Na današnji dan

Rođen otac moderne detektivske priče, autor "Crnog mačka" i "Gavrana"

Kip na bostonskom trgu

Na današnji dan, 1809. u Bostonu je rođen pisac, pjesnik i književni kritičar Edgar Allan Poe. U dobi od dvije godine ostao je siroče te je brigu o njemu preuzeo bogati trgovac John Allan. Ali, očuhovo bogatstvo nije ga učinilo poznatim.

Život Edgara Allana Poea bio je pun dramatskih obrata i nesretnih priča koje su uvelike pridonijele statusu ukletog pjesnika što ga sve do danas prati. Djetinjstvo je proveo u bogatoj engleskoj kući Allanovih koja mu je priuštila lagodan život i visoko obrazovanje. Sa 17 godina odlazi na studij u Ameriku, no nakon samo osam mjeseci provedenih tamo, odlučuje se priključiti vojsci. Takvoj odluci kumovale su učestale svađe s očuhom koji mu je prigovarao zbog kockarskih dugova.

Nakon dvije godine provedene u vojsci Poe je s Johnom Allanom, koji ga nikada zakonski nije priznao, raskinuo sve veze. Umjesto da postane nasljednik velikog imetka i član uzvišenog društva, Poe se odlučio baviti novinarstvom i književnošću, osudivši se tako na trajno i nakraju tragično siromaštvo. Gotovo 20 godina radio je kao urednik i kritičar raznih novina, ali je zbog sukoba izazvanih pijanstvima i netočnostima, koje je u tekstovima iznosio, često mijenjao mjesto stanovanja.

E.A. Poe, Crni mačak, IZVOR: Pinterest

U Baltimore, kod očeve sestre Marije Clemm, došao je 1831. već dosta fizički i psihički slab. U njoj je pronašao figuru majke koju nikad nije imao, a u kasnijim godinama majkom ju je i nazivao o čemu svjedoči pjesma Sonet mojoj majci. Pet godina poslije, na opće zgražanje, oženio je njezinu 13-godišnju kćer Virginiju. U to vrijeme završio je i svoje prvo veće djelo, roman Doživljaji Arthura Gordona Phyma. Zbog opijanja ostaje bez posla te se sa ženom seli u Philadelphiju.

Tamo postaje poznat kao britak kritičar, a proslavljuju ga i kratke horor-priče kao što su Pad kuće Ushera, Ubojstva u ulici Morgue i popularni Crni mačak. Napetost i misteriji Poeovih kratkih priča koje je tada počeo izdavati priskrbili su mu titulu oca moderne detektivske priče.

Pravi uspjeh Poe doživljava 1845. poemom Gavran. Tada već duboko u porocima alkohola i droge biva pogođen smrću svoje žene, a poznatom poemom, te kasnijim pjesmama koje naginju misticizmu, kao da je prizvao i svoju. Posljednje dvije godine neurotičan, tašt i svadljiv proveo je opijajući se i uvodeći u svoj život nekoliko žena. Njima je pisao svoje posljednje pjesme, a jednu od njih je i zaprosio. Nekoliko dana prije vjenčanja misteriozno je nestao te je tek treći dan pronađen. Vidno pripit ležao je na klupi i izgovarao ime Reynoldsa. Prevezen je u bolnicu u Baltimore gdje je s 40 godina i umro.

Grob Edgara Allana Poea, IZVOR: Pinterest

Tko je bio Reynolds i što se dogodilo posljednjih dana Poeva života, nikad nije otkriveno. Nije nikad otkriven ni identitet muškarca koji je od polovice prošlog stoljeća sve do 2009. na pjesnikov rođendan redovno posjećivao njegov grob. U crno obučen nalijevao bi u dvije čaše konjak te na grobu ostavljao tri ruže. Misteriozni posjetitelj postao je iznimno zanimljiv obožavateljima i novinarima pa su mnogi na lokalnom groblju iščekivali njegov posjet 2010. godine, no nisu ga dočekali. Kao da je, vidjevši ih, rekao – Nikad više.

Komentari na članak

Vezani članci

Simpozij

Sveučilišna knjižnica u Splitu

„Zašto je vlak još uvijek u snijegu?” i druge teme Simpozija mladih anglista, kroatista i talijanista

Ove godine u Splitu mladi anglisti, kroatisti i talijanisti organiziraju međunarodni simpozij kojim žele pridodati važnost marginaliziranim djelima iz književnosti ili iz područja jezika i multimedije. Održava se od 10. do 12. listopada, a ako želite odslušati neko od predavanja prijaviti se možete do 20. rujna.

MLK naslovna

Na današnji dan

Najveći borac za ljudska prava dobio Nobelovu nagradu za mir

Martin Luther King Jr, jedan od najvećih američkih aktivista i zagovornika građanskih prava crnaca, na današnji je dan dobio Nobelovu nagradu za mir, zapisavši se tako u povijest kao najmlađi dobitnik.

Milan Kundera

Na današnji dan

Težina i lakoća u životu Milana Kundere

– Borba čovjeka protiv vlasti borba je pamćenja protiv zaborava. – riječi su poznatog češkog pisca čiji 89. rođendan danas slavimo.

Knjige

Erasmus iskustvo

Njemački dnevnici, peti dio: Zašto su knjige važne?

U pauzi od čitanja i predavanja, došlo mi je pitanje: „A zašto su knjige važne?“ Odgovor je suviše jednostavan.

Barbara

Intervju s administratoricom stranice Hrvatski za svaku upotrebu

„Umjetnost je univerzalan jezik, a društvene mu mreže mogu pomoći da se proširi”

Barbara Tolić, administratorica stranice Hrvatski za svaku upotrebu, otkrila nam je što je zajedničko književnosti i društvenim mrežama i koja je tajna uspjeha zajednice koja se okupila na Facebooku i Instagramu kako bi dijelila ljubav prema jeziku i knjigama.