Na današnji dan

Tragičan ishod dvoboja najvećeg ruskoga pjesnika

Puškin

Danas se prisjećamo slavnog ruskog pjesnika, dramaturga i utemeljitelja moderne ruske književnosti koji je 10. veljače 1837. preminuo uslijed ozljeda stečenih u oružanom dvoboju.

Na današnji se dan prisjećamo ruskog pjesnika, pisca i dramaturga Aleksandra Sergejeviča Puškina koji se često smatra najvećim pjesnikom Rusije, kao i utemeljiteljem moderne ruske književnosti. Rođen je 6. lipnja 1799. godine u Moskvi te je u djetinjstvu, kao i druge aristokratske obitelji 19. stoljeća koje su prihvatile francusku kulturu, učio francuski jezik. No zanimanje za obiteljsku povijest pobudila je njegova baka, ali i njegovateljica Arina koju je kasnije ovjekovječio u liku Tatjanine njegovateljice u svom najpoznatijem djelu – Evgeniju Onjeginu.

Njegova je književna karijera počela ulaskom u novoutemeljeni carski licej objavljivanjem Vestnika Evropyja 1815. godine Upravo je u periodu između godina 1814. i 1817. napisao oko 130 pjesama, a većina njegovih djela napisanih između 1817. i 1820. nije objavljena jer su mu teme smatrane neprikladnima. Tada je također započeo svoje prvo veće djelo – Ruslana i Ljudmilu (1820) – napisano u stilu narativnih pjesma Ludovica Ariosta i Voltairea, ali s radnjom smještenom u Rusiji gdje se isprepliću različite fantastične avanture ispričane na humorističan način.

– Prezirati ljudski sud nije teško, prezirati vlastiti sud nemoguće je. –

Godine 1817. prihvatio je radno mjesto u St. Petersburgu gdje je odabran u društvo ekskluzivnog kruga pisaca koji su osnovali prijatelji njegovog tetka. Počeo je pisati političke stihove i epigrame zbog čega je protjeran iz St. Petersburga 1820. godine. Napustio je St. Petersburg i u njega se neće vratiti sljedećih šest godina. Godine između 1820. i 1823. provodi na različitim mjestima južne Rusije, uključujući Kavkaz i Krim. Isprva je tu bio sretan, no s vremenom se počeo dosađivati životom u malim gradovima zbog čega je počeo kockati i piti. Ubrzo je počeo zarađivati novac od svojih pjesama, ali mu to nije bilo dovoljno kako bi pratio svoje bogate prijatelje. Godine 1823. odlazi u Odessu pa na obiteljsko imanje Mikhailovskoye.

Po njegovom dolasku obitelj napušta isto imanje te se Puškin našao sam s obiteljskom njegovateljicom koja mu je pravila društvo narednih dviju godina. Upravo je od nje imao priliku čuti mnoge narodne priče i te su ga dvije godine provedene u Mikhailovskoyeu zasigurno obogatile u poetskom smislu, što je utjecalo na pisanje prvih triju poglavlja Evgenija Onjegina te tragedije Boris Godunov. Kasnije je dobio oprost od novog ruskog cara Nikolaja I. koji mu je obećao da će sva njegova djela biti uređena, odnosno cenzurirana pod paskom samoga cara. Puškin je obećao publici da više neće vrijeđati vladu, ali  je s vremenom ta vrsta cenzure postala teški teret za pisca.

– Teško je voljeti, još teže ne voljeti, a najteže je naći voljenog koji te voli. – 

Svoje najpoznatije djelo, Evgenija Onjegina, započeo je 1824. godine i dovršio ga je 1831. Evgenij Onjegin smatra se jednim od najznačajnijih Puškinovih djela čija je radnja ispisana oko istoimenog junaka, plemića koji se dosađuje, a pritom nam otkiva panoramu ruskoga života te tipične ruske likove koje su oblikovali društvo i okolina. Svako poglavlje Puškinova djela opisuje neki važni događaj u ruskoj i svjetskoj povijesti, ali jednako tako uključuje i razmišljanja i problematiku isprepletene oko ljubavne priče Evgenija i Tatjane.

Nakon 1830. piše sve manje i manje. Oženio se 1831, no nikad nije bio sretan, a njegova je žena imala brojne obožavatelje te se s jednim, D'Anthésom, i obračunao u dvoboju 1837. godine u kojem je ozlijeđen. Naime, metak mu je probio kuk i prodro u trbuh zbog čega je nakon nekoliko dana, upravo na današnji dan, 10. veljače 1837. godine, i preminuo. 

Komentari na članak

Vezani članci

Crveno na semaforu

Gabrijela Čuljak

Ivani, Veri i hrvatskom pravosuđu – boli li vas imalo?

Poslali su oni to svoje dijete u novi grad, s džeparcem i vjerojatno kojom teglom zimnice i komadom piletine da si ima štogod skuvat. Da ne bude gladno. Mater ju je sigurno svaku večer zvala da pita jel joj hladno, da joj kaže da ne hoda bez čarapa po pločicama, da ju pita jel koga upoznala, jel nabavila sve skripte, kad će kolokviji... Zvala je mater svaku noć i brinula se. Brinula se i nadala se da će njezina briga sačuvati to predivno dijete. I onda su joj to dijete jednu večer, dok je ono pazilo na svoju sigurnost, tako životinjski uzeli s ovog svijeta. 

Marko Marulić

Na današnji dan

515. rođendan hrvatske autorske književnosti

U vremenu reformi školske lektire ime Marka Marulića povlači se preko usana kao što već dugo nije. Znate li kojim je djelom priskrbio titulu oca hrvatske književnosti i zašto baš na današnji dan slavimo hrvatsku pisanu riječ?

Djevojka sama

Na današnji dan

Kako kvalitetno proslaviti Međunarodni dan samaca

Međunarodni dan samaca, koji pada na 11. 11, međunarodni je praznik koji slavi ljepotu samačkoga života. Idealna je to prilika da proslavite ljubav prema prijateljima, obitelji, kućnim ljubimcima i, prije svega – sebi.

Alan Rickman

Preminuo Alan Rickman

VIDEO: Opraštamo se od Alana Rickmana, voljenog profesora Snapea

Alan Rickman, jedan od najomiljenijih britanskih glumaca, umro je od raka u 69. godini života u Londonu.

Vinko Coce

Mirno spavaj, ružo naša

Nema više trogirskog slavuja, preminuo je Vinko Coce!

Iako je poručio svima ako ga čuju da piva, znači da je živ, Vinko Coce ipak nije doživio toliko priželjkivani povratak na pozornicu. Preminuo je u 59. godini života.