Na današnji dan

Danas se obilježava dan koji nas podsjeća da prihvatimo različitosti – Međunarodni dan tolerancije

https://www.flickr.com/photos/d7000pb/43802955050/in/photolist-Ht7iVC-otdQwU-ShQaMu-UghRi-YwipwG-2hfAdwX-29JHAsW-brdRjT-244FDt5-2hhyExx-2hnfoYM-CMCuPS-NUo98X-KW1HsE-eFYcSU-2hwW68X-2hiaJrp-2hidqcM-24CN5vR-DYxLks-2hBkaEU-ZYbQAM-5EGnhn-qts28G-dkMbWh-Qqwqqr-qJFi4o-MiYXnH-NjmzWs-NoRNGG-9ycjnV-28Bucyj-MVaPTR-S15bB4-AJ34MU-mv1uMj-tokiDa-WQH2VM-24NchN3-PnhMBR-QFykCS-dmd4zx-MBoMcy-22x29xJ-NjmDg3-N3GUin-pYFCRi-V8xRhG-N6vkPW-QcC84i

Danas je Međunarodni dan tolerancije, a za vas smo pripremili članak koji će vas podsjetiti na to zašto je važno biti tolerantan.

Na današnji dan, 23 godine ranije odnosno 16. studenoga 1996. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala je sve članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih od nas te je taj dan prozvala Međunarodnim danom tolerancije. Iako je ovaj pojam u suvremenom diskursu postao gotovo pa floskula, upravo zatvaranje varšavskog geta samo 56 godina prije UN-ova proglasa podsjeća na početak jedne od najvećih tragedija proizašlih iz netolerancije.

Riječ tolerancija nastala je od latinskog glagola tolerare, što znači podnositi ili trpjeti. Tolerancija podrazumijeva pristajanje na miran suživot s osobama s kojima se ne dijele istovjetna životna stajališta. Hrvatska enciklopedija razlikuje dvije razine ovoga pojma - spoznajnu i čuvstvenu. Spoznajna se odnosi na svijest o negativnim osjećajima koji se javljaju u čovjeku pri njegovom susretu s onim što ne smatra vrijednim, pozitivnim i s čime se ne slaže. Čuvstvena se razina odnosi na to da čovjek, usprkos postojanju svijesti o neslaganju, odlučuje zatomiti te negativne poglede te ih odbija manifestirati na bilo kakav način.

U sociološkom smislu, pojam tolerancije pojavljuje se unutar teorija moći koje, ukratko, ukazuju na nesrazmjer u podjeli moći između članova društva. Tolerirati, po tome, može samo većinska skupina koja je u posjedu većinske količine moći ili autoriteta. Zbog toga se u javnosti često poziva na tolerantan odnos prema etničkim, nacionalnim, kulturnim, jezičnim, seksualnim i inim manjinama. 

Toleranciju ne treba olako shvaćati, a kao konkretne razloge i dokaze zašto, možete otkriti već nakon nekoliko klikova, pretraga po portalima i čitanjem crne kronike. Prisjetimo se napada na Luku Ritza – dečka čiji je život završen nakon brutalnog premlaćivanja, koji i dalje živi, ali sada kao simbol borbe protiv nasilja. Osim toga, ovo su ljeto pretučena i dvojica dječaka romske nacionalne manjine, kao i srpski sezonci u Splitu. Ovo su samo neki od mora negativnih događanja koji nam mogu poslužiti kao podsjetnik da djelujemo što pravednije, tolerantnije te da se ovakve stvari više ne ponove.

Komentari na članak

Vezani članci

„Bookcrossing” Studentskog informativnog kutka

Poslastica za knjigoljupce

„Bookcrossing”: SIK organizira razmjenu knjiga uz brojna iznenađenja

„Bookcrossing” se održava u organizaciji udruge Studentski informativni kutak u utorak, 20. ožujka 2018, u 18 sati u Ulici Frane Petrića 4, 3. kat.

EYA,, naslovna, startup

PROJEKTI ZA MLADE

European Youth Award – natjecanje za mlade koji rade na projektima koristeći digitalnu tehnologiju

European Youth Award natjecanje je koje poziva sve mlade ljude, društvene poduzetnike i pokretače start-upova da naprave projekte u digitalnom okruženju kako bi poboljšali društvo. Možete prijaviti projekte u devet različitih kategorija, a sve završava velikim događajem u Grazu gdje će se proglasiti oni najbolji.

Projekt, naslovna

Lokalni volonterski centri

Novi SIK-ov projekt – Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće

Od kolovoza 2017. godine do kolovoza 2018. godine Studentski informativni kutak intezivno će raditi na razvoju lokalnog volonterskog centra za mlade, i to uz z podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje financijski podupire projekt, a u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih.

Erasmus za mlade poduzetnike

Europski program mobilnosti

Uspješno zakoračite u svijet poduzetništva uz Erasmus za mlade poduzetnike

Ako ste odlučili uskoro osnovati vlastito poduzeće ili ste to već uspjeli ostvariti unutar prethodne tri godine, pruža vam se jedinstvena prilika za sudjelovanje u programu razmjene tijekom kojeg će mladi poduzetnici naučiti kako iskoristiti svoj puni potencijal, izbrusiti sve tajne zanata te uspješno i samouvjereno zakoračiti u izazovan svijet poduzetništva.

„Online” kampanja

„Sherajmo odgovorno” protiv govora mržnje i nasilja!

Kroz kampanju „Sherajmo odgovorno” Ženska soba s partnerima poziva sve osobe da se suprotstave nasilnicima iza druge strane ekrana.