Na današnji dan

FOTO: Rođen Ivo Andrić, književnik bez rođendana

Andrić - naslovna
Pogledaj fotogaleriju
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Ivo Andrić
Ivo Andrić

+14

Na današnji datum 1892. godine rođen je Ivo Andrić – nobelovac, diplomat, političar, a nadasve veliki umjetnik. Tim povodom za vas smo pripremili priču o njegovu burnom životu te galeriju aforizama koji će najbolje dočarati veličinu njegove slave.

Dana 9. listopada 1892. godine rođen je, ili barem tako vjerujemo, Ivo Andrić. Idućih 80-ak godina živio je burnim životom o kojemu su, s jedne strane, svi sve znali, a koji je, s druge strane, zauvijek ostao obavijen velom tajni. Nobelovac, diplomat, političar, a nadasve veliki umjetnik čije će riječi živjeti vječno – sve je to bio Ivo Andrić, čovjek o čijem se životu toliko nagađa da čak ni u njegovo pravo ime nismo sigurni. Iako mu je život bio obilježen bolešću, diplomatskim misijama, političkim progonima, tamnovanjima i samo jednom ljubavlju, sve to nije uspjelo potisnuti slavu njegova književnoga imena koja je već godinama nepromjenjiva, čvrsta i veličanstvena kao na Drini ćuprija.

Ivo Andrić cijeli je život gradio enigmatsku sliku o sebi te je postojao velik raskorak između njegova ja za sebe i ja za druge, što je i glavni razlog brojnim zasjenjenim mjestima njegova života. Iako se službenim mjestom rođenja smatra Dolac, malo selo nedaleko od Travnika u kojem je obitelj Andrić živjela, postoje nagađanja kako je Andrić zapravo rođen u Travniku, dok je njegova majka u visokoj trudnoći boravila kod rođakinje u posjetu. Također, službenim datumom rođenja smatra se 9. listopada, no nije sigurno je li već bio nastupio i 10. listopada. Osim toga, u školskim svjedodžbama, krsnom listu, na dvama nadgrobnim spomenicima te na naslovnici knjige Put Alije Đerzeleza potpisan je Ivan Andrić, no zanimljivo je da se sam autor pobunio protiv tog imena na naslovnici spomenute knjige. Pretpostavlja se da je ime Ivan preferirao u privatnoj uporabi.

Spomenik Andriću pred beogradskim stanom, FOTO: Wikipedia

Otac je obitelj napustio kada je Ivo imao dvije godine te su on i majka živjeli siromašno, na društvenom dnu, što je i razlog njegova preseljenja tetki i tetku u Višegrad, gdje završava osnovnu školu. Na gimnazijsko školovanje odlazi u Sarajevo, a potom, zahvaljujući stipendiji za deficitarnu grupu predmeta, upisuje prirodoslovlje na zagrebačkom Mudroslovnom fakultetu. Ubrzo odustaje te odlazi studirati slavistiku u Beč, a potom u Krakov.

Još tijekom gimnazijskih dana uključio se u političke vode, postavši članom Hrvatske napredne omladine, čiji je cilj bio stvaranje Jugoslavije. Budući da je bio u vezi i s Mladom Bosnom, nakon Principova atentata uhićen je i zatvoren u zloglasnu mariborsku tamnicu koja postaje centralni motiv njegovih budućih djela. Nakon stvaranja Kraljevine SHS vraća se u Zagreb, gdje živi loše, umoren bolešću i pod paskom svog srednjoškolskog profesora Tugomira Alaupovića koji je i prepoznao njegov talent. Imao je bogat diplomatski život: diplomatsku službu započeo je kao tajnik u Vatikanu, a potom je službovao u mnogim europskim glavnim gradovima. Navodi se i kao jedan od potpisnika Trojnoga pakta te je zanimljiva njegova sudbina nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Iako je stvorio srednje velik opus (Sabrana djela u 18 svezaka), njegova je vrijednost bok uz bok opusima nekih od najvećih književnika svijeta. Cijeli život tražio je optimalan, lapidarni izraz te se vodio poetikom oduzimanja suvišnoga, iz čega proizlazi aforističnost mnogih njegovih izraza. Iščitavanjem Andrićeva opusa uočava se veza između mosta i priče kao sredstava za premošćivanjem jaza od puta u nepoznato dok su sve naše nade s druge strane. Osim mosta i već spomenute tamnice, važan dio opusa zauzima i njegova voljena Bosna, predstavljena kao zemlja na povijesnoj granici Istoka i Zapada te konglomerat vjera, nacija i identiteta u kojem ne postoji objedinjujući nazivnik, a svi sreću vide u drugim stranama. Važne su njegove teme zlo, ženska ljepota, poroci, a posebno se ističe i takozvani franjevački ciklus s Prokletom avlijom kao vrhuncem.

