Na današnji dan

Umrla Emily Dickinson, povučena pjesnikinja provokativnih stihova

Emily Dickinson

Ekscentričnu i emocionalnu Emily Dickinson mnogi smatraju najboljom američkom pjesnikinjom.

Američka pjesnikinja Emily Dickinson rođena je u Amherstu u saveznoj državi Massachusetts 10. prosinca 1830. godine Školovala se na Akademiji Amherst do 1848. godine kada ju je, zbog nepoznatih razloga, napustila.

Nastavila je živjeti povučeno, okružena obitelji, daleko od svijeta. Mnogi su je smatrali emocionalno krhkom i boležljivom. Vjerovalo se da je patila od agorafobije, depresije i tjeskobe. Međutim, nije pouzdano da je bolovala od tih tegoba. Neki smatraju da je vodila miran i samotan života jer je to sama odabrala. Nije se opterećivala društvenim konvencijama, odbijala je boraviti u većem društvu i voditi beznačajne razgovore.

Njezina snaga očitovala se u pisanoj riječi. Počela je pisati u tinejdžerskim danima i upravo su joj pisma i pjesme bili omiljeni načini komunikacije. Na oblikovanje njezina stila utjecali su pjesnici Ralph Waldo Emerson i John Keats, koje je rado čitala. Najviše pjesama je napisala između dvadesete i tridesete godine života, iako je rijetko svoje stihove dijelila s obitelji i prijateljima.  

"Hope" is the thing with feathers,

That perches in the soul,

And sings the tune without the words,

And never stops at all.

Dopisivala se s urednikom novina Atlantic Monthly, Thomasom Wenthworthom Higginsonom, koji ju je često kritizirao zbog lošeg rukopisa. Nagovorio ju je da odgodi objavljivanje pjesama jer je njezinu poeziju smatrao previše provokativnom za tadašnje društvo. Njezinim mislima vrzmao se još jedan muškarac, sudac Otis Phillips Lord, prema kojem je, navodno, gajila ljubavne osjećaje koji joj nisu bili uzvraćeni.

Dane je provodila s obitelji, pisala je pjesme i bavila se vrtlarenjem. Nikada se nije udala. Umrla je od bolesti bubrega na današnji dan prije točno 130 godina u rodnoj kući u Amherstu. Slavu je stekla tek nakon smrti uvelike zahvaljujući sestri Laviniji koja je otkrila bogatu kolekciju od 1800 pjesama i dala ih objaviti.

Rodna kuća Emily Dickinson, danas muzej, FOTO: Flickr/zozolka

Emily Dickinson nije poštivala društvena pravila ni standardne pjesničke forme. Koristila je nekonvencionalnu interpunkciju, sintaksu i ritam. Prema nekima, time je iskazivala težnju za slobodom smatrajući da umjetnost ne smije biti ograničena normama vremena. Zbog ekscentričnosti i jednostavnosti te dirljivog, pronicljivog i duhovitog stila, stekla je status omiljene američke pjesnikinje.    

Komentari na članak

Vezani članci

happy

Veseli Zadrani otplesali su svoju verziju velikog hita

Odsad i Zadar ima svoj „Happy“

Na snimanje se odazvao velik broj građana - od mesara, preko čistača do teta u vrtićima.

Novogodišnji noktići: Happy New Year design

Novogodišnji noktići

FOTO i VIDEO: Neka i vaši nokti zablistaju na novogodišnjem tulumu

Dugački ili kratki? Jednobojni ili šareni? Tradicionalni ili moderni? Da, radi se o noktićima! Saznajte kako pravilno pripremiti nokte za manikuru i priuštite si ju u vlastitom domu. Zapamtite, stiže doček Nove godine - što više boja i šljokica!

Vještice iz Salema

Na današnji dan

Početak suđenja „vješticama“ iz Salema

Prema ovom istinitom događaju snimljeni su filmovi i napisane knjige. Tko su zapravo bile „vještice“ iz Salema i zbog čega su optuživane?

Nino Kadić

Central European University

VIDEO: Zagrebački student Nino Kadić o prednostima studiranja u inozemstvu

– Svaki tjedan imali smo priliku pohađati gostujuća predavanja profesora s prestižnih sveučilišta poput Harvarda, Ofxorda, Yalea i sličnih te smo na taj način imali priliku razgovarati s vodećim stručnjacima u raznim poljima istraživanja – kaže Nino.

Održan drugi susret mladih

Drugi susret mladih grada Splita

„U trenutku smrti ruši se jedan svijet kako bi se otkrio bolji, vječni i ljepši“

Mladi su Splićani na ovomjesečnom susretu raspravljali o smrti. Srušili su predrasude o njoj te poručili da treba prihvatiti smrt kao prijelaz u novi život.