Na današnji dan

Potres koji je izgradio Zagreb

Uspinjača

Na današnji dan Zagreb je zadesio veliki potres koji mu je, unatoč velikim gubicima, donio i nešto dobro. U rekordnom se roku oporavio te je zablistao u najljepšem mogućem ruhu.

Iako je i u 19. stoljeću Zagreb bio glavni grad Lijepe Naše, smatran je malim gradićem, ni približno onome što je danas. U svojoj dugoj povijesti i velikoj izgradnji, često je pogađan katastrofalnim potresima koji su ga iznova rušili. Najveći od svih tih potresa dogodio se na današnji dan, 9. studenog 1880. godine, kada je pogodio grad i okolicu te uništio sve što mu se našlo na putu. 

Prvi, ujedno i najjači udar, uslijedio je u 7 sati, 33 minute i 50 sekundi. Epicentar samog potresa bio je sjeveroistočno od Zagreba, između Kraljeva Vrha, Zeline i Kašine. On je razorio gotovo polovicu postojećih zgrada u gradu. Nekim uništenim objektima uslijedilo je rušenje, kao što su crkva sv. Franje i katedrala. Na Gornjem gradu stradale su crkve sv. Marka i sv. Katarine. Uništeni su svi obiteljski domovi, grad je dugo bio bez javne rasvjete, trgovački promet bio je u velikom padu, a škole su bile zatvorene. Ljudi su masovno bježali kod rođaka u obližnja sela ili pak preko granice.

– Nikad ne vidjeh užasnije slike, ne oćutih dublje žalosti za svoga vijeka. – riječi su Augusta Šenoe.

No ovaj potres je za Zagreb bio od iznimne važnosti jer ga je zapravo sagradio. Koliko god čudno zvuči da je potres izgradio grad, istina je. Nakon njega, grad se vrlo brzo oporavio i izgradio u novom stilu.

Na čelu vlasti Grada Zagreba, za vrijeme potresa, bio je gradonačelnik Matija Mrazović. Organizirao je stotine građevinskih radnika iz susjednih zemalja i na stotine težaka koji su pomagali u oporavku grada. Gotovo je nemoguće izdvojiti sve građevine koje su dobile novo ruho. Od Jelačićeva trga, koji je potpuno izmijenio svoje lice, preko obnove katedrale do novog kazališta.

Ubrzo se Zagreb vratio kao veliko trgovačko središte kojemu se broj stanovnika nakon potresa povećao za jednu trećinu. Kultura je zaživjela, grad su posjećivale mnoge važne osobe, a škole su se gradile i na rubovima grada.

Komentari na članak

Vezani članci

Zgrada

Popularizacija prirodoslovlja i matematike

Zagrebački PMF najavio veliku manifestaciju "Dan i noć na PMF-u"

Posjetite manifestaciju "Dan i noć na PMF-u", s brojnim zanimljivim predavanjima i radionicama.

Carter i Tutankhamnova grobnica

Na današnji dan

Howard Carter ušao u Tutankhamonovu grobnicu

Howard Carter, engleski egiptolog i arheolog, na današnji dan 1922. godine prvi je put otvorio Tutankhamonovu grobnicu.

Pogled na svakodnevnicu iz sjedeće perspektive

Objektiv Alena Kasumovića

Fotografskom izložbom prikazana svakodnevica iz sjedeće perspektive

Vrata svoje privatnosti otvorio nam je mladi umjetnik Alen Kasumović izložbom fotografija koje prikazuju njegov život i sve ono što ga neprestano okružuje.

Smjehotres na Opatovini

Svjetski dan smijeha

Simultanim smijehom pošaljite pozitivnu energiju u svemir

Dosta vam je crnih vijesti i negativnosti? Pridružite se komičarima Studija Smijeha na "Smjehotresu"!

Klinci iz Sarajeva

Humanitarna akcija "Mladi mladima"

Adventska zagrebačka avantura razveselila mališane iz Sarajeva

Uspješna izvedba humanitarne predstave ''Svastika'' te velik trud i rad Foruma mladih UBH-a "Prsten" omogućili su dječici iz Stadlerovog dječjeg doma "Egipat" posjet adventskoj čaroliji grada Zagreba. Njihova dvodnevna avantura ostat će im zauvijek u pamćenju!