LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izložba u Galeriji SKC

Verena Jakuš projektom "Zvučni zid" napušta svoju sigurnu zonu obrazovanja

Galerija SKC tijekom studenoga postavlja samostalne izložbe diplomanata umjetničkih akademija. Na redu je izložba "Ponavljanje oblika samoće" Verene Jakuš.

Galerija SKC tijekom studenoga postavlja samostalne izložbe diplomanata umjetničkih akademija. Na redu je izložba "Ponavljanje oblika samoće" Verene Jakuš.

Nakon Mirne Pokorić, umjetnice iz Osijeka koja je prva probila Zvučni zid, Galerija SKC predstavit će rad Verene Jakuš. Ova mlada umjetnica, rođena 1991. u Zagrebu, magistrirala je slikarstvo na ALU-u u Zagrebu. Njezina izložba Ponavljanje oblika samoće otvara se 7. studenoga u 19 sati, a moguće ju je pogledati do 11. listopada u vremenu od 17 do 20 sati.

– Važnost fotografskoga oblika u slikarskome izričaju te preklapanje pozicije subjekta i objekta u formiranju sjećanja problematika je procesa pamćenja koju izražavam svojim radovima. Sjećanje je sklop iskustava i aktivno ustrojenih naracija koje organiziraju pozicioniranje pojedinca. Memorija kodiranjem i pohranjivanjem informacija u obliku vizualnih, slušnih i semantičkih reprezentacija omogućuje dosjećanje istih. Te mentalne slike složene su od pomiješanih, stopljenih sjećanja. Višestruke slike kompozitnih projekcija u radovima udružuju se u iskazivanju emocionalne iskustvenosti sjećanja. Iskustvo je transponiranje događaja u područje subjekta i podrazumijeva distanciranje od događaja, čime doživljaj postaje njegova reprezentacija, a ne događaj sam. U reprezentaciji traumatičnih događaja narativni okviri narušeni su neusklađenošću stvarnosti i simboličke dosljednosti izraza u iskustvenoj stvarnosti. Uzrok traume je nemogućnost doživljavanja događaja, potom i njegova pamćenja. Autobiografska filmska naracija o posttraumatskome periodu, unutar koje se prezentira oblik projekcije sjećanja, više je od jednostavnoga bilježenja prošlih događaja. To je njihovo preoblikovanje u formi rekonstrukcije vizualnoga zapisnika repetitivnih i automatskih radnji koje čine svakodnevicu, radnje transformirane u ritualne mehanizme olakšavaju organizaciju stvarnosti. Referirajući se na formu projekcije time dajući sjećanjima intiman doživljaj vividnih mentalnih slika, nekoliko pojedinačnih bitnih (ili nebitnih) vizualnih slika svojim preklapanjem reprezentiraju opći prikaz doživljaja. – riječi su kojima Verena Jakuš opisuje svoj rad.

Zvučni zid se nastavlja već drugu godinu u programskoj organizaciji studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na provedenome natječaju odabrano je četvero diplomanata i diplomantica umjetničkih akademija u 2014. i 2015. godini, a Galerija SKC u studenome će postaviti njihove samostalne izložbe.

Foto: Verena Jakuš

Probijanje zvučnoga zida, napuštanje sigurne zone obrazovanja, težak je početak mladih umjetnica i umjetnika koji su još uvijek nepoznati sceni. Samostalna izložba omogućuje im adekvatnu prezentaciju javnosti kao i stjecanje određenoga potrebnog iskustva za formalni ulazak u različita umjetnička društva. Projekt podržava Ministarstvo kulture RH i Sveučilište u Rijeci.

FOTO: VERENA JAKUŠ