LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testiranja

Iako se slavi tek nekoliko godina, činjenica da se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testiranja ulijeva nadu da se ipak radi na promicanju mira i sigurnosti u svijetu.

Iako se slavi tek nekoliko godina, činjenica da se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testiranja ulijeva nadu da se ipak radi na promicanju mira i sigurnosti u svijetu.

Na testiranju nuklearnog oružja počelo se raditi sredinom 20-ih godina prošlog stoljeća, a od prvog testiranja koje je obavljeno 16. lipnja 1945. pa do početka novog stoljeća obavljeno ih je više od 2000. 

Zabrinjavajuća je činjenica da se vrlo malo pozornosti pridaje tome kako nuklearna testiranja utječu na ljudski život. Povijest nam je pokazala kako tragična testiranja mogu biti, a u usporedbi s prvom polovicom 20. stoljeća kad se s tim počelo, oružja su danaa mnogostruko jača i razornija. 

Incidenti koji su se događali širom svijeta ukazali su na potrebu za danom koji će biti posvećen borbi protiv nuklearnih testiranja. Međunarodni dan borbe protiv nuklearnih testiranja utemeljen je 2009. godine, a slavi se 29. kolovoza - na današnji dan. 

29. kolovoza postao je dan u kojem se edukacijskim programima, aktivnostima i porukama pokušava skrenuti svjetska pozornost na potrebu sprečavanja daljnjih nuklearnih testiranja. Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je Rezoluciju 64/35 koja poziva na povećanje svijesti i edukacije o učincima nuklearnog oružja, testnih eksplozija ili bilo kakvih drugih nuklearnih eksplozija i potrebi njihovog prestanka, kao jedno od sredstava za postizanja cilja - svijet bez nuklearnog oružja. Donošenje ove rezolucije inicirala je Republika Kazahstan, a vrlo brzo priključile su joj se mnoge druge države.

U nadi da će jednog dana svijet biti oslobođen nuklearnog oružja obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nuklearnih testiranja ulijeva nadu da se ipak radi na promicanju mira i sigurnosti.