Na današnji dan

Festival spavanja zakazan za 3. siječnja

Krevet

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Nakon svih silnih prejedanja tijekom blagdana, dočeka nove godine, vrijeme je za nešto drugačiju proslavu; onu u krevetu.

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Svima je nama također poznato kako spavati moramo i kako je san vrlo važan da bismo mogli funkcionirati sljedeći dan. Vođeni tom mišlju, dobili smo praznik naziva Festival spavanja koji danas, 3. siječnja, obilježavamo.

Ne može se sa sigurnošću reći kada se došlo na ideju za osnivanjem ovog praznika, ali jedno je sigurno, bilo je i vrijeme. Kada bismo trebali otkriti tko je zaslužan za ovakav odmor ne bismo mogli izdvojiti nikoga posebno, ali sa sigurnošću je riječ o osobi koja je obožavala provoditi vrijeme u krevetu.

Spavanje je osnovna ljudska aktivnost. Ono pomaže u skupljanju energije koja nam je potrebna za idući naporni dan. Međutim, manjak sna može biti problematičan za ljudski um i tijelo. On dovodi do povećanog broja automobilskih nesreća o čemu se može čitati na svim novinskim portalima i u novinama tijekom blagdana. Sljedeće što nam se može dogoditi jest to kako naše kognitivne funkcije mogu biti ugrožene. San igra važnu ulogu u učenju i razmišljanju, stoga dolazi do narušavanja pozornosti, koncentracije, budnosti, rasuđivanja i rješavanja problema, što naposljetku otežava kvalitetno učenje. Studenti su možda primijetili kako im manjkom sna treba mnogo više vremena za koncentraciju na učenje i pamćenje brojnih činjenica. Najgora činjenica koja uz nekvalitetan san ide jest udar na zdravlje, prouzrokuje srčani udar, visoki krvi tlak, dijabetes i mnoge druge. Također, gubi se mogućnost sjećanja prošlog dana i svega što smo možda naučili.

Ako se želimo sjećati što smo jučer napravili i ako želimo pobjeći mnogim bolestima, trebamo spavati. Marilyn Monroe jednom se zapitala tko je rekao da je noć za spavanje? Stručnjaci kažu kako ne bismo smjeli mijenjati noć za dan, ali ponekad u vremenu slavlja to se zna dogoditi. Stoga je važno pripaziti na sebe jer je bolje spriječiti nego liječiti. Najbolji način za proslavu ovog posebnog dana jest obući pidžamu, ušuškati se u krevet i uživati u njegovoj toplini. Oni koji moraju raditi, uzmite si godišnji ili se počastite spavanjem nakon obavljenog posla.

Komentari na članak

Vezani članci

Ovidije

Na današnji dan

Ljubav i transformacije iz pera rimskoga pjesnika

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih rimskodobnih pjesnika; pjesnik koji je pisao o ljubavi i intrigama, mitološkim metamorfozama; pjesnik koji je žudio za Rimom.

https://www.flickr.com/photos/hernanpc/6259950189/in/photolist-axaT6F-28LVwFE-dAdLrr-TvsHRH-Mu1K45-3FvTAG-d2MoNs-CUtbge-nioQ5n-W4WccX-6s1tEc-A66jdU-4HJ2rc-99xkY2-Szvxsz-gFGkM7-26bq2YD-8pWnzH-bUHcnr-8i9k-e6QYs9-8cidxA-8cifGd-tJdjBP-4E84a7-8pWuqT-9AnuoH-7TaPZv-dLEZnC-xAXBu-fWt4vo-cZ6jcq-g8JnS-2984n6X-9QVnps-8Hx9pT-fLPvbk-s8NYRQ-nywYbD-bP59En-9Y55KS-8pEk6n-7zu2V9-atoqog-dPxw6c-fbZ8Zs-9NdreQ-btcG4x-dJ3Sq4-DFvDN4

Festival studenata dramaturgije

Jubilarna Revija „autora koji dolaze” u studenom na ADU-u

Višednevni festival prilika je mladim studentima dramaturgije da prezentiraju svoje nove dramske radove pred publikom te da im pomogne u afirmaciji i radu na vidljivosti.

Velesajam kulture

Festival u SC-u

Velesajam kulture bavi se fenomenom društvenih igara

– Igre koje od sudionika traže aktivno preuzimanje i igranje uloga nisu tek puka zabava. – naglašava Miroslav Wranka.

Liburnia Jazz

Budnice i večernji koncerti

Vjerni hodočasnici stižu u Opatiju na Liburnia Jazz Festival

Uz jazz budnice i večernje koncerte na terasama hotela s pogledom na more te domaće i svjetske zvijezde jazza, festival će ove godine predstaviti i najnoviju liniju gitara u Yamaha Showroomu i dugoočekivani master workshop Elvisa Stanića.

https://www.pinterest.com/pin/654992339529431765/

Na današnji dan

Rođen začetnik hrvatske proze u trapericama

Antun Šoljan, pjesnik, prozaist, dramatičar, kritičar, esejist i jedan od začetnika hrvatske proze u trapericama, rođen je 1. prosinca 1932. godine.