LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Rođen Antoni Gaudí, arhitekt koji je Barcelonu učinio veličanstvenom

Antoni Gaudí jedan je od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima. 

Antoni Gaudí jedan je od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima. 

Brojni umjetnici, glazbenici, arhitekti, književnici i razne druge osobe koje su ostavile velik utjecaj na razvoj čovječanstva, nisu uvijek smatrane velikima, zapravo su često u mjestima od kuda su dolazili nazivani luđacima. Bili su neshvaćeni, možda zato jer su bili dosta ispred svoga vremena, ali to ih je danas svrstalo u kategoriju ljudi koje nazivamo umjetnicima i genijalcima. Jedan od njih je i arhitekt koji je Barcelonu napravio mjestom koje je poznato po veličanstvenim građevinama i najboljom turističkom destinacijom za sva vremena – Antoni Gaudí.

Gaudí je rođen na današnji dan, 25. lipnja 1852. godine u mjestu Reus u Španjolskoj. Od samih početaka, pokazivao je zanimanje za okoliš i prirodu oko sebe, a svoje zanimanje za arhitekturu potvrdio je i upisom studija arhitekture u Barceloni, i to nakon što je završio vojnu službu. Nakon što mu je Elies Rogent, tadašnji direktor, potpisao diplomu 1878. godine, rekao je:

– Qui sap si hem donat el diploma a un boig o a un geni: el temps ens ho dirà, odnosno u prijevodu, Tko zna jesmo li ovu diplomu dali luđaku ili geniju. Samo će vrijeme pokazati. –

Danas je jasno da je Antoni Gaudí jedan od najboljih i najpoznatijih arhitekata koje je svijet upoznao, a da je arhitekt koji je obilježio art nouveau, stil kojemu je pripadao, dokazao je originalnim i veličanstvenim djelima. Njegovo najpoznatije djelo je La Sagrada Familia, odnosno katedrala Svete obitelji. Rijetko tko dođe u Barcelonu, a da ne vidi ovu građevinu, ona je Gaudí​jevo životno djelo. U izgradnji je od 1892. godine, a predviđa se da će biti završena do 2026. godine Predstavlja povezanost čovjeka, religije i prirode jer se na jedan poseban način stopila sa svojim okolišom. Penjanjem na jedan od tornjeva ove katedrale možete vidjeti Barcelonu iz drukčije perspektive. 

Sagrada Familia, FOTO: Pixabay

Casa Vicens je Gaudíjevo najvažnije djelo koje je izgrađeno između 1883. i 1888. godine To je projekt koji je radio za jednu bogatu obitelj koja je imala u vlasništvu tvornicu keramike. Povezanost između obitelji za koju je radio i djela se vidi i u dekoracijama koje su na ovoj zgradi napravljene od keramike. 

Casa Vicens, FOTO: Pinterest

Park Güell je izgrađen između 1900. i 1914. godine i danas je dio UNESCO-ove svjetske baštine. Ovaj kompleks čini nekoliko kuća koje su dizajnirane na vrlo zanimljive načine, a i na ovom djelu se primjećuju keramički ukrasi. Stanovnici Barcelone, ali i turisti dolaze u ovaj park kako bi se šetajući i promatrajući Gaudíjeva djela odmorili. 

Park Güell, FOTO: Pixabay

Casa Batlló je građevina koja je nastala 1904. godine restauracijom stare kuće koja je bila izgrađena 1877. godine Gaudí je ovdje koristio keramiku, kamen i kovano željezo. Kako to obično biva, Gaudí je bio kritiziran zbog ovoga djela jer je većina smatrala da je pretjerao. No, 1906. godine grad Barcelona je ovo njegovo djelo proglasilo jednim od tri najbolje građevine godine  

Casa Batlló, FOTO: Pixabay

La Pedrera je, kako mnogi tvrde, jedna od najzanimljivijih građevina u povijesti arhitekture. 1984. je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine, a način na koji je izgrađena i njezin vanjski izgled, ostavljaju bez teksta gotovo svakog prolaznika. 

La Pedrera, FOTO: Pinterest

Umjetnici kao što je Antoni Gaudí su nam ostavili brojna djela koja možemo analizirati, čuvati i diviti im se svakoga dana. Iako je bio jedan od najboljih arhitekata svoga vremena, mnogi ga nisu znali. Nakon što ga je pregazio tramvaj, taksisti ga nisu htjeli voziti u bolnicu jer su mislili da im čovjek koji je izgledao vrlo loše i bez novaca, neće moći platiti vožnju. Nakon što su ga prijatelji pronašli u bolnici za siromašne, odbio je premještaj u bolju bolnicu, a dva dana nakon, 10. lipnja 1926. godine je umro. 

FOTO: PIXABAY