LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ubijen Martin Luther King Jr. – najveći borac za građanska prava

Osoba koja je svojim hrabrim istupima i nadahnujućim govorima obilježila povijest 20. stoljeća, ubijena je upravo na današnji dan, prije gotovo pola stoljeća.

Osoba koja je svojim hrabrim istupima i nadahnujućim govorima obilježila povijest 20. stoljeća, ubijena je upravo na današnji dan, prije gotovo pola stoljeća.

Na današnji dan, 4. travnja 1986. godine, ubijen je Martin Luther King Jr., baptistički svećenik, tvorac Pokreta za građanska prava u SAD-u, društveni aktivist...

Bio je najsnažnija američka figura 20. stoljeća.

Događaj koji je zaprepastio svijet, a ponajviše ljude koji su u M.L. Kingu vidjeli vođu za svoja prava, zbio se u gradu Memphisu u koji je King stigao dan prije kako bi podržao štrajk sindikata.

Ubijen je jednim hicem iz snajpera dok je bio na balkonu svoje hotelske sobe u Memphisu.

Metak ga je pogodio u obraz. King je proglašen mrtvim samo sat vremena nakon napada. Njegov ubojica James Earl Ray priznao je zločin samo par dana kasnije i bio je osuđen na 99 godina zatvora. Tadašnji američki predsjednik Lyndon B. Johnson proglasio je 7. travnja danom žalosti.

Podsjetimo, Martin Luther King Jr. rođen je 15. siječnja 1929. godine Sredinom 1950-ih započeo je svoju borbu za građanska prava i jednakost rasa. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir (1964.). Iako je svojim istupima promijenio mnoge stvari u povijesti i sudjelao u brojnim pokretima za prava i jednakost, uvijek će ostati zapamćen po svojem povijesnom govoru „Ja imam san“.

Povijesni događaj -  Marš na Washington, koji se zbio 28. travnja 1963. i na kojem je King izgovorio nadahnjujući govor, privukao je više od 200 tisuća ljudi. Martin Luther King svojim je govorom izrazio nadu u svijet u kojem će svi ljudi biti jednaki i u kojem se nikoga neće osuđivati zbog njegove rase: „I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed.”

FOTO: FLICKR/EMMANUEL GONOT