NA DANAŠNJI DAN

Umro američki predsjednik koji nikada nije živio u Bijeloj kući

https://pixabay.com/en/painting-george-washington-reverse-835599/

George Washington bio je prvi američki predsjednik, general i čovjek koji je potpisao prvi zakon o autorskim pravima, formalizirao Dan zahvalnosti i jedini predsjednik koji nikada nije živio u Bijeloj kući.

Od uspostavljanja ureda predsjednika do danas, Sjedinjene Američke Države izabrale su četrdeset i pet predsjednika. Predsjednik SAD-a na čelu je izvršne vlasti i zapovjednik je oružanih snaga. Na današnji dan, 13. prosinca 1799. godine, u Mount Vernonu u Vriginiji umro je prvi od njih – George Washington. Ovu je funkciju obnašao od 1789. godine do 1797. godine

Njegov otac, Augustine Washington, bio je čovjek koji je posjedovao zemlju i robove, smatrali su ga vrlo ambicioznim. S prvom ženom Jane imao je troje djece, a nakon njezine smrti oženio je Mary Ball 1731. godine. Bili su članovi srednje klase, a živjeli su u Vriginiji. 

O djetinjstvu Georgea Washingtona nije poznato mnogo. Osim da se školovao kod kuće, poznato je i da je kasnije bio vrlo uspješan u matematici, zemljopisu te na satima latinskog i engleskog jezika. 

Mount Rushmore, FOTO: Pixabay

– Moja je majka bila najljepša žena koju sam ikad vidio. Sve ja dugujem mojoj majci. Sav svoj uspjeh u životu pripisujem moralnoj, intelektualnoj i fizičkoj edukaciji koju sam primio od nje. –

U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti vezanih uz prvog američkog predsjednika. 

1. George Washington bio je jedini američki predsjednik koji nikada nije živio u poznatoj Bijeloj kući. Primanje posjeta stranih delegacija, članova Kongresa i drugih u početku se odvijalo u impozantnim građevinama u New Yorku, a kasnije u Philadelphiji. Aktivno je sudjelovao u procesu donošenja odluke da Bijela kuća u budućnosti bude rezidencija američkih predsjednika. 

2. Potpisao je prvi zakon o autorskom pravu u Sjedinjenim Američkim Državama. Odredbe zakona imale su za cilj štititi autorska djela tako da su autori jedini imali pravo objave, produkcije i reprodukcije djela. Učinio je to 31. svibnja 1790. godine. 

– Ustrajte u dobroj vjeri i pravednosti prema svim zemljama; budite u miru i slozi sa svima; ako religija i moral propisuju takvo ponašanje, onda zacijelo tako treba postupati i djelotvorna politika. –

3. Jedan od poznatijih praznika jest Dan zahvalnosti koji se danas uglavnom slavi u SAD-u, a koji je 1789. godine formalizirao upravo Washington. Iste je godine potpisao proklamaciju kojom se 26. studenog proglašava nacionalnim Danom zahvalnosti. Ostali su čelnici država dobili naputak da se navedeno proširi i u njihove države. 

FOTO: Pixabay

4. Predsjednik Washington dočekan je s oduševljenjem među članovima zajednice u Toura Synagogue u Rhode Islandu. Njegov su dolazak i pismo podrške postali poznati zbog uspostavljanja religijske slobode u cijeloj državi. Sve do danas ostala je zaštita vjerske slobode i pluralizma religija u SAD-u. 

5. Pismo kojim je najavio svoj odlazak i odluku da se neće kandidirati za treći mandat postalo je jedan od najslavnijih tekstova američke povijesti. Pisao je o tome kako se nacija treba usredotočiti na obrazovanje i moral, iznio je svoje viđenje unutarnje i vanjske politike. Pismo je objavljeno u novinama American Daily Advertiser pod naslovom The Address of General Washington To The People of The United States on his declining of the Presidency of the United States, a kasnije je cijelo pismo dobilo naziv Farewell Address

 

Komentari na članak

Vezani članci

Barack Obama

U iščekivanju kompromisa

Još nema dogovora u SAD-u

Senat planira predložiti da se državno posuđivanje produži do 7. veljače, a financiranje vlade do sredine siječnja

Bazilika Svetog Petra u Vatikanu

PREDSJEDNIK U VATIKANU

Josipović u posjetu papi Franji

Susret je prošao u ugodnom raspoloženju. Nakon predsjednikova dolaska, papa Franjo uručio mu je medalju svoga pontifikata, a predsjednik je papi poklonio reprint brevijara iz 1066. godine i čipku bendiktinki s Hvara.

https://web.facebook.com/szst.unist.hr/photos/a.1168622439821439/3012918875391777/?type=3&theater&ifg=1

Studentsko predstavništvo

Studentski zbor Sveučilišta u Splitu izabrao novog predsjednika

Mateo Marušić novi je predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Mandat je preuzeo na prvoj ovogodišnjoj sjednici Zbora od bivšeg predsjednika Josipa Podruga.

Bolnički krevet

Nemar ili nesreća?

Nestala pacijentica pronađena mrtva nakon 17 dana u istoj bolnici

Pretražili sve osim mjesta na kojem je nestala

Stjepan Radić

Na današnji dan

Stjepan Radić preminuo od posljedica ranjavanja

Najduža pogrebna povorka u Zagrebu bila je upravo Radićeva, kada su građani, ali i svi štovaoci iz Hrvatske, pratili mrtvog Stjepana Radića na posljednje počivalište na mirogojske Arkade.