Na današnji dan

Festival spavanja zakazan za 3. siječnja

Krevet

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Nakon svih silnih prejedanja tijekom blagdana, dočeka nove godine, vrijeme je za nešto drugačiju proslavu; onu u krevetu.

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Svima je nama također poznato kako spavati moramo i kako je san vrlo važan da bismo mogli funkcionirati sljedeći dan. Vođeni tom mišlju, dobili smo praznik naziva Festival spavanja koji danas, 3. siječnja, obilježavamo.

Ne može se sa sigurnošću reći kada se došlo na ideju za osnivanjem ovog praznika, ali jedno je sigurno, bilo je i vrijeme. Kada bismo trebali otkriti tko je zaslužan za ovakav odmor ne bismo mogli izdvojiti nikoga posebno, ali sa sigurnošću je riječ o osobi koja je obožavala provoditi vrijeme u krevetu.

Spavanje je osnovna ljudska aktivnost. Ono pomaže u skupljanju energije koja nam je potrebna za idući naporni dan. Međutim, manjak sna može biti problematičan za ljudski um i tijelo. On dovodi do povećanog broja automobilskih nesreća o čemu se može čitati na svim novinskim portalima i u novinama tijekom blagdana. Sljedeće što nam se može dogoditi jest to kako naše kognitivne funkcije mogu biti ugrožene. San igra važnu ulogu u učenju i razmišljanju, stoga dolazi do narušavanja pozornosti, koncentracije, budnosti, rasuđivanja i rješavanja problema, što naposljetku otežava kvalitetno učenje. Studenti su možda primijetili kako im manjkom sna treba mnogo više vremena za koncentraciju na učenje i pamćenje brojnih činjenica. Najgora činjenica koja uz nekvalitetan san ide jest udar na zdravlje, prouzrokuje srčani udar, visoki krvi tlak, dijabetes i mnoge druge. Također, gubi se mogućnost sjećanja prošlog dana i svega što smo možda naučili.

Ako se želimo sjećati što smo jučer napravili i ako želimo pobjeći mnogim bolestima, trebamo spavati. Marilyn Monroe jednom se zapitala tko je rekao da je noć za spavanje? Stručnjaci kažu kako ne bismo smjeli mijenjati noć za dan, ali ponekad u vremenu slavlja to se zna dogoditi. Stoga je važno pripaziti na sebe jer je bolje spriječiti nego liječiti. Najbolji način za proslavu ovog posebnog dana jest obući pidžamu, ušuškati se u krevet i uživati u njegovoj toplini. Oni koji moraju raditi, uzmite si godišnji ili se počastite spavanjem nakon obavljenog posla.

Komentari na članak

Vezani članci

Biljke i svirke

Interaktivni glazbeni festival

Botanički vrt postaje mala glazbena oaza

"Biljke i svirke" pretvorit će Botanički vrt u neobično koncertno odredište. Posjetitelji će kroz opuštenu šetnju otkrivati lokacije na kojima će uživati u glazbi i sami zasvirati na klavirima postavljenima po vrtu.

Seasplash festival 2014

Tvrđava Punto Christo kraj Pule

Poznat raspored 12. Seasplash festivala

U pet dana trajanja, od 17. do 21. srpnja, festival će ponuditi bogatu glazbenu paletu.

SHOWderica 2014

Veliki festival

SHOWderica: inicijativa mladih revitalizacije Podravskog mora

SHOWderica je festival koji će se održati 26. i 27. srpnja na prostoru jezera Šoderica.

Publika 12. Ferragosto JAMa

Festival na Orahovačkom jezeru

Ferragosto JAM oborio svoje rekorde

Kolektivno urlanje, ples na travi, gomila ljudi i vrsni izvođači obilježili su 12. po redu izdanje Ferragosto JAM festivala podno Papuka.

Spavati nakon učenja

Važnost kvalitetnog sna

Studenti, pozor: Nudimo vam savjete za bolji san!

Donosimo vam 19 savjeta uz pomoć kojih ćete svoju nesanicu napokon izliječiti. Zasigurno se često probudite iscrpljeno i nespremno za novi dan. Zbog toga smo za vas prikupili trikove koji će vam povećati kvalitetu sna, olakšati buđenje i pozitivno utjecati na dnevne aktivnosti.