Na današnji dan

Izgrađeno Sulejmanovo svjetsko čudo u Osijeku

Dovršen Sulejmanov most

Na današnji dan dovršen je Sulejmanov most na Dravi.

Osmanski sultan Sulejman I. Veličanstveni osvojio je Osijek 1526. godine te je, kako bi došao do Mađarske, odlučio sagraditi most preko Drave. Sama gradnja nije predstavljala problem, nego je problem bilo povećanje visine rijeke te, budući da je bio jako dugačak, materijal. Iz tog je razloga sultan krenuo prema Mađarskoj obilaznim putem dok je izgradnja još trajala.

Veliku ulogu u cijeloj priči imali su pečuški sandžakbeg Hamza i požeški sandžakbeg Nesuh. Riječ je o upraviteljima sandžaka, odnosno provincija Osmanlijskog carstva. Svaki je od njih počeo graditi most sa svoje strane Drave, a kako je Hamza-beg imao veći udio, često se navodi kao graditelj. Po nalogu, u radu je ukupno sudjelovalo oko 25 tisuća ljudi. 

Sulejman kreće u osvajanje Beča 1566. godine, radovi su se ubrzali pa je most dovršen 19. srpnja iste godine Dan kasnije napokon prelazi preko njega. Bio je dugačak šest kilometara i širok šest metara kako bi se dvije kočije mogle mirno mimoići. Stajao je na lancima povezanim čamcima na kojima su se učvrstile daske. Svi su građani Carstva, osim vojnika i plemića, trebali plaćati mostovinu pa se redovito održavao.

Godine 1663. hrvatski ban Nikola Zrinski odlučio je iskoristiti odsutnost vezira te je odjurio na Dravu i spalio ga. Tome u čast, španjolski je car Filip IV. Zrinskog uvrstio u red Vitezova zlatnog runa. Most je obnovljen 10. kolovoza iste godine. 

Nakon toga gotovo dvadeset godina bio je u civilnoj uporabi, sve do 1685., kada je austrijski general Jacob Lesle htio napasti Osijek. Plan je bio prijeći s vojskom most i usput ga zapaliti kako bi povratili ovaj grad. Međutim, Turci su bili mudriji te su dio mosta rastavili na lađe i pustili da ih Drava odnese. Lesle je uspio samo spaliti građevine koje su bile u njegovoj okolici, pa je most ostao u ruševinama.

Ponovno je gorio 4. listopada 1686. kada vojvoda Ludvig Badenski odlazi u napad Dardu. Turci su bježali u Osijek, a vojvoda je naredio da se zapali. Veliki Sulejman-paša 1687. pokušao je ponovno osvojiti grad i nanovo izgraditi most. Pohod je bio neuspješan, vezir poražen, a Turci ga napuštaju.

Osijek se nalazi na strateški važnom položaju, a kako su se mostom služili i trgovci, postao je važnim trgovačkim središtem Slavonije. Most su zbog toga mnogi povjesničari smatrali svjetskim čudom. Također, dodijeljen mu je naziv Il ponte famoso d'Essek, odnosno slavni osječki most. Godine 2008. prilikom čišćenja jednog ribnjaka u Dardi, graditelji su naišli na arheološke ostatke za koje se pretpostavlja da mu pripadaju.

Komentari na članak

Vezani članci

Linija u menzi

SC Osijek

Campus odavno ne radi, sad i druga menza najbliža domovima vikendom zatvara svoja vrata

Dva osječka studentska restorana Gaudeamus i Istarska od 3. ožujka uveli su novo radno vrijeme. Restoran Gaudeamus vikendom će biti u potpunosti zatvoren, a Istarska će raditi skraćeno. O tome koliko je to dobra ili loša odluka, progovorili su i osječki studenti.

Elvis

Na današnji dan

39 zanimljivosti na 39. godišnjicu smrti kralja „rock ’n’ rolla”

Na 39. godišnjicu kraljeve smrti donosimo vam 39 informacija o Elvisu koje zasigurno niste znali.

Amelia Earhart

Na današnji dan

Prvi samostalni let Amelije Earhart preko Atlantika

Prije 84 godine Amelia Earhart postala je prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean. Na putu je prošla više od 3220 kilometara u manje od 15 sati. Sve do svog nestanka 1937. godina nizala je uspjehe i ostala zapamćena kao najpoznatija pilotkinja u povijesti.

Rektorat
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sveu%C4%8Dili%C5%A1te_Josipa_Jurja_Strossmayera_u_Osijeku#/media/Datoteka:Rektorat_Osijek.JPG

Gdje je zapelo?

Nakon velikih najava o prenamjeni hotela Mursa u studentski dom, sada šute i Ministarstvo i Rektorat

Dok će za gradnju novoga paviljona studentskog doma na kampusu trebati do tri godine, Hotel Mursa mogao je biti spreman za useljenje studenata u nekoliko mjeseci. No, osječki studenti i ove će akademske godine morati plaćati (pre)visoke cijene privatnog smještaja jer o obnovi Murse šute i Ministarstvo i Rektorat.

Digitalna karijera 2015.

#DigitalnaKarijera u Osijeku

Pronađi karijeru u digitalnom svijetu!

U organizaciji portala Netokracija u Osijeku će se 4. prosinca održati poludnevni događaj #DigitalnaKarijera. Cilj je događaja približiti zainteresiranima, uključujući i studente (ne)tehničkih fakulteta, karijeru u digitalnom svijetu.