LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

FOTO: Obljetnica smrti irskog pisca Oscara Wildea - 118 godina poslije

Jedan od najpoznatijih pisaca viktorijanske ere zadužio je svijet svojim djelima. Nakon više od stoljeća, njegovi citati su iznimno moderni i suvremeni te se mogu prilagoditi trenutnom stanju svijeta.

Jedan od najpoznatijih pisaca viktorijanske ere zadužio je svijet svojim djelima. Nakon više od stoljeća, njegovi citati su iznimno moderni i suvremeni te se mogu prilagoditi trenutnom stanju svijeta.

Autor priče Slavuj i ruža rođen je 1854. godine Navedenu priču i njegovo ime, Oscar Wilde, pamtimo iz osnovnoškolskih klupa kada smo se prvi puta susreli s tužnom sudbinom slavuja. Priča o ptičici koja ponukana ljubavlju žrtvuje svoj život nabijajući svoje srce na trn kako bi došla do crvene ruže, pjevajući najljepšu pjesmu cijelu noć dok umire. Jedan od prvih susreta s tužnom tematikom, barem sve do Sretnog kraljevića

Navedene priče izašle su zajedno pod nazivom Sretni kraljević i ostale priče nakon rođenja dvaju sinova te nakon objavljivanja dvije neuspješne drame. Nedugo nakon, 1891. godine objavljuje prvi i jedini roman Slika Doriana Graya. Na vrhuncu slave objavljuje i treću dramu Lepeza Lady Windermere, koja postiže veliki uspjeh. Nakon odličnog djela nastavlja nizati jednu uspješnu dramu za drugom. Jedne od najpoznatijih drama su: Žena bez važnosti, Važno je zvati se Ernest, Salome i Idealni muž

Tijekom njegovog najvećeg uspjeha, ostvario je vezu s Lordom Alfredom Douglasom koja nije sretno završila. 1895. godine tuži oca svojeg ljubavnika zbog klevete, no tužba završava njegovim uhićenjem i boravkom u zatvoru dvije godine pod optužbom nakaznog ponašanja. Nakon izlaska iz zatvora prepušten je samome sebi te umire 30. studenoga 1900. godine u Parizu. 

Ove godine obilježava se 118 godina od smrti Oscara Wildea te smo za vas pripremili najbolje citate iz njegovog djela Slika Doriana Graya. Upravo zbog toga što je u centru radnje homoseksualni odnos, roman nije bio najbolje prihvaćen. No, danas shvaćamo važnost navedenog djela. Citati koje smo vam pripremili u fotogaleriji nam pokazuju kako je bio čovjek ispred svojega vremena te se njegovi citati mogu poistovjetiti sa sadašnjošću kao da ih je tek napisao, a ne kao da je prošlo 118 godina i nekoliko desetljeća otkako su ugledali svjetlo dana. 

FOTO: FLICKR