Na današnji dan

Danas se obilježava dan koji nas podsjeća da prihvatimo različitosti – Međunarodni dan tolerancije

https://www.flickr.com/photos/d7000pb/43802955050/in/photolist-Ht7iVC-otdQwU-ShQaMu-UghRi-YwipwG-2hfAdwX-29JHAsW-brdRjT-244FDt5-2hhyExx-2hnfoYM-CMCuPS-NUo98X-KW1HsE-eFYcSU-2hwW68X-2hiaJrp-2hidqcM-24CN5vR-DYxLks-2hBkaEU-ZYbQAM-5EGnhn-qts28G-dkMbWh-Qqwqqr-qJFi4o-MiYXnH-NjmzWs-NoRNGG-9ycjnV-28Bucyj-MVaPTR-S15bB4-AJ34MU-mv1uMj-tokiDa-WQH2VM-24NchN3-PnhMBR-QFykCS-dmd4zx-MBoMcy-22x29xJ-NjmDg3-N3GUin-pYFCRi-V8xRhG-N6vkPW-QcC84i

Danas je Međunarodni dan tolerancije, a za vas smo pripremili članak koji će vas podsjetiti na to zašto je važno biti tolerantan.

Na današnji dan, 23 godine ranije odnosno 16. studenoga 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je sve članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas te je taj dan prozvala Međunarodnim danom tolerancije. Iako je ovaj pojam u suvremenom diskursu postao gotovo pa floskula, upravo zatvaranje varšavskog geta samo 56 godina prije UN-ova proglasa podsjeća na početak jedne od najvećih tragedija proizašlih iz netolerancije.

Riječ tolerancija nastala je od latinskog glagola tolerare, što znači podnositi ili trpjeti. Tolerancija podrazumijeva pristajanje na miran suživot s osobama s kojima se ne dijele istovjetna životna stajališta. Hrvatska enciklopedija razlikuje dvije razine ovoga pojma - spoznajnu i čuvstvenu. Spoznajna se odnosi na svijest o negativnim osjećajima koji se javljaju u čovjeku pri njegovom susretu s onim što ne smatra vrijednim, pozitivnim i s čime se ne slaže. Čuvstvena se razina odnosi na to da čovjek, usprkos postojanju svijesti o neslaganju, odlučuje zatomiti te negativne poglede te ih odbija manifestirati na bilo kakav način.

U sociološkom smislu, pojam tolerancije pojavljuje se unutar teorija moći koje, ukratko, ukazuju na nesrazmjer u podjeli moći između članova društva. Tolerirati, po tome, može samo većinska skupina koja je u posjedu većinske količine moći ili autoriteta. Zbog toga se u javnosti često poziva na tolerantan odnos prema etničkim, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, seksualnim i inim manjinama. 

Toleranciju ne treba olako shvaćati, a kao konkretne razloge i dokaze zašto, možete otkriti već nakon nekoliko klikova, pretraga po portalima i čitanjem crne kronike. Prisjetimo se napada na Luku Ritza – dečka čiji je život završen nakon brutalnog premlaćivanja, koji i dalje živi, ali sada kao simbol borbe protiv nasilja. Osim toga, ovo su ljeto pretučena i dvojica dječaka romske nacionalne manjine, kao i srpski sezonci u Splitu. Ovo su samo neki od mora negativnih događanja koji nam mogu poslužiti kao podsjetnik da djelujemo što pravednije, tolerantnije te da se ovakve stvari više ne ponove.

Komentari na članak

Vezani članci

Informiranje – pravo mladih - izdužena

„Informiranje – pravo mladih"

Besplatne relevantne informacije u Infocentru za studente i mlade

„Offline“ informacije potražite svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 u Ulici Frane Petrića 4 na trećem katu.

Knjizevni susret

Književni susret sa Silvijom Šesto

„Da nisam pisac, bila bih kriminalac“

Osječke su studentice organizirale književni susret Silvije Šesto s učenicima Osnovne škole Franje Krežme. Autorica se dotaknula problematike mladih ljudi i utjecaja koji mediji i tehnologija imaju na njih, politike te načina na koji ona promovira svoje knjige.

Vilnius meeting

Profesionalizacija zanimanja

Četiri europske organizacije razvijaju edukacijsku „online“ platformu za radnike s mladima

Centar tehničke kulture Rijeka s trima partnerima, koji zapošljavaju i surađuju s brojnim radnicima s mladima u svakodnevnom radu, razvija edukacijsku platformu namijenjenu radnicima s mladima. Ideja je razviti njihova znanja i vještine u područjima suradnje s relevantnim dionicima, utjecaja na politike za mlade, dosezanja do mladih te korištenja ICT alata u radu.

Cigarete - pooštrenje pravilnika o duhanskim proizvodima Europskog parlamenta

Josipa Miković

Život je nekad siv, nekad žut

Imam jedno klišej pitanje, ali biste li se vratili nazad u vrijeme i nikada ne zapalili svoju prvu cigaretu ili popili svoje prvo alkoholno piće? Ja bih, jer jedna stvar povede prema drugoj, isto kao što će te prva cigareta dovesti do toga da postaneš ovisnik.

Nightfever 2017

Nightfever 2017. u Splitu

Članovi studentskih katoličkih zajednica svjedoče o svojoj duhovnosti

Mladi Splićani okupit će se ove nedjelje u dvorištu Studentskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ na „Nightfeveru“ te prisustvovati svetoj misi, ispovijedi i klanjanju.