Na današnji dan

FOTO: Rođen nadrealist nad nadrealistima

Salvador Dali – Dali Atomicus
Pogledaj fotogaleriju
Dali stvara
Salvador Dali - Singularities (1935-1936)
Salvador Dali - Soft Construction with Boiled Beans- Premonition of Civil War (1936)
Salvador Dali - Swans Reflecting Elephants (1937)
Salvador Dali - The Architectural Angelus of Millet (1933)

+18

Teško je u kratkim crtama predstaviti život tako osebujne ličnosti kao što je Salvador Felipe Jacinto Dalí. Ljubio je sebe, ljubio je novac, ali ljubio je i Galu. – Na prvom mjestu: Gala i Dalí. Na drugom mjestu: Dalí. Na trećem mjestu: svi ostali, uključujući, naravno, još jednom nas dvoje. –

Salvador Felipe Jacinto Dalí ime je koje govori mnogo samo po sebi. Za one koji nisu upoznati s njegovim likom i djelom, a vjerujemo da je takvih malo, kratki podsjetnik možete pronaći na poveznici.

Imao je mnoštvo strahova, a najveći je bio prosječnost. Protiv nje borio se cijeli život. Šokirao je, ali i izrugivao svoju okolinu. Često se pojavljivao u javnosti, često je novinarima servirao ono što su željeli, kretao se u raznim krugovima. Volio je čuti svoje ime pa makar se ne pričalo dobro o njemu. Ali ostaje pitanje poznaje li zapravo itko, osim njegove Gale, Salvadora Dalíja?

Ono što znamo jest da njegova priča započinje početkom prošlog stoljeća na današnji dan, 11. svibnja 1904. godine u Figureasu. Psiholozi tvrde da se svijest o samome sebi počinje formirati u šestoj godini života. Tako je to bilo i kod Dalíja – sa šest godina odlučio je postati kuharica, ne kuhar. To ga nije dugo držalo pa već u sedmoj shvaća da može biti nešto znatno više, jedan od najvećih osvajača – Napoleon. No, el salvador, spasitelj slikarstva, ubrzo je uvidio kako mu najveću radost svakoga jutra pruža spoznaja da je upravo on – Salvador Dalí.

Živio je po cijelome svijetu, a izjašnjavao se apolitičnim. Čak je jednom prilikom, u starosti, pri nagovaranju Picassa da se vrati u Španjolsku, izjavio:

 Picasso je Španjolac – ja također! Picasso je genij – ja također! Picasso je komunist – ni ja također!

Za jednu apolitičnu osobu nevjerojatno se puno bavio ratnom tematikom te je nemalu količinu vremena posvetio veoma političnoj osobi poput Hitlera.

Umire 23. siječnja 1989. godine Prema vlastitoj želji, pokopan je u grobnici Teatro-Museo u Figureasu, a sve što je imao (130 milijuna dolara i preko 280 slika) ostalo je španjolskoj državi. U fotogaleriji donosimo pregled dijela njegova opusa, ali ovoga puta bez najpoznatijih autoportreta, satova, plamtećih žirafa i slonova – no ništa slabije umjetničke vrijednosti i poruke.  

Komentari na članak

Vezani članci

Dangerdust naslovna

Remek-djela napravljena preko noći

Crteži dvojice anonimnih studenata oduševljavaju svijet

Dvojica anonimnih studenata oglašavanja i umjetničkog dizajna na Sveučilištu Columbus, poznati pod umjetničkim imenom Dangerdust, svakog se tjedna ušuljavaju u neku slobodnu predavaonicu na Sveučilištu te na ploči kredom stvaraju prava umjetnička djela.

Atelje

Zanimljiva izložba svestrane Željke Lazar

"Iz ateljea" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Za sve ljubitelje slikarstva Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pripremila je zanimljiv događaj.

HAZU

Znanost, kultura i umjetnost

HAZU ponovo otvara vrata građanima

Hrvatska akademija zanosti i umjetnosti predstavit će svoju bogatu baštinu svim zainteresiranim građanima. Posjetitelji će moći razgledati radni prostor, ali i poslušati brojna predavanja, prezentacije, koncerte.

Obnova domova u punom jeku - soba iznutra 3

Obnova studentskih domova

FOTO: Obnova domova u punom jeku

Sobe u studentskom domu na Savi polako se obnavljaju. Stavljaju se nova vrata i prozori te radijatori. Kako će nove sobe otprilike izgledati možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Fubar 2016

Multimedijalno participativno događanje

Umjetnost greške na Akademiji likovnih umjetnosti

/'fu:bar/ se sastoji od „artist talkova“ i prezentacija, edukativnih radionica, umjetničkih audio(-vizualnih) izvedbi te izložbe „glitch“ umjetnosti. Ulaz na sva događanja je slobodan. Na radionice se nije potrebno prijavljivati!