NA DANAŠNJI DAN

Prošla je godina dana otkad je Hrvatska izgubila jednog od najuspješnijih glazbenika

Oliver Dragojević, naslovna, klavir

Oliver Dragojević bio je jedan od najpoznatijih glazbenika u Hrvatskoj. Njegova karijera bila je obilježena mnogim nagradama i koncertima održanim diljem svijeta. Sami počeci za Olivera nisu bili laki, prošao je kroz nekoliko dalmatinskih grupa te nakon nekoliko godina započeo solo karijeru koja je tada krenula uzlaznom putanjom sve do zadnjega dana.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine u Veloj Luci na Korčuli. Jedan je od najpoznatijih glazbenika na ovim prostorima. Neki ga opisuju kao mediteransko-dalmatinsku verziju Tonya Bennetta, Franka Sinatre, Deana Martina ili Billyja Joela.

Petogodišnjem Oliveru otac je poklonio usnu harmoniku te je od tada njegov životni poziv krenuo. Nakon toga naučio je svirati klarinet, klavir i bas-gitaru. Školovao se u Splitu, no u Veloj Luci proveo je veći dio djetinjstva. Srednja glazbena škola pokazala se kao pravi odabir budućeg zanimanja.

Prvi estradni nastup ostvario je pjesmom Baloni 1961. godine U to vrijeme je s bratom Aljošom snimao za radio postaju Split svjetske hitove. Morski vuk na početku svoje glazbene karijere nastupao je kao solist po klubovima, bio je i pjevač splitskog benda Batali. Protutnjao je i Trubadurima, kao i grupom More. Veliki povratak dogodio se 1974. godine na Splitskom festivalu s pjesmom Ča će mi Copacabana. Zatim nastaju pjesme Galeb i ja, Molitva za Magdalenu, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav, Skalinada i mnoge druge. Spoj Oliverovog načina izvođenja pjesama i tekstova Zdenka Runjića, može se reći, pokorio je područje bivše Jugoslavije.

IZVOR: Youtube

Festivalske i diskografske nagrade, uključujući i onu s prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin, označile su Oliverovu umjetničku karijeru. Osvojio je čak osam Porina, kao i odličja Reda Danice s likom Marka Marulića. S više od 50.000 primjeraka album Dvi, tri riči 2000. godine dosegao je platinasto izdanje. Osim vrijednih nagrada njegova vjerna publika pratila ga je u stopu. Oliver je nastupao u Sydneyu, londonskom Royal Albert Hallu i Carnegie Hallu u New Yorku te i na mnogim drugim mjestima poznatim ljubiteljima glazbe. Godine 2017. nastupio je u splitskom HNK-u na koncertu pod nazivom Vjeruj u ljubav, koji je bio u znaku borbe protiv raka. Nakon teške i kratke bolesti Oliver je preminuo 29. srpnja 2018. godine.

Također, na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu premijerno je prikazan film OLIVERovih 70 – mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu. Film je nastao iz materijala snimljenih uoči i za vrijeme najvećeg i ujedno posljednjeg Oliverovog koncerta.

Komentari na članak

Vezani članci

Smotra Sveučilišta u Zagrebu: Stomatologija

Sveučilište u Zagrebu

Svečano obilježavanje 70 godina studija stomatologije

Obrazovanje doktora zubne medicine na Sveučilištu u Zagrebu započelo je u listopadu 1948. godine, a 70 godina kasnije taj će se dan obilježiti svečanom akademijom.

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?ID=19850

Na današnji dan

Prije točno 198 godina rođen je pisac kojem se sudilo zbog njegova najpoznatijeg romana

Gustav Flaubert, francuski pisac vjerojatno najpoznatiji po svome romanu Gospođa Bovary, rodio se na današnji dan prije 198 godina. Taj pisac poznat po psihološkom realizmu izazvao je veliku kontroverzu koja ga je dovela do sudskoga procesa.

Oliver

BI JE PISNIK

Oliverove pjesme zbog kojih ćemo uvijek vjerovati u ljubav

Oliver Dragojević ostavio je ono najbolje što je imao, a to su njegove pjesme. Razlog zašto su one uspjele doprijeti do brojnih ljudi jest taj što su otpjevane s dušom.

Spomenik Oscaru Wildeu u Dublinu

Na današnji dan

Ekscentrični književnik imao je problema s profesorima, poznat je po aferi s muškarcem, a umro je potpuno sam!

Na dašanji dan umro je Oscar Wilde, veliki književnik 19. stoljeća. Najčešće ga se pamti kao pisca homoseksualca, zbog čega je i protjeran iz društvenog života.

Bitka za Hogwarts

Na današnji dan

Ljubav i smrt u najvažnijoj bitci čarobnjačkog svijeta

Bitka za Hogwarts, tijekom koje smo svjedočili snazi ljubavi, prijateljstva i odanosti, počela je na današnji dan prije 19 godina i odnijela živote najdražih nam likova.