na TED Talku.

Kanabis

Na današnji dan

15 godina od legalizacije medicinskog kanabisa

Posjedovanje kanabisa godinama se smatralo kaznenim djelom, ali u današnje vrijeme ovo opojno sredstvo postaje legalno u sve više zemalja.

Dubioza snimila dokumentarac

Predstavljanje dokumentarca

VIDEO: Dubioza snimila film za djecu i odrasle

Petnaest godina od svog osnivanja, Dubioza Kolektiv predstavlja svoj prvi dokumentarni film pod nazivom „Film za djecu i odrasle”.

Jesam li ovisnik?

Hrvatsko Nadzemlje Split

U vrijeme korizme mladi će progovoriti o modernim ovisnostima

Danas sve više ima ovisnika o kladionici, kocki, internetu, mobitelu i pornografiji. Stoga su ove moderne ovisnosti tema novog susreta mladih grada Splita.

STEMI

Igračka nove generacije

INTERVJU: Robot STEMI namijenjen učenju robotike, 3D modeliranja i programiranja pomoću mobilnih aplikacija

Robot STEMI dovoljno je jednostavan za djecu iznad 13 godina, ali i dovoljno složen za starije koji se vole baviti robotikom.