LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Parlamentarni izbori

Profesori ustavnog prava složni: nije moguće da Milanović ostane predsjednik

”Proizlazi iz svih ustavnih odredbi koje jasno određuju koji je položaj predsjednika Republike kao neovisnog jamca stabilnosti vlasti, dakle potpuno neprihvatljivo.”

”Proizlazi iz svih ustavnih odredbi koje jasno određuju koji je položaj predsjednika Republike kao neovisnog jamca stabilnosti vlasti, dakle potpuno neprihvatljivo.”

I dok se nikako ne stišava kaos na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora koji će se po prvi puta održati u srijedu, neobično za Republiku Hrvatsku, još veću konfuziju izazvao je predsjednik Zoran Milanović koji je najavio svoj izlazak na izbore na listi SDP-a u prvoj izbornoj jedinici.


Ustavni sud bi se trebao izjasniti u ponedjeljak


Brojne su reakcije na kandidaturu aktualnog predsjednika Republike Hrvatske na predstojećim izborima, pošto je tako nešto do sada nezabilježeno u povijesti Republike Hrvatske, a dok se čeka odluka smije li uopće Milanović i dalje obnašati predsjedničku funkciju, odnosno istovremeno biti na SDP-ovoj listi, oglasili su se na tu temu i neki ustavni stručnjaci.
 

''Ono što svakako nije moguće jest da predsjednik Republike ostane predsjednik Republike i da bude kandidat. Scenarij da on ostane predsjednik Republike pa na kraju dođe u poziciju gdje sam sebi dodjeljuje mandat ili nešto slično, ne dolazi u obzir jer ona proizlazi iz Ustava i zbog toga što su ga na nju građani izabrali očekujući da će on taj mandat odraditi do kraja'', izjavio je Matija Miloš s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za Dnevnik.hr.


Mato Palić s Katedre za ustavno i europsko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Osijeku misli kako bi Državno izborno povjerenstvo (DIP) listu na kojoj bi se nalazilo ime predsjednika Milanovića moglo proglasiti nepravovaljanom. SDP bi se u konačnici mogao žaliti Ustavnom sudu čija je odluka konačna, zaključuje Palić.
 

VEZANO: Gdje studenti mogu glasati ako studiraju u drugom gradu?


 

Sanja Barić s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci bila je znatno oštrija o kandidaturi aktualnog predsjednika Republike.

''Nečuveno, katastrofalno, strašno. Ne mora to nigdje izričito pisati, pa to proizlazi iz svih ustavnih odredbi koje jasno određuju koji je položaj predsjednika Republike kao neovisnog jamca stabilnosti vlasti, dakle potpuno neprihvatljivo. Da, može se kandidirati, ali istovremeno mora dati ostavku'', kazala je za Dnevnik.hr.


Jesu li profesori u pravu i kakvo ćemo raspetljavanje ove jedinstvene situacije u hrvatskoj izbornoj povijesti vidjeti, ostaje na odluci Ustavnog suda koju svi očekujemo u ponedjeljak.

FOTO: PEXELS