Na današnji dan

Osvježavajuća margarita podsjeća na ljeto i nepregledne pješčane plaže

Margarita

S obzirom na to da je tek veljača, a vi ste siromašan student koji neće tako brzo u Meksiko, dajemo vam alternativu. Pokušajte s cimerima, kolegama, mamom i tatom stvoriti najbolji recept za margaritu!

Iako popularno piće, margarita postoji već dugi niz godina, a do današnjeg se dana ne može sa sigurnošću potvrditi tko je izumio savršeni recept. godine 1934. konobar Willie iz Mexico Cityja navodno je prvi stvorio savršeni recept za svoju prijateljicu Marguerite Hemery. Drugi izvori kažu da je Carlos “Danny” Herrera osmislio ovo piće u svom restoranu u Tijuani 1938. godine Navodno je složio recept za svoju prijateljicu Marjorie King koja je bila alergična na sav alkohol osim tekile. Ali, ni ovdje legenda o margariti ne staje.

PHOTO: Pixabay

Postoji informacija i da je piće prvi put posluženo tek 1948. godine, u Dallasu. Margarita Sames ovo je piće poslužila svojim prijateljima u vlastitom domu. Među njezinim prijateljima nalazio se Tommy Hilton kojemu se margarita svidjela pa ju je odlučio posluživati u barovima svojih hotela. Neki tvrde da je margarita nastala 1941. godine u Mexicu. Konobar Don Carlos Orozco jedno je popodne napravio koktel za Margaritu Henkel, kćer njemačkog ambasadora. S obzirom na to da je Henkel bila prva koja je probala koktel, Orozco mu je nadjenuo ime margarita. Ova se priča nikako ne poklapa s prethodnima i ne objašnjava kako se recept za margaritu već 1938. godine našao u knjizi koktela Cafe Royala.

Danas je ovaj koktel toliko popularan da dolazi u nekoliko varijanti. Originalni sastav čine tekila, sok od limuna ili limete i triple sec. Posljednji sastojak popularni je žestoki voćni liker, inače s Kariba, nastao od sušenih kora naranče. Margaritu možete naručiti s ledom, bez leda ili "smrznutu", odnosno s mljevenim komadićima leda. Na rubu čaše obično ćete dobiti sol ili šećer. Svakako savjetujemo sol koja odlično odgovara okusu tekile.

Unatoč različitim teorijama o njegovu porijeklu, koktel margarita uvijek asocira na sunce i pješčane meksičke plaže. S obzirom na to da je tek veljača, a vi ste siromašan student koji neće tako brzo u Meksiko, dajemo vam alternativu. Pokušajte s cimerima, kolegama, mamom i tatom stvoriti najbolji recept za margaritu. Svakako nam javite dojmove, a mi vam držimo palčeve da mamurluk bude što blaži, jer, nemate li ispit sutra?

Komentari na članak

Vezani članci

Harper Lee

Na današnji dan

Preminula autorica modernog klasika „Ubiti pticu rugalicu“

Prije točno godinu dana, 19. veljače 2016., svijet je napustila Harper Lee, samozatajna spisateljica i filantropkinja.

medovik

Inozemna kuhinja

Kuhajte sa Studentskim: Tradicionalna ruska torta Medovik

Sve oči svijeta trenutno su uprte u Rusiju zbog trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za rusku tortu Medovik kako biste ovu zemlju malo bolje upoznali i kroz njezinu tradicionalnu kuhinju.

Parodija s misicama 2011

Viralni video

VIDEO: Ne vjeruju u matematiku jer matematika nije u Bibliji

Još jedan viralni video izvučen je iz ladica YouTubea te je dobio dodatan „boost“ preko društvenih mreža.

Glazba

Na današnji dan

Besplatnim koncertima na otvorenom slavi se glazba

Svjetski dan glazbe obilježit će više od 500 glazbenika besplatnim nastupima na hrvatskim trgovima i ulicama.

Surogat

Na današnji dan

VIDEO: Hrvatski animirani film "Surogat" osvojio Oscara

Prije 54 godine hrvatski je animirani film "Surogat" osvojio Oscara. Bio je to prvi Oscar dodijeljen hrvatskom filmu i prvi dodijeljeni nekom ne-američkom filmu. "Surogat" je nastao kao kritika potrošačkog društva u kojem je sve lažno i prividno.