Na današnji dan

Umrla Emily Dickinson, povučena pjesnikinja provokativnih stihova

Emily Dickinson

Ekscentričnu i emocionalnu Emily Dickinson mnogi smatraju najboljom američkom pjesnikinjom.

Američka pjesnikinja Emily Dickinson rođena je u Amherstu u saveznoj državi Massachusetts 10. prosinca 1830. godine Školovala se na Akademiji Amherst do 1848. godine kada ju je, zbog nepoznatih razloga, napustila.

Nastavila je živjeti povučeno, okružena obitelji, daleko od svijeta. Mnogi su je smatrali emocionalno krhkom i boležljivom. Vjerovalo se da je patila od agorafobije, depresije i tjeskobe. Međutim, nije pouzdano da je bolovala od tih tegoba. Neki smatraju da je vodila miran i samotan života jer je to sama odabrala. Nije se opterećivala društvenim konvencijama, odbijala je boraviti u većem društvu i voditi beznačajne razgovore.

Njezina snaga očitovala se u pisanoj riječi. Počela je pisati u tinejdžerskim danima i upravo su joj pisma i pjesme bili omiljeni načini komunikacije. Na oblikovanje njezina stila utjecali su pjesnici Ralph Waldo Emerson i John Keats, koje je rado čitala. Najviše pjesama je napisala između dvadesete i tridesete godine života, iako je rijetko svoje stihove dijelila s obitelji i prijateljima.  

"Hope" is the thing with feathers,

That perches in the soul,

And sings the tune without the words,

And never stops at all.

Dopisivala se s urednikom novina Atlantic Monthly, Thomasom Wenthworthom Higginsonom, koji ju je često kritizirao zbog lošeg rukopisa. Nagovorio ju je da odgodi objavljivanje pjesama jer je njezinu poeziju smatrao previše provokativnom za tadašnje društvo. Njezinim mislima vrzmao se još jedan muškarac, sudac Otis Phillips Lord, prema kojem je, navodno, gajila ljubavne osjećaje koji joj nisu bili uzvraćeni.

Dane je provodila s obitelji, pisala je pjesme i bavila se vrtlarenjem. Nikada se nije udala. Umrla je od bolesti bubrega na današnji dan prije točno 130 godina u rodnoj kući u Amherstu. Slavu je stekla tek nakon smrti uvelike zahvaljujući sestri Laviniji koja je otkrila bogatu kolekciju od 1800 pjesama i dala ih objaviti.

Rodna kuća Emily Dickinson, danas muzej, FOTO: Flickr/zozolka

Emily Dickinson nije poštivala društvena pravila ni standardne pjesničke forme. Koristila je nekonvencionalnu interpunkciju, sintaksu i ritam. Prema nekima, time je iskazivala težnju za slobodom smatrajući da umjetnost ne smije biti ograničena normama vremena. Zbog ekscentričnosti i jednostavnosti te dirljivog, pronicljivog i duhovitog stila, stekla je status omiljene američke pjesnikinje.    

Komentari na članak

Vezani članci

Starenje

Infinumov kratkometražni film

VIDEO: Osamdesetogodišnji „Deda” predočava kontrast mlade i stare generacije u kontekstu poslovanja

Kako mlađe, a kako starije generacije pristupaju poslovanju te što je ono što ostaje nepromijenjeno otkriva osamdesetogodišnjak u kratkometražnom filmu.

Frida kahlo

Na današnji dan

FOTO: Rođendan umjetnice koja je stvarala u boli

Na današnji dan rođena je jedna od najpoznatijih umjetnica 20. stoljeća, Frida Kahlo – umjetnica koja je zapamćena po djelima koji prikazuju bol i tugu koji su protkali njezin život.

Katedrala noću

Mistični Zagreb

Skrivene tajne poznatih zagrebačkih lokacija

U žurbi za vlastitim obvezama, uspjesima i srećom, često jurimo Zagrebom zaboravljajući na njegovu bajkovitost i drevnost lokacija kraj kojih prolazimo. Donosimo vam predaje o najpoznatijima od njih.

Filmski klasici Halloweena!

Zabava za najstrašniju noć u godini

Nasmijte se od straha uz filmske klasike Noći vještica

Noć vještica kuca, vi nemate kostim i iskreno vam se ne ide na neki tulum na kojem ćete vidjeti desetero identično maskiranih. Predlažemo vam da ostanete doma i pogledate jedan od mnogobrojnih klasika koje smo vam pronašli.

Svjetski dan Nutelle

Na današnji dan

Svjetski dan Nutelle

Svi ljubitelji Nutelle ujedinjeni na jedan dan!