FOTO: Wikipedia

Andrićeva književna djelatnost veže se uz hrvatsku i srpsku književnost pa se u novije vrijeme označava odrednicom trojne pripadnosti. U gimnazijskim danima piše poeziju te su njegove pjesme uvrštene u antologiju Hrvatska mlada lirika. Međutim, veliku slavu stekao je tek proznim djelima. 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književno djelo o povijesti jednoga naroda s romanom Na Drini ćuprija kao vrhuncem te je na dodjeli u Stockholmu održao govor O priči i pripovijedanju koji je ušao u povijest i ostao zabilježen kao dio njegova opusa. Govor je zapravo poetička rasprava u kojoj on, prvi u svijetu, ističe etičku dimenziju naracije:

– Ali dopušteno je, mislim, na kraju poželjeti da priča koju današnji pripovjedač priča ljudima svoga vremena, bez obzira na njen oblik i njenu temu, ne bude ni zatrovana mržnjom ni zaglušena grmljavinom ubilačkog oružja, nego što je moguće više pokretana ljubavlju i vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha. Jer, pripovjedač i njegovo djelo ne služe ničemu ako na jedan ili na drugi način ne služe čovjeku i čovječnosti. To je ono što je bitno. –

U ostavštini Ive Andrića nisu pronađena ljubavna pisma, ali su zato njegova pisma pronađena kod brojnih žena, od kojih se ističu imena prijateljice iz mladosti Evgenije Gojmerac te Vere Stojić koja ga je cijeli život nesebično voljela. Međutim, u njegovom srcu bilo je mjesta samo za Milicu Babić, srpsku kostimografkinju udanu za Nenada Jovanovića. Prijateljstvo koje je započelo tijekom njenog braka razbuktalo se u pravu ljubav te je idućih dvadeset godina, sve do smrti supruga Nenada, Milica bila njegova žena koje nema. Ona je cijeli život ostala njegova jedina ljubav, a vjenčali su se kada je napunio 66 godina, potvrdivši time svoj poznati izraz Ništa ne biva prije nego što treba biti.

Ivo i Milica, FOTO: Pinterest

Andrić je svoj govor u jednoj od najvažnijih večeri života završio dubokom i iskrenom zahvalnošću. Prepuni zahvalnosti za još jedno veliko ime koje će živjeti vječno i čija slava natkriljuje i samog autora, završavamo i priču o njegovu životu. Andrićeva djela nije potrebno navoditi – svima su nam itekako dobro poznata, a budući da je teško pronaći riječi kojima bi se njihova vrijednost i približno opisala, odlučili smo u našoj fotogaleriji pustiti riječi koje je sam napisao da kažu sve o njemu. Jer one će to učiniti na najbolji način.

Komentari na članak

Vezani članci

Elemental, biografija

Nova knjiga

Elemental dobiva biografiju „Sve, samo ne romantika”; otkriveno na kojeg je političara Remi zalajala

Na 256 stranica proteže se priča o gotovo 20 godina benda Elemental. Uz to što knjiga sadrži iskrene razgovore s ljudima koji su doticali i stvarali bend, dijelom donosi i uvid u nastajanje hrvatske hip-hop scene 90-ih godina.

Beogradska ekipa

CEEPUS iskustvo

FOTO: Mojih 30 dana Beograda

„Pa dobro, što će ti tvoji reći”, znalo je biti među prvim pitanjima kad bih nekome rekla da idem na razmjenu u Beograd. A kako mi je bilo, što mi „moji” nisu sve rekli i kako sam naučila uživati u samo trideset dana, provjerite u tekstu.

Cosmopolitan

Na današnji dan

FOTO: 21 godina od premijere sitcoma „Seks i grad” na HBO-u, očekuju se i novi nastavci

Šuška se da će početkom kolovoza ove godine biti objavljena nova knjiga autorice Candace Bushnell naslova „Ima li još seksa u gradu?”, pa bi se i serija, na sreću svih obožavatelja, mogla vratiti na male ekrane.

Nobelovci

Spojili laboratorij i cyberspace

Trojica podijelila Nobelovu nagradu za kemiju

Programi se mogu koristiti za oponašanje procesa fotosinteze zahvaljujući kojem zeleno lišće apsorbira sunčevu svjetlost i proizvodi kisik.

Snežana Radojičić

Predstavljanje putopisne knjige

Književnica otkriva kako putovati s desetak dolara dnevno

Književnica Snežana Radojičič predstavit će novu putopisnu knjigu "Nomad". Gostovanje u Info zoni iskoristit će za otkrivanje brojnih nezaboravnih doživljaja s petogodišnjeg lutanja.