Na današnji dan

Rođen skladatelj podijeljen između tradicije i ekspresije

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Alban_Berg_star_Vienna.jpg

Na današnji je dan rođen ekspresionistički skladatelj Alban Berg, autor klasika moderne glazbe, opere „Wozzeck“.

Alban Berg, austrijski skladatelj, rođen je 9. veljače 1885., na današnji dan, u Beču. Berg je, s Arnoldom Schönbergom i Antonom Webernom, napravio prekretnicu u glazbi prošloga stoljeća dvanaestotonskim izlaskom iz tonalitetne sfere, u stilu takozvane druge bečke škole. Ovaj je glazbeni pravac nastao prije Drugoga svjetskog rata kao reakcija na tradicionalnu klasičnu glazbu prve bečke škole, čiji su predstavnici bili Mozart, Haydn i Beethowen. Istovremeno se u književnosti javila avangarda kao reakcija na tradicionalan književni stil. Ipak, Berg nije slijepo slijedio stil druge bečke škole, već je stvarao vlastiti, individualni, ekspresionistički:

Po mekanoj punoći, prirodnu fraziranju i izrazitu ekspresivnom rasponu Bergov se atonalitetni glazbeni jezik bitno razlikuje od rigoroznog asketizma ostale dvojice pripadnika druge bečke škole. – piše u Enciklopediji.

Alban je bio glazbeno samouk, a naglo je napredovao nakon što je upoznao svojega budućeg učitelja, Schönberga. U početku je pisao djela pod utjecajem romantističkih autora poput Brahmsa, Debussyja i Schumanna te Mahlera, iako se i tada slobodnije odnosio prema tonalitetu i precizno razrađivao teme i motive. Pod Schönbergovim utjecajem napisao je Sonatu za glasovir op. 1 i Gudački kvartet op 3, a po njegovim se savjetima i ponašao i oblačio. Kad se odmaknuo od svojega učitelja, nastalo je Pet orkestralnih pjesama prema tekstovima s razglednica Petera Altenberga, gdje je do izražaja došla Bergova ekspresivnost.

Za Berga će postati karakteristična njegova radikalizirana dvojnost u djelima – između tradicije i druge bečke škole. Kad se okreće tradiciji, vraća se preludiju, valceru, koračnici i sl. Tim je stilom skladao primjerice Tri orkestralna komada op. 6 i operu s brojevima Wozzeck. Kad se okreće drugoj krajnosti, sklada Lirsku suitu za gudački kvartet i Koncert za violinu i orkestar, gdje semantički opterećuje gusto motivističko-tematsko tkivo izvanglazbenom kombinatorikom.

Opera Wozzeck nastala je pošto je Berg pogledao predstavu Georga Büchnera Woyzeck. Priča je to o vojniku kojega muče njegovi nadređeni, a na kraju ubije sebe i svoju ljubavnicu Marie, a dojmila ga se vjerojatno i zbog osobnih iskustava iz privatnog života i vojske. Berg je na ovoj operi radio pet godina, a pravi su se problemi pojavili prilikom pokušaja realizacije, od nedostatka novca do kompleksnosti radnje, zbog čega su ga brojne operne kompanije odbijale, kao i zato što je bio još nepoznat kompozitor. Naime, Wozzeck se smatra prvom potpuno atonalnom operom. Opera se jedno vrijeme izvodila u komadima, kao koncertna suita, dok napokon 1925. Erich Kleiber nije odlučio riskirati i izvesti je u cijelosti. Premijerno je izvedena u prosincu iste godine, nakon čega je Berg počeo dobivati pozitivne kritike.

Za kraj, ako ste ljubitelj opere, poslušajte operu koja ga je proslavila.

Komentari na članak

Vezani članci

Logo

Glazba po izboru korisnika

8tracks.com

Glazbene liste unutar 8tracksa stvaraju korisnici koji ih tada mogu dijeliti na društvenim mrežama, kao i preslušavati liste drugih korisnika.

Malady Lane

Intervju s bendom Malady Lane

''CD je davno počeo gubiti svoju vrijednost, ako je nije već i izgubio.''

Malady Lane alternativni je grunge rock bend koji u srijedu, 16. prosinca predstavlja novoga bubnjara u Vintage Industrial Baru, zato je vrijeme da ih bolje upoznate.

Senidah

Glazba nema granice

Rujanfest dodaje nova imena na popis glazbenika koji će nastupiti na Bundeku

Glazba nema granice! Rujanfest dodaje nova imena na popis glazbenika koji će nastupiti na Bundeku. Senidah i Coby pojavit će se na Extra Stageu 19. rujna.

OTH 1

Na današnji dan

Dan kojim se „One Tree Hill“ zauvijek uvukao u srca gledatelja

Prošlo je 13 godina od prve epizode popularne serije „One Tree Hill". Tim povodom pripremili smo vam brojne zanimljivosti o seriji koja je i dan-danas u srcima brojnih obožavatelja.

Studentski.hr, HDU i ZAPRAF

Rezultati istraživanja

Mladi u Hrvatskoj slušaju glazbu do nekoliko sati dnevno, no još uvijek postoji nedostatak digitalnih glazbenih servisa

Hrvatska diskografska udruga (HDU), u suradnji s portalom Studentski.hr te Udrugom za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), provela je još jedno istraživanje među mladima u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja o navikama slušanja glazbe kod mladih otkrili su, između ostalog, da glazbi posvećuju i do nekoliko sati dnevno.