Na današnji dan

Rođen skladatelj podijeljen između tradicije i ekspresije

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Alban_Berg_star_Vienna.jpg

Na današnji je dan rođen ekspresionistički skladatelj Alban Berg, autor klasika moderne glazbe, opere „Wozzeck“.

Alban Berg, austrijski skladatelj, rođen je 9. veljače 1885., na današnji dan, u Beču. Berg je, s Arnoldom Schönbergom i Antonom Webernom, napravio prekretnicu u glazbi prošloga stoljeća dvanaestotonskim izlaskom iz tonalitetne sfere, u stilu takozvane druge bečke škole. Ovaj je glazbeni pravac nastao prije Drugoga svjetskog rata kao reakcija na tradicionalnu klasičnu glazbu prve bečke škole, čiji su predstavnici bili Mozart, Haydn i Beethowen. Istovremeno se u književnosti javila avangarda kao reakcija na tradicionalan književni stil. Ipak, Berg nije slijepo slijedio stil druge bečke škole, već je stvarao vlastiti, individualni, ekspresionistički:

Po mekanoj punoći, prirodnu fraziranju i izrazitu ekspresivnom rasponu Bergov se atonalitetni glazbeni jezik bitno razlikuje od rigoroznog asketizma ostale dvojice pripadnika druge bečke škole. – piše u Enciklopediji.

Alban je bio glazbeno samouk, a naglo je napredovao nakon što je upoznao svojega budućeg učitelja, Schönberga. U početku je pisao djela pod utjecajem romantističkih autora poput Brahmsa, Debussyja i Schumanna te Mahlera, iako se i tada slobodnije odnosio prema tonalitetu i precizno razrađivao teme i motive. Pod Schönbergovim utjecajem napisao je Sonatu za glasovir op. 1 i Gudački kvartet op 3, a po njegovim se savjetima i ponašao i oblačio. Kad se odmaknuo od svojega učitelja, nastalo je Pet orkestralnih pjesama prema tekstovima s razglednica Petera Altenberga, gdje je do izražaja došla Bergova ekspresivnost.

Za Berga će postati karakteristična njegova radikalizirana dvojnost u djelima – između tradicije i druge bečke škole. Kad se okreće tradiciji, vraća se preludiju, valceru, koračnici i sl. Tim je stilom skladao primjerice Tri orkestralna komada op. 6 i operu s brojevima Wozzeck. Kad se okreće drugoj krajnosti, sklada Lirsku suitu za gudački kvartet i Koncert za violinu i orkestar, gdje semantički opterećuje gusto motivističko-tematsko tkivo izvanglazbenom kombinatorikom.

Opera Wozzeck nastala je pošto je Berg pogledao predstavu Georga Büchnera Woyzeck. Priča je to o vojniku kojega muče njegovi nadređeni, a na kraju ubije sebe i svoju ljubavnicu Marie, a dojmila ga se vjerojatno i zbog osobnih iskustava iz privatnog života i vojske. Berg je na ovoj operi radio pet godina, a pravi su se problemi pojavili prilikom pokušaja realizacije, od nedostatka novca do kompleksnosti radnje, zbog čega su ga brojne operne kompanije odbijale, kao i zato što je bio još nepoznat kompozitor. Naime, Wozzeck se smatra prvom potpuno atonalnom operom. Opera se jedno vrijeme izvodila u komadima, kao koncertna suita, dok napokon 1925. Erich Kleiber nije odlučio riskirati i izvesti je u cijelosti. Premijerno je izvedena u prosincu iste godine, nakon čega je Berg počeo dobivati pozitivne kritike.

Za kraj, ako ste ljubitelj opere, poslušajte operu koja ga je proslavila.

Komentari na članak

Vezani članci

STEMI

Igračka nove generacije

INTERVJU: Robot STEMI namijenjen učenju robotike, 3D modeliranja i programiranja pomoću mobilnih aplikacija

Robot STEMI dovoljno je jednostavan za djecu iznad 13 godina, ali i dovoljno složen za starije koji se vole baviti robotikom.

Koncert

Mjesec glazbe

Tko je danas u trendu – Štulić ili Ceca?

Hrvoje Horvat, Nikolina Mazalin, Maja Trstenjak, Goran Belošević i Ivona Lenard prokomentirat će trendove slušanje glazbe kod mladih u Hrvatskoj na tribini kojoj se besplatno mogu pridružiti svi zainteresirani.

Ivan Dečak

Intervju s Ivanom Dečakom

„Iskreno se nadamo da ćemo zauvijek ostati zaigrani klinci sa zrelim idejama“

– Ako vam je politike preko glave, navratite do Tvornice 19. i 20. svibnja i pjevajte s nama iz sveg grla! – poručio je Ivan Dečak.

Filmovi 2016.

Zanimljiva godina za filmoljupce

Filmovi koji obećavaju u 2016. godini

15 filmova koji se natječu u osvajanju publike u ovoj 2016. godini. Filmovi koji će pokriti sve želje i snove većine ljubitelja filmova.

Beach Slang

Koncert u Močvari

Beach Slang s bendom ESC Life garantira „rock 'n' roll” svetkovinu za pamćenje

Kako je ESC Life uživo prilično moćan i uvjerljiv bend, opet će zasvirati s popularnim Beach Slangom. U njihovom zajedničkom koncertu uživat će zagrebačka publika 14. veljače.