Na današnji dan

Potres koji je izgradio Zagreb

Uspinjača

Na današnji dan Zagreb je zadesio veliki potres koji mu je, unatoč velikim gubicima, donio i nešto dobro. U rekordnom se roku oporavio te je zablistao u najljepšem mogućem ruhu.

Iako je i u 19. stoljeću Zagreb bio glavni grad Lijepe Naše, smatran je malim gradićem, ni približno onome što je danas. U svojoj dugoj povijesti i velikoj izgradnji, često je pogađan katastrofalnim potresima koji su ga iznova rušili. Najveći od svih tih potresa dogodio se na današnji dan, 9. studenog 1880. godine, kada je pogodio grad i okolicu te uništio sve što mu se našlo na putu. 

Prvi, ujedno i najjači udar, uslijedio je u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi. Epicentar samog potresa bio je sjeveroistočno od Zagreba, između Kraljeva Vrha, Zeline i Kašine. On je razorio gotovo polovicu postojećih zgrada u gradu. Nekim uništenim objektima uslijedilo je rušenje, kao što su crkva sv. Franje i katedrala. Na Gornjem gradu stradale su crkve sv. Marka i sv. Katarine. Uništeni su svi obiteljski domovi, grad je dugo bio bez javne rasvjete, trgovački promet bio je u velikom padu, a škole su bile zatvorene. Ljudi su masovno bježali kod rođaka u obližnja sela ili pak preko granice.

– Nikad ne vidjeh užasnije slike, ne oćutih dublje žalosti za svoga vijeka. – riječi su Augusta Šenoe.

No ovaj potres je za Zagreb bio od iznimne važnosti jer ga je zapravo sagradio. Koliko god čudno zvuči da je potres izgradio grad, istina je. Nakon njega, grad se vrlo brzo oporavio i izgradio u novom stilu.

Na čelu vlasti Grada Zagreba, za vrijeme potresa, bio je gradonačelnik Matija Mrazović. Organizirao je stotine građevinskih radnika iz susjednih zemalja i na stotine težaka koji su pomagali u oporavku grada. Gotovo je nemoguće izdvojiti sve građevine koje su dobile novo ruho. Od Jelačićeva trga, koji je potpuno izmijenio svoje lice, preko obnove katedrale do novog kazališta.

Ubrzo se Zagreb vratio kao veliko trgovačko središte kojemu se broj stanovnika nakon potresa povećao za jednu trećinu. Kultura je zaživjela, grad su posjećivale mnoge važne osobe, a škole su se gradile i na rubovima grada.

Komentari na članak

Vezani članci

John Ford

Na današnji dan

Rođen John Ford

John Ford, poznati američki filmski redatelj, rođen je na današnji dan, 1. veljače 1894. godine u Cape Elisabethu, u državi Maine u SAD-u.

Rektorat pročelje

Sveučilište u Zagrebu

Otvorene prijave za Rektorovu nagradu

Prijave za Rektorovu nagradu mogu se obaviti putem online obrasca do petka, 28. travnja, u 16 sati. Svečana dodjela Rektorove nagrade održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u utorak, 20. lipnja 2017.

Predstavljanje vodiča Eat Zagreb

Predstavljanje vodiča „Eat Zagreb“

Novi vodič kroz zagrebačku gastroscenu vole i domaći ljubitelji restorana

Pažljivo dizajniran vodič „Eat Zagreb“ nudi pregršt informacija i korisnih preporuka o ugostiteljskoj sceni Zagreba, promovira lokalnu kulturu te daje vrijedan doprinos poticanju turizma na području grada Zagreba i okolice.

Gdje jesti s malo novca?

Studentsko „restorančenje”

Zagrebački restorani za studentski džep

Jeftina i fina restoranska hrana u Zagrebu ti je nadomak ruke čak i ako si student.

Parov Stelar

Ususret zagrebačkom koncertu

Parov Stelar izvodi u Zagrebu „ludu mješavinu svih mogućih žanrova“

Zagrebačko-bečki bend Roppongi Red odabran je za predgrupu Parovu Stelaru na nadolazećem koncertu u Domu sportova. Uz to, Parov Stelar ima novi singl koji će hrvatska publika uživo moći čuti 7. travnja.