Na današnji dan

Devet aktivnosti koje su ženama bile zabranjene u povijesti

Jednakost

Koliko god nam danas bilo nepojmljivo u povijesti žene nisu smjele raditi određene aktivnosti koje nam se sada čine najnormalnijima.

Ako ste u današnje vrijeme sretne što ste žene, početkom prošlog stoljeća i ranije vjerojatno ne biste bile. Svatko od nas voli imati slobodu činiti što ga je volja pa ne možemo ni zamisliti kako je to kada vam netko zabrani vašu najdražu aktivnost, no s ženama je to bio čest slučaj u povijesti. Povodom Međunarodnog dana žena donosimo vam nekoliko aktivnosti za koje bi vam se mogla dići kosa na glavi od same pomisli da vam ih netko zabrani.

Žene nisu smjele izvaditi kreditnu karticu

Svi znamo koliko je dobro kupiti si novu haljinu ili novi par obuće nakon stresnog tjedna ili jednostavno zato što smo poželjeli, a tu u pomoć uskače kreditna kartica. Međutim, u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, da bi žena dobila kreditnu karticu, uz njezin potpis, bio je potreban i potpis muškarca. Ovo pravilo odnosilo se i na udane i na slobodne žene.

IZVOR: Flickr

Zabrana korištenja kontracepcije

Kontracepcija je bila zabranjena sve do druge polovice 20. stoljeća jer se smatralo da ometa prirodni tijek ženinog ciklusa. Ovo pravilo nije toliko smetalo udanim ženama, koliko slobodnim jer ni one nisu imale pravo na korištenje kontracepcije.

IZVOR: Pinterest

Zabranjeno pušenje duhanskih proizvoda u javnosti

Iako je pušačima danas jedan od najvećih užitaka sjesti na terasu omiljenog kafića i zapaliti cigaretu uz kavu, žene su bile izvedene pred sud početkom dvadesetog stoljeća upravo iz tog razloga. Naime, ženama je u SAD-u bilo zabranjeno pušiti cigarete u javnosti, a ako bi ignorirale zakon završile bi na sudu.

IZVOR:  GIPHY

Nije bilo porodiljnog ili rada u trudnoći

Žene koje su bile trudne ostajale su bez radnog mjesta, i to sve do kraja 20. stoljeća. Nije bilo zakona koji ih je štitio, stoga nisu imale pravo na porodiljni, nego bi jednostavno dobile otkaz.

IZVOR: Pinterest

Žene nisu smjele biti članice porote

Kako ne bi, između ostaloga, slušale o krvavim detaljima pojedinih zločina ili imale previše razumijevanja za zločince, žene nisu smjele biti članice porote. Ova zabrana osobito nije išla u prilog onim ženama koje su se našle na sudu pred porotom koju su činili isključivo muškarci.

IZVOR: Pinterest

Zabrana pokazivanja tijela

Postojao je kupaći kostim, ali ne onakav kakav danas zamišljamo. Tadašnji kupaći kostim morao je poštivati određene dimenzije koje su prekrivale vjerojatno više nego što to danas čine haljine. Uvođenje ovog pravila nije bilo dovoljno, već su osigurane i patrole na javnim plažama koje su mjerile kupaće kostime i utvrđivale odgovoraju li dimenzijama. Da žene mogu pokazivati onoliko tijela koliko žele, pokazala je tek 50-ih godina Brigitte Bardot slikajući se u kupaćem kostimu koji je sličan današnjem.

IZVOR: Pinterest

Igranje nogometa nije im bilo dozvoljeno

Iako se i danas nogomet često veže uz muški spol, ženama koje su se počele profesionalno ili rekreacijski baviti igranjem nogometa oko 1920. u Engleskoj nije bilo dozvoljeno igrati nogomet na muškim terenima jer se smatralo da nogomet nije fizički pogodan ženskom spolu.

IZVOR: Pinterest

Nisu smjele gledati Olimpijske igre

U drevnoj Grčkoj ženama je bilo zabranjeno prisustvovati Olimpijskim igrama pa čak i ako je to značilo da su samo publika. Ako bi neka žena prekršila ovo pravilo bila bi kažnjena najokrutnije – smrću. Osim u Grčkoj, u Velikoj Britaniji ženama je 30-ih godina 20. stoljeća bilo zabranjeno gledati boks, čak i ako su bile žene boksača.

IZVOR: Pinterest

Nisu smjele piti u pivnicama

Priznajemo da je užitak popiti pivu, dvije, tri s prijateljima, ali nekada žene ne samo da nisu smjele piti pivo ili ostala akoholna pića u pivnicama, nego im uglavnom nije bio dozvoljen ni sam ulaz u pivnicu.

IZVOR:  GIPHY

Komentari na članak

Vezani članci

Bitka kod Waterlooa

Na današnji dan

200. obljetnica bitke kod Waterlooa

Napoleon Bonaparte, jedan od najvećih vojnih stratega u povijesti, konačni poraz doživio je prije točno 200 godina.

Clyde Barrow

Na današnji dan

Rođen Clyde Barrow, gitarist, ljubavnik i hladnokrvni ubojica

Na današnji je dan prije 108 godina rođen jedan od najpoznatijih svjetskih kriminalaca – Clyde Barrow.

New York noću

Na današnji dan

Američki građanski rat

„Whenever I hear anyone arguing for slavery I feel a strong impulse to see it tried on him personally“ - Abraham Lincoln

12. Pametna špica

Hrvatsko društvo mladih Pametna špica poziva

12. Pametna špica: „Žene u poduzetništvu i menadžmentu“

„Malo drugačija subotnja špica“ održava se već 12. put po redu i donosi zanimljivu temu koja će zasigurno privući veliki broj posjetitelja.

Naslovna - FP

Tko sam? Što sam?

12 povijesnih fotografija koje podsjećaju da smo samo ljudi

Ove fotografije prikazuju ljude koji nisu mogli odlučivati o svojim sudbinama, ali i one koji su se borili za svoja prava i živote.