NA DANAŠNJI DAN

Svjetsku javnost zgrozilo ubojstvo političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici

nasilje nad ženama

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine. Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu.

U brojnim zemljama položaj žena danas još uvijek nije onakav kakav bi doista trebao biti. Prilikom zapošljavanja one se susreću s različitim osobnim pitanjima kao što su Planirate li imati djecu? i Kako mislite raditi ako imate malo dijete?, puno teže se probijaju u poslovnom svijetu, a vrlo često prilikom napredovanja se govori o staklenom stropu koji sprječava napredovanje žena na više pozicije. Emancipacija žena započela je davno, no ona još nije ni blizu svoga završetka, a pitanje je hoće li ikada i biti. Svjedoci smo brojnih događaja o kojima čitamo na našim portalima i u novinama gdje su one žrtve nasilja; ubojstva žena sve su češća i to posebno ona čiji su počinitelji bliske osobe, supružnici ili partneri. 

Na današnji dan, 25. studenoga, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a on se kao takav obilježava od 1981. godine Sve je počelo događajem koji je zgrozio javnost diljem svijeta kada se 1960. godine dogodilo ubojstvo sestara Mirabal, Patriu, Dédé, Minervu i Mariu Teresu, političkih aktivistica u Dominikanskoj Republici, koje je ubio diktator Rafael Trujillo. 

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 1993. godine usvojila Deklaraciju o uklanjanju nasilja nad ženama. Prema navedenoj Deklaraciji nasilje nad ženama je pojam koji ne obuhvaća samo fizičko, kao što većina ljudi misli, već i druge vrste nasilja: 

– U ovoj Deklaraciji termin nasilje protiv žena označava bilo koji čin nasilja zasnovanog na spolnoj/rodnoj osnovi koje rezultira ili može rezultirati fizičkom, spolnom ili psihološkom povredom ili patnjom žene, uključujući i prijetnje takvim djelima, silu ili svojevoljno oduzimanje slobode, bilo u javnom ili privatnom životu. –

Osim toga, države bi trebale osuditi nasilje nad ženama te sudjelovati u osvješćivanju javnosti o navedenom problemu, poticati izradu smjernica ili priručnika, prepoznati važnost djelovanja nevladinih udruga koje se bave takvom tematikom i s njima surađivati te ne sudjelovati u nasilju nad ženama. Definicija nasilja obitelji kao takva prvi je put uvedena u Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Iako pravni okvir postoji, u praksi je primjena zapravo puno teža. Nije dovoljno samo govoriti o nasilju, davati izjave pred kamerama i tužno gledati vijesti o počinjenom nasilju. Potrebno je djelovati, a još jučer je bilo vrijeme da se počne. Najbolji način je edukacija, a to je ono što su u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama napravile aktivistice udruge B.a.B.e. Kako stoji na njihovim stranicama, ove godine su proveli akciju na Facebooku pod nazivom #astojetoseksualnonasilje?. Fokus provedene akcije bilo je seksualno nasilje, a osim online djelovanja održane su radionice i predavanja na temu Povucimo granicu nasilnim vezama.

Podsjećamo, prema odluci Hrvatskog sabora iz 2004. godine 22. rujna se u Republici Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a isti je ove godine obilježen i na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu gdje se tragedija koja je inicirala obilježavanje i dogodila. Godine 1999. na radnom je mjestu na samom kraju brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju Ljiljanu Hvalec. 

I dok se u Lijepoj Našoj još uvijek vodi rasprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije, gdje se različite političke stranke, udruge i svi ostali koji se bave ovom tematikom ne mogu usuglasiti, nasilje nad ženama se događa i dalje. Možda su neki to zaboravili pa su se odlučili baviti drugim ne toliko važnim pitanjima i očito stavili cilj svoje borbe po strani. Promjenu ne možemo napraviti odmah i ne možemo u potpunosti spriječiti da se nasilje događa, ali svi zajedno možemo djelovati preventivno. Nasilje nad ženama vjerojatno se događa puno češće nego što mi to mislimo i znamo. Sigurni smo da je veliki broj slučajeva nasilja koje žene uopće ne prijavljuju. Ono je nešto što nitko ne treba podnositi, nijedna osoba na svijetu. Dovoljno ste vrijedni i dovoljno je vrijedan vaš život da bi netko nad vama vršio bilo kakvu vrstu nasilja. Svako nasilje prijavite policiji i potražite pomoć, ne samo ono koje se događa vama osobno, nego pogledajte oko sebe i nemojte dopustiti da netko svakondevno vrši nasilje nad vašom majkom, susjedom ili prijateljicom. Ponašajte se odgovorno i budite glas koji će biti protiv istog.

Komentari na članak

Vezani članci

Tuga

I to se događa

Tuga nakon seksa sasvim je prirodna pojava

U svakoj životnoj dobi žena može osjećati tugu nakon seksa, tako da studentice nisu iznimka.

Logo Zlatne zore

PROBLEMI U GRČKOJ

Kriza i nezaposlenost kao motori fašizma: grčka „Zlatna zora”

Ekonomska kriza u Grčkoj dovela je i do velikih društvenih posljedica. Najradikalnija je pojava fašizma u obliku ekstremne desne stranke, Zlatne zore!

Pripadnice ljepšeg spola oslobođene članarine za učenje ratničkih vještina

Bujinkan Seishin Dojo Split

Mjesec besplatnog treninga ratničkih vještina za pripadnice ljepšeg spola

U tijeku su upisi novih članova u klub Bujinkan Seishin Dojo Split. Prvi trening je besplatan za sve, a žene su ovog ožujka oslobođene članarine.

Fabrique pub

Mali fenomen

Kako su Splićanke vratile kult piva u modu

U moru danas popularnih pića, pivo ima jednu od najstarijih povijesti pa ne čudi da je danas njegova proizvodnja dovedena do savršenstva. No, ono više nije vezano isključivo uz muški svijet.

Centar za ženske studije

Dvosemestralni obrazovni program

Otvorene prijave za upis u novu studijsku godinu Centra za ženske studije

Prijava se sastoji od životopisa i kraćeg obrazloženja interesa za program. Potrebno je navesti i dosadašnje interese iz područja ženskih/rodnih ili feminističkih teorija i praksi.