Na današnji dan

VIDEO: Hrvatski animirani film "Surogat" osvojio Oscara

Surogat

Prije 54 godine hrvatski je animirani film "Surogat" osvojio Oscara. Bio je to prvi Oscar dodijeljen hrvatskom filmu i prvi dodijeljeni nekom ne-američkom filmu. "Surogat" je nastao kao kritika potrošačkog društva u kojem je sve lažno i prividno.

Surogat je hrvatski animirani film u boji koji traje 9,5 minuta i koji je snimljen 1961. godine  Glavni animator, crtač i režiser je Dušan Vukotić, a za glazbu je odgovoran Tomica Simović. Film je gostovao na mnogim hrvatskim i svjetskim festivalima, a 9. travnja 1962. godine dobio je Oscara. Bio je to prvi hrvatski film koji je osvojio Oscara, a taj je Oscar ujedno bio i prvi dodijeljeni nekom ne-američkom filmu.

Film je nastao u Zagrebačkoj školi crtanog filma, a pokazuje žanrovske, artističke i tehnološke značajke te škole. Što se animacije i dizajna tiče, film koristi stilizaciju kao originalan i moderan kreativni princip. Nastao je u vremenu hladnog rata i porasta materijalizma te pruža jednostavnu i duhovitu poruku susprezanja od ekstrema. Estetika filma nadahnuta je slikarstvom Vasilija Kandinskog.

Film prikazuje čovječuljka koji sve oko sebe napuhuje i ispuhuje stvarajući lažni svijet u sladu s njegovim površnim potrebama i ukusima sve dok čavao ne ispuše i njega samoga. Tako on ostaje sam i bespomoćan. Surogat je zabavan film efektnog crteža i zanimljive zvučne pozadine. U konačnici, film je kritika potrošačkog društva u kojem je sve lažno i prividno.

Stručnjak za kinematografiju zemalja Istočne Europe i filmski kritičar uglednih inozemnih časopisa Ron Holloway ovako je opisao Surogat:

Remek-djelo o otuđenosti našeg opstanka i samouništavajuće bezosjećajnosti našeg života. Čovjek na plaži. Sve što poželi - da bi si odmor učinio ljepšim - može imati tako da napuše jedan od omota koje je ponio sam sobom. Želi li plavokosu ljepoticu, imat će je. Ako mu se više sviđa tamnokosa, samo treba napuhati drugi omot i već je tu crnokosa sirena. Eventualnog rivala oslobađa se tako da mu ispuše zrak. Međutim, kad se isto dogodi i našem junaku, on se pretvara u zgužvano ništa na plaži, na vodi, na svijetu. Ostaje samo jedan mali, hrđavi čavao. Besmislica i nihilizam od kojega se steže grlo. Gorko, ljutito, beznadno. 

Animirani film Surogat možete pogledati u videu.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Valentinovo

Modne kombinacije za najromantičniji dan u godini

Idealni modni savjeti za Valentinovo

Za sve cure koje nemaju dovoljno vremena ili ne žele bacati lovu na „make up“ stručnjake, donosimo nekoliko ideja za „make up“ i „outfit“ za Valentinovo i za svaki drugi dan u godini kada vam šminkanje padne na pamet.

Game of Thrones

Pet stadija žalosti

Kako živjeti bez „Igre prijestolja“

Još samo kratko do kraja Westerosa i njegovih zavrzlama. Donosimo vam savjete kako se nositi s tugom, razočaranjem i boli koju ćete osjetiti završetkom ove izvanredne serije.

fit tijelo

Nagradni natječaj

#BEAware: 2000 kuna za video koji promiče pozitivan odnos prema tijelu

Do 1. srpnja svi se mladi mogu prijaviti na nagradni natječaj Centra za poremećaje hranjenja BEA. Slanjem videouratka kojim se promiče pozitivan odnos prema tijelu, ulaze u bitku za 2000 kuna.

blatter

Incident u FIFA-i

VIDEO: Komičar bacio hrpu lažnih novčanica na Blattera

Blatterovo medijsko obraćanje potpuno je zasjenio komičar Lee Nelson.

Iron Maiden

Record Store Day

Iron Maiden oživljava povijest izdanjem 18 minuta dugačke pjesme

Record Store dan obilježava se 16. travnja. Iron Maiden odat će priznanje korijenima izdanjem njihove najduže pjesme tog dana.