NA DANAŠNJI DAN

Prošla je godina dana otkad je Hrvatska izgubila jednog od najuspješnijih glazbenika

Oliver Dragojević, naslovna, klavir

Oliver Dragojević bio je jedan od najpoznatijih glazbenika u Hrvatskoj. Njegova karijera bila je obilježena mnogim nagradama i koncertima održanim diljem svijeta. Sami počeci za Olivera nisu bili laki, prošao je kroz nekoliko dalmatinskih grupa te nakon nekoliko godina započeo solo karijeru koja je tada krenula uzlaznom putanjom sve do zadnjega dana.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine u Veloj Luci na Korčuli. Jedan je od najpoznatijih glazbenika na ovim prostorima. Neki ga opisuju kao mediteransko-dalmatinsku verziju Tonya Bennetta, Franka Sinatre, Deana Martina ili Billyja Joela.

Petogodišnjem Oliveru otac je poklonio usnu harmoniku te je od tada njegov životni poziv krenuo. Nakon toga naučio je svirati klarinet, klavir i bas-gitaru. Školovao se u Splitu, no u Veloj Luci proveo je veći dio djetinjstva. Srednja glazbena škola pokazala se kao pravi odabir budućeg zanimanja.

Prvi estradni nastup ostvario je pjesmom Baloni 1961. godine U to vrijeme je s bratom Aljošom snimao za radio postaju Split svjetske hitove. Morski vuk na početku svoje glazbene karijere nastupao je kao solist po klubovima, bio je i pjevač splitskog benda Batali. Protutnjao je i Trubadurima, kao i grupom More. Veliki povratak dogodio se 1974. godine na Splitskom festivalu s pjesmom Ča će mi Copacabana. Zatim nastaju pjesme Galeb i ja, Molitva za Magdalenu, Oprosti mi pape, Vjeruj u ljubav, Skalinada i mnoge druge. Spoj Oliverovog načina izvođenja pjesama i tekstova Zdenka Runjića, može se reći, pokorio je područje bivše Jugoslavije.

IZVOR: Youtube

Festivalske i diskografske nagrade, uključujući i onu s prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin, označile su Oliverovu umjetničku karijeru. Osvojio je čak osam Porina, kao i odličja Reda Danice s likom Marka Marulića. S više od 50.000 primjeraka album Dvi, tri riči 2000. godine dosegao je platinasto izdanje. Osim vrijednih nagrada njegova vjerna publika pratila ga je u stopu. Oliver je nastupao u Sydneyu, londonskom Royal Albert Hallu i Carnegie Hallu u New Yorku te i na mnogim drugim mjestima poznatim ljubiteljima glazbe. Godine 2017. nastupio je u splitskom HNK-u na koncertu pod nazivom Vjeruj u ljubav, koji je bio u znaku borbe protiv raka. Nakon teške i kratke bolesti Oliver je preminuo 29. srpnja 2018. godine.

Također, na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu premijerno je prikazan film OLIVERovih 70 – mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu. Film je nastao iz materijala snimljenih uoči i za vrijeme najvećeg i ujedno posljednjeg Oliverovog koncerta.

Komentari na članak

Vezani članci

Toše Proeski

Na današnji dan

Tragičan odlazak „makedonskog anđela“

Na današnji dan napustio nas je balkanski anđeo Todor Toše Proeski i zauvijek ostavio neizbrisiv trag, kako u našim srcima, tako i na glazbenoj sceni.

Miro Ungar

Koncert u kazalištu Komedija

Miro Ungar slavi 60 godina karijere i 80 godina života

Pjevač koji je postigao veliki uspjeh izvan granica Hrvatske pokazat će još jednom široku paletu žanrova koje je izvodio tijekom karijere. S brojnim gostima nastupa u zagrebačkom kazalištu Komedija.

Mačka

Odlazak omiljenog ljubimca

Tužna vijest s FER-a: Preminuo Mali Ivica

Pod kotačima preminuo voljeni ljubimac studenata FER-a, Mali Ivica. Administrator njegova Instagram profila tom je prilikom ukazao na sve lijepe trenutke koje je ovaj mačak sa sobom donio.

Shakespeare

Na današnji dan

Manje poznate zanimljivosti o Shakespeareu

Danas slavimo obljetnicu rođenja Williama Shakespearea, jednog od najvećih i najizvođenijh svjetskih dramatičara. Tim povodom donosimo vam nekoliko zanimljivosti o njegovom životu i djelu.

Stare knjige

Program u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici

Osječani obilježavaju 140 godina od rođenja velike književnice; uključeni profesori s FFOS-a

U obilježavanju 140. obljetnice rođenja Vilme Vukelić sudjeluju prof. Vlado Obad te doc. dr. sc. Stephanie Jug, a uz predavanje posjetitelji će moći vidjeti uvećane povijesne karte grada Osijeka.