Na današnji dan

Festival spavanja zakazan za 3. siječnja

Krevet

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Nakon svih silnih prejedanja tijekom blagdana, dočeka nove godine, vrijeme je za nešto drugačiju proslavu; onu u krevetu.

Svi volimo spavati, a poseban je osjećaj kada si dozvolimo ostanak u krevetu cijelo poslijepodne, bez ikakvih obaveza. Svima je nama također poznato kako spavati moramo i kako je san vrlo važan da bismo mogli funkcionirati sljedeći dan. Vođeni tom mišlju, dobili smo praznik naziva Festival spavanja koji danas, 3. siječnja, obilježavamo.

Ne može se sa sigurnošću reći kada se došlo na ideju za osnivanjem ovog praznika, ali jedno je sigurno, bilo je i vrijeme. Kada bismo trebali otkriti tko je zaslužan za ovakav odmor ne bismo mogli izdvojiti nikoga posebno, ali sa sigurnošću je riječ o osobi koja je obožavala provoditi vrijeme u krevetu.

Spavanje je osnovna ljudska aktivnost. Ono pomaže u skupljanju energije koja nam je potrebna za idući naporni dan. Međutim, manjak sna može biti problematičan za ljudski um i tijelo. On dovodi do povećanog broja automobilskih nesreća o čemu se može čitati na svim novinskim portalima i u novinama tijekom blagdana. Sljedeće što nam se može dogoditi jest to kako naše kognitivne funkcije mogu biti ugrožene. San igra važnu ulogu u učenju i razmišljanju, stoga dolazi do narušavanja pozornosti, koncentracije, budnosti, rasuđivanja i rješavanja problema, što naposljetku otežava kvalitetno učenje. Studenti su možda primijetili kako im manjkom sna treba mnogo više vremena za koncentraciju na učenje i pamćenje brojnih činjenica. Najgora činjenica koja uz nekvalitetan san ide jest udar na zdravlje, prouzrokuje srčani udar, visoki krvi tlak, dijabetes i mnoge druge. Također, gubi se mogućnost sjećanja prošlog dana i svega što smo možda naučili.

Ako se želimo sjećati što smo jučer napravili i ako želimo pobjeći mnogim bolestima, trebamo spavati. Marilyn Monroe jednom se zapitala tko je rekao da je noć za spavanje? Stručnjaci kažu kako ne bismo smjeli mijenjati noć za dan, ali ponekad u vremenu slavlja to se zna dogoditi. Stoga je važno pripaziti na sebe jer je bolje spriječiti nego liječiti. Najbolji način za proslavu ovog posebnog dana jest obući pidžamu, ušuškati se u krevet i uživati u njegovoj toplini. Oni koji moraju raditi, uzmite si godišnji ili se počastite spavanjem nakon obavljenog posla.

Komentari na članak

Vezani članci

Dance Arena EXIT-a

Priznanje svjetskog magazina o elektronskoj glazbi

Vodeći DJ magazin proglasio Exit jednim od najboljih svjetskih festivala

Veliko priznanje došlo je od vodećeg magazina o elektronskoj glazbi, britanskog DJ Mag-a. O popularnosti festivala govori i podatak da se gotovo godinu dana uoči sljedećeg EXIT-a, za ulaznice prijavilo čak 20 000 posjetitelja iz više od 60 zemalja svijeta!

Damir Urban

Besplatni glazbeni sadržaj

Torpedo Student Festival privukao Urbana, Kišu metaka i brojna druga imena

„Besplatno i kvalitetno" misao je vodilja novog festivala koji će nastupima velikih glazbenih imena okupiti brojne splitske i zagrebačke studente.

https://www.flickr.com/photos/forestservicenw/24756430919

Na današnji dan

Vulkan Sveta Helena uzrokovao brojne štete u SAD-u; hoće li ponovno eruptirati?

Na današnji je dan eruptirao vulkan Sveta Helena uznemiren lancem potresa. Štete koje su nastale u navali njezina bijesa značajno su oštetile američko gospodarstvo.

Hoomstock

Festival u Humu na Sutli

Elita regionalnog rocka apsolutno oduševila više od 3000 posjetitelja Hoomstocka

Hoomstock je u svojim začecima bio humanitarni rock festival pa je tako i danas okosnica programa rock glazba. Dobre zabave ni ovog puta nije nedostajalo.

Ava Gardner

Na današnji dan

Umrla Ava Gardner

„I wish to live to 150 years old, but the day I die, I wish it to be with a cigarette in one hand and a glass of whiskey in the other”, Ava Gardner.