LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Victor Hugo, pisac zaslužan za jedan od najpoznatijih današnjih mjuzikala

26. veljače slavi se rođendan Victora Huga, jednog od najvećih francuskih romanopisca čiji se opus sastoji od klasika poput „Jadnika” i „Zvonara crkve Notre-Dame”.

26. veljače slavi se rođendan Victora Huga, jednog od najvećih francuskih romanopisca čiji se opus sastoji od klasika poput „Jadnika” i „Zvonara crkve Notre-Dame”.

Victor Hugo rođen je 26. veljače 1802. godine u gradu Besançon u istočnoj Francuskoj. Razdoblje njegova djetinjstva bilo je obilježeno državnim političkim nemirima što je utjecalo na mnoge radove. Tako je Napoleon proglašen carem Francuske dvije godine nakon njegova rođenja te je monarhija Bourbon vraćena na vlast dok mu je bilo 12 godina. Budući da je njegov otac bio časnik visoka ranga, kao mali se često selio te time imao priliku upoznati mnoge europske kulture.

Iako je danas najviše poznat po romanima, započeo je svoju književnu karijeru kao pjesnik. Prvu zbirku pjesama Odes et poésies diverses objavio je sa samo 20 godina te je zbog nje osvojio novčanu nagradu kralja Luja XVIII. Kroz 1820-e i 1830-e objavio je još 5 zbirki pjesama od kojih su sve bile proglašene uspješnima. U ovom razdoblju Hugo je počeo dobivati imidž jednog od najboljih francuskih pjesnika svoga vremena.

1829. objavio je svoj prvi roman nazvan Posljednji dan na smrt osuđenoga u kojem izriče svoje mišljenje o tome kako bi smrtna kazna trebala biti ukinuta. Ova priča imala je velik utjecaj na mnoge kasnije autore poput Camusa, Dickensa i Dostojevskog te je obilježila pomak njegova pisanja s izričito estetskog stvaranja prema pisanju sa socijalnim porukama. Dvije godine kasnije izlazi jedan od njegovih najslavljenijih romana Zvonar crkve Notre-Dame. Jedan od učinaka ovog romana je taj da je prisilio Pariz da obnovi Katedralu Notre-Dame te je općenito potaknuo ljude da cijene predrenesansnu arhitekturu što je pomoglo da mnoge zgrade građene u tom stilu ostanu sačuvane do danas.

U to je vrijeme Hugo dobio želju za romanom koji će opisati socijalnu nepravdu i loše građanske životne uvjete koji ju prate. Na romanu koji će se pretvoriti u njegovo remek-djelo, započeo je raditi tek 1845. godine Jadnici, ili možda bolje poznati po svom originalnom nazivu Les Misérables, izašli su 17 godina nakon. Sve to vrijeme Hugo je prikupljao stvarne životne događaje koji su mu poslužili kao inspiracija za protagoniste ove knjige. Tako je obilazio mnoge zatvorenike kako bi osmislio glavnog lika Jeana Valjeana, nepošteno osuđenog zatvorenika koji postaje slobodan nakon 19 godina zatvora. Ovih više od 1000 stranica koje detaljno prikazuju bijedu i siromaštvo Pariza, kao i revolucionarni duh njegovih građana, poslužile su za adaptaciju u jedan od najvećih mjuzikla koji se danas prikazuje diljem svijeta.

Do 1880-ih Hugo je u Francuskoj dobio status nacionalnog heroja. Publika ga je obožavala i cijenila je njegovo kvalitetno pisanje koje je odražavalo stanje države i stanovništva. Umro je od upale pluća 1885. u 83. godini života. Na njegovom sprovodu prisustvovalo je čak 2 milijuna ljudi. U svojoj posljednjoj želji ostavio je 50 tisuća franaka siromašnima te je zaželio da ga se pokopa u lijesu siromaha.

Victor Hugo danas se može staviti na vrh mnogih kategorija: francuskih pisaca, pisaca 19. stoljeća, romanopisaca, pa čak i pisaca uopće. Ipak, od svih njegovih djela, jedno se daleko najviše ističe. To su Jadnici koji su danas poznati u filmskoj i popularnoj kulturi gotovo jednako koliko i u književnosti.

FOTO: WIKIPEDIA / ETIENNE CARJAT