Samostalne izložbe

Galerija SKC predstavlja prvu mladu umjetnicu koja probija „Zvučni zid“

Izložba "Distraktibilnost"

Otvorena je izložba „Distraktibilnost“ Mirne Pokorić. Ova samostalna izložba označava napuštanje „sigurne“ zone obrazovanja i adekvatnu prezentaciju umjetnice javnosti.

Zvučni zid, projekt Galerije SKC, nastavlja se već drugu godinu u programskoj organizaciji studentica i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Na provedenom natječaju odabrano je četvero diplomanata i diplomantica umjetničkih akademija u 2014. i 2015. godini, a Galerija postavlja njihove samostalne izložbe.

Prva će se predstaviti Mirna Pokorić, multimedijalna autorica rođena u Osijeku 1989. godine Stekla je diplomu magistra kiparstva i profesora likovne kulture na Akademiji likovne umjetnosti Široki Brijeg 2013. godine Iste godine upisuje diplomski studiji na likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku, smjer Video i film, koji završava 2016. godine. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno živi i radi u Osijeku. Predstavit će se izložbom Distraktibilnost.

Globalni trenutak u kojem osnovne misaone strukture čine mreže pod utjecajem stalnog priljeva mnogostrukih izvora informacija, ujedno je i onaj u kojem kontinuirana pažnja biva zamijenjena clickbaitom kao modelom u kojem se prenosi tek onaj sadržaj koji može biti reduciran na instant-priču. Distraktibilnost Mirne Pokorić nastoji razbiti i ponovo sastaviti fokus promatranja; fragmentarnost dijelova koji čine seriju sintetički je raskrinkana nastojanjem da se u mediju filma objekti odupru narativizaciji kao sigurnoj poziciji koja promatrano pokušava prevoditi u jednostavniji oblik. Umjesto na krovnu priču, izložba je usmjerena na detalje koji čine elemente prikazanog – ritam i brzinu pokreta – kao mogućnost gledanja cjeline bez gubitka detalja.

Objekti Distraktibilnosti naizgled su unificirani oduzimanjem boje i spajanjem organskog i artificijelnog – svakodnevni predmeti, otpad, grane, životinjske kosti, simultano nose teret prethodnih uporaba/života i novoga u koje su postavljeni kao sastavni dio. Prostor u kojem predmeti bivaju animirani također je u procesu promjene jer se, iz svojih prethodnih, povijesnih (oružarnica), ali i sadašnjih namjenskih postojanja (galerijski prostor), transformira u nulti okvir kretanja i jednako odbija semantizaciju i kao i (pseudo)organizmi čije vizualno postojanje pratimo na filmu. Iskazivanje do kojega dolazi korištenjem stop-animacije primarni fokus poklanja upravo trenutku pažnje, povratku senzibiliteta koji prije zaključivanja razvija osjet.

Probijanje zvučnog zida, napuštanje sigurne zone obrazovanja, težak je početak mladih umjetnica i umjetnika koji su još uvijek nepoznati sceni. Samostalna izložba omogućuje im adekvatnu prezentaciju javnosti kao i stjecanje određenog potrebnog iskustva za formalni ulazak u različita umjetnička društva (HDLU, ULUPUH). Također, šira umjetnička scena i javnost na ovaj način uviđaju nove energije i aktualnosti koje su itekako bitne za probijanje zajedničkog kreativnog zida.

Izložba Distraktibilnost Mirne Pokorić otvorila se 31. listopada. Moguće ju je pogledati do 4. studenog, od 17 do 20 sati, u Galeriji SKC (Kružna 8, Rijeka – iza Palacha). Projekt Zvučni zid podržavaju Ministarstvo kulture RH i Sveučