Na današnji dan

Hrvatski Andersen danas bi proslavio 145 godina

Stare knjige

Zasigurno nema djeteta, a ni odrasle osobe, koja nije čula za „Šegrta Hlapića” i „Šumu Striborovu”. No, jeste li znali da je autorica tih popularnih dječjih priča Ivana Brlić-Mažuranić? Upravo je ona rođena na današnji dan prije 145 godina.

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je na današnji dan, 18. travnja,  1874. godine  Ona je nezaobilazna književnica za djecu koju s razlogom nazivaju hrvatskim Andersenom.

Dolazi iz slavne obitelji. Otac joj je bio Vladimir Mažuranić (Karlovac, 1845 – Zagreb, 1928), sin Ivana Mažuranića, povjesničar, odvjetnik i književnik, član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i njezin dugogodišnji predsjednik. Majka joj je bila Henrietta, rođena Bernath, rodom iz Varaždina.

Rođena je u Ogulinu, gdje je provela i dio djetinjstva. Živjela je neko vrijeme u djedovoj kući u Zagrebu, školovala se uglavnom privatno, a poznavala je francuski, njemački, ruski i engleski jezik. S 18 godina udala se za Vatroslava Brlića i preselila u Slavonski Brod.

Važnost Ivane Brlić-Mažuranić očituje se i u idućim činjenicama:

 • bila je prva žena izabrana za člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti
 • dvaput je predložena za Nobelovu nagradu
 • bajke su joj prevedene na engleski, švedski, češki, danski, ruski, slovački, njemački, francuski i talijanski jezik
 • o njoj su pisali Matoš, Kipling, A. B. Šimić, A. Barac, M. Begović i drugi.

– Poezija gospođe Brlić-Mažuranić je, dakle, poezija ljubavi u najsvjetlijim njenim oblicima: ljubav prema svojoj djeci i ljubav prema domovini. – riječi su kojima njezinu poeziju komentira Antun Gustav Matoš, hrvatski pjesnik i novelist.

Njezin jezik i stil slavi se i danas kao uzor jezične čistoće, muzikalnosti i ljepote. Počela je pisati kad su joj djeca malo porasla pa im je htjela pružiti kvalitetnu literaturu. Pisala je uglavnom pjesme, priče i romane.

Njezine su najvažnije knjige:

 • Valjani i nevaljani (1902)
 • Škola i praznici (1905)
 • Slike (pjesme, 1912)
 • Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1913)
 • Priče iz davnine (1916)
 • Knjiga omladini (proza i stihovi, 1923)
 • Jaša Dalmatin (povijesni avanturistički roman, 1937).

Kao najbolja djela ističu se roman o šegrtu Hlapiću koji, uz romane Jagode Truhelke, otvara našu realističnu dječju književnost, i Priče iz davnine, naša najbolja zbirka bajki.

Hrvatska književnica Sunčana Škrinjarić u predgovoru jednoga izdanja Priča iz davnine govori:

– Priče iz davnine obogatile su moje djetinjstvo. (…) One su mi često bile utjeha i lijek. Želim da ova knjiga i za vas nove, mlade i nepoznate čitatelje postane ono što je meni bila – knjiga koja usrećuje. 

Pripovijetke koje je pisala jesu moralno-poučnog karaktera i zasigurno korisno štivo svakom djetetu.

Premda je poznata kao književnica za djecu, napisala je knjigu Moji zapisci koja sadrži njezine memoare, molitve i dnevnike u kojima piše o svojem intimnom životu, prvim ljubavima, ali i o depresiji s kojom se borila.

Umrla je u Zagrebu 21. rujna 1938. godine počinivši samoubojstvo nakon dugotrajne borbe s depresijom. 

Komentari na članak

Vezani članci

Foto: Wikipedia

Na današnji dan

Danas bi 42. rođendan slavila Ana Rukavina – žena koja je željela život

„Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život.” – rekla je Ana Rukavina, prerano preminula novinarka.

Juran i Sofija

Na današnji dan

Praizvedba prve predstave na hrvatskom jeziku

Povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog „Juran i Sofija" praizvedena je u Sisku 2. listopada 1839. godine i time se zapisala u povijest kao prva drama izvedena na hrvatskom jeziku i štokavskom narječju na pozornicama sjeverne Hrvatske.

poezija

Na današnji dan

Rođen tvorac „Balade iz predgrađa“ i još 126 pjesama – veliki Dobriša Cesarić

Na današnji je dan rođen veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj čije su pjesme uvrštene u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa ga možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija.

Paula Ćaćić

Intervju sa studenticom Paulom Ćaćić

„Vjerujem da se u trećem licu o sebi može lako reći sve najbolje, ali i slagati"

Saznajte koje teme obrađuje „strastvena pobornica bureka, filmova Grete Gerwig, smiješenja i komuniciranja sa psima i mačkama na ulici, antitramvaj i antitrčanje djevojka, wannabe trešologinja", što ju najviše inspirira i što misli o položaju poezije u Hrvatskoj i svijetu.

Pablo Neruda

Na današnji dan

Rođen Pablo Neruda, jedan od najvećih svjetskih pjesnika ljubavne poezije

„Ove noći mogao bih napisati najtužnije stihove“, Pablo Neruda.