Na današnji dan

Keanu Reeves – 55. rođendan romantičnog akcijskog junaka

Keanu Reeves kod Stephena Colberta

Danas svoj rođendan slavi glumac koji je utjelovio Neoa u kultnoj trilogiji „Matrix”. Usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, na glasu je kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu privatnom životu veoma se malo zna.

Na današnji dan, 2. rujna 1964. godine, rođen je poznati glumac, glazbenik i humanitarac Keanu Reeves. Iako je rođen u Beirutu, glavnom gradu države Libanon, ima kanadsko državljanstvo i smatra se Kanađaninom. U srednjoj školi bio je iznimno uspješan golman u hokejaškoj momčadi, no odlučio je odustati od igranja za kanadsku olimpijsku momčad kako bi se posvetio glumi.

Početak glumačke karijere obilježili su mu filmovi iz franšize Bill & Ted, Bill & Ted's Excellent Adventure iz 1989. godine i nastavak Bill & Ted's Bogus Journey snimljen 1991. Danas se ti filmovi smatraju kultnim tinejdžerskim i tzv. stoner filmovima. Ne smijemo zaboraviti ni Point Break iz 1992. godine, u kojem glumi s legendarnim Patrickom Swayzejem, a koji je jedan od nezaobilaznih surf filmova.

Film Speed, u kojem mu je partnerica bila Sandra Bullock, označio je prekretnicu u njegovoj karijeri. Njime je postao prava holivudska zvijezda i miljenik i redatelja i publike. Svoj zvjezdani status zacementirao je i glavnom ulogom u kultnoj trilogiji Matrix, a najnovija potvrda Reevesova statusa punokrvnog akcijskog junaka je i uloga Johna Wicka u istoimenoj seriji akcijskih filmova.

No, usprkos veoma uspješnoj karijeri koja traje već tri desetljeća, Reeves je na glasu kao iznimno povučena i samozatajna osoba, a o njegovu se privatnom životu veoma malo zna. Poznato je kako je njegova tadašnja djevojka, Jennifer Syme, 24. prosinca 1999. rodila njihovu kćer Avu, no djevojčica je bila mrtvorođena. Bol i tuga zbog tog događaja doveli su i do prekida njihove veze nekoliko tjedana kasnije. 2001. godine Syme je također poginula u prometnoj nesreći.

Reeves je osnovao i dobrotvornu zakladu koja potpomaže oboljele od raka, no zaklada ne nosi njegovo ime, dodjeljujući sredstva vrlo diskretno, gotovo u tajnosti. Njegova sestra Kim Reeves oboljela je od leukemije i od 1991. godine bori se protiv te opake bolesti.

Upravo je ta skromnost i samozatajnost ono što ga je učinilo omiljenim kod publike. Mnogi internetski portali i komentatori na društvenim mrežama proglasili su Keanua najpoželjnijim ili savršenim muškarcem i tzv. internetskim dečkom, naglašavajući njegovu jednostavnost i ponašanje suprotno od onog koje bi se očekivalo od velike holivudske akcijske zvijezde. A uz nove projekte koji su već najavljeni poput trećeg filma u franšizi Bill & Ted te četvrtog nastavka serijala Matrix, čini se kako će ovaj 55-godišnjak još dugo zaokupljati našu pažnju.

Komentari na članak

Vezani članci

Anais Nin

Na današnji dan

Rođendan francuske erotske spisateljice

Godine 1903. rođena je Anaïs Nin koja i danas slovi kao jedna od najiskrenijih erotskih spisateljica.

Jeboton 40 godina KSET-a

40 godina KSET-a

JeboTon kolektiv pridružuje se KSET-ovoj fešti

Broj bendova u kolektivu varirao je tijekom godina, a trenutno se radi o šest bendova koji će po tko zna koji put „kompenzirati opasno veliku količinu konstruktivnog i slušljivog sadržaja“.

88. Oscari

Tko će pokupiti najprestižniju filmsku nagradu?

Oscarovske nominacije: Lady Gaga i Sam Smith prvi puta nominirani za prestižnu nagradu

Objavljene su nominacije za ovu najprestižniju filmsku nagradu koju dodjeljuje Akademija. Pristojno su ih objavili mjesec dana unaprijed kako bismo stigli pogledati filmove koje još nismo! Neka uživanje započne!

https://www.flickr.com/photos/disneyabc/29155914033/

Na današnji dan

Zvijezda filma „Bohemian Rhapsody” slavi rođendan

Mladi glumac Rami Malek ostat će zapamćen po utjelovljenju pjevača Freddieja Mercuryja u filmu „Bohemian Rhapsody”. No on iza sebe ima i mnoge druge uloge, poput one u seriji „Mr. Robot” ili filmu „Noć u muzeju”.

Happy birthday

Na današnji dan

Studentski.hr upalio 5 svjećica na torti

Danas središnji studentski portal slavi svoj 5. rođendan prisjećajući se uspjeha postignutih suradnjom preko 500 volontera i otvarajući vrata novim generacijama željnima prakse.