Na današnji dan

515. rođendan hrvatske autorske književnosti

Marko Marulić

U vremenu reformi školske lektire ime Marka Marulića povlači se preko usana kao što već dugo nije. Znate li kojim je djelom priskrbio titulu oca hrvatske književnosti i zašto baš na današnji dan slavimo hrvatsku pisanu riječ?

Na današnji dan 1501. godine rodila se hrvatska književnost. Ili su barem tako ustvrdili hrvatski književnici početkom prošlog stoljeća kada su utemeljili strukovno društvo – Društvo hrvatskih književnika. Prije punih 515 godina Marko Marulić napisao je zadnja slova Judite, epa koji će mu donijeti epitet i titulu oca hrvatske književnosti. Djelo je dozrijevalo punih 20 godina da bi se prvi put tiskalo u Mlecima. U spomen na taj svjetionik hrvatske književnosti 22. travnja obilježavamo Dan hrvatske knjige.

Pa da ponovimo malo gradivo srednje škole. Libar Marka Marula Splićanina u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit u versih, harvatski složena, kako ona ubi vojvodu Oloferna po sridu vojske njegove i oslobodi puk israelski od velike pogibili, ep je o lijepoj, pobožnoj, domoljubnoj i lukavoj izraelskoj udovici Juditi iz Betulije koja je spasila svoj narod od predstavnika svih zala, Holoferna. Ne zaboravimo, Marulić je, tada u svojim pedesetima, ovu renesansu ljepoticu napisao i opisao svjestan turske prijetnje Europi i ostatku kršćanskog svijeta. Opominjao je i podsjećao na slabosti i pobjedivost zla – kako u sebi, tako i u svojoj sredini. Iako židovska starozavjetna priča, u glavnoj junakinji prepoznao je odlike njegove udovice – Hrvatske bez kralja.

Prvi hrvatski ep otvorio je lijep i dug put književnosti na ovom lijepom jeziku. Za plementi uzor Marulića su priznavali mnogi, od imenjaka Zoranića i Hektorovića, preko oca hrvatske gramatike Kašića, sve do Juraja Habdelića, Rafaela Levakovića, Jerolima Kavanjina, Andrije Vitaljića, Ivana Dražića. Niz se nastavlja i ne prestaje niti u našim danima.

Dan prije Svjetskog dana knjige i autorskih prava, već petu godinu zaredom, održava se Noć knjige u 223 grada Lijepe naše. Svoju programsku knjižicu za večeras možete zatražiti na kioscima Tiska ili je možete preuzeti na poveznici. Veličajmo, barem večeras, zajedno kulturu čitanja.  

Noć knjige 2016., FOTO: Facebook/Noć knjige

Komentari na članak

Vezani članci

Nabokov

Na današnji dan

Umro autor fatalne nimfice Lolite

Na današnji je dan umro jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih književnika dvadesetog stoljeća, Vladimir Nabokov, autor romana Lolita.

Pyotr Konchalovskiy - Portret Alexandra Pushkina (1932.)

Na današnji dan

180. godišnjica smrti Aleksandra Puškina, utemeljitelja suvremene ruske književnosti

Narodni jezik, prosvjetiteljske ideje, tematika i forma njegovih djela najavili su ono što će u ruskoj književnosti u godinama nakon uslijediti, između ostalog i svima poznata djela obvezne školske literature.

Selexyz Dominicanen u Maastrichtu

Mjesta koja će vas učiniti knjigoholičarima

FOTO: Sedam oaza za knjigoljupce od kojih zastaje dah

Mjesta gdje se skladište knjige uvijek imaju mističnu i pomalo čarobnu atmosferu. Ako vas put ikad nanese u neki od navedenih gradova, ovo su knjižare koje morate posjetiti.

Dobriša Cesarić

Na današnji dan

115 godina od rođenja Dobriše Cesarića, pjesnika čije pjesme uvijek rado čitamo

Dobriša Cesarić jedan je od najznačajnijih hrvatskih pjesnika. Stihovi njegovih pjesama mnogima su i sada u sjećanju te prizivaju uspomene na bezbrižne dane djetinjstva.

Dean Pelić

Intervju s modelom i autorom

Dean Pelić: Njegova strana priče nama

Provjerili smo što Dean misli o ženskim uletima, srodnoj duši te možemo li očekivati nastavak „Njegove strane priče Tebi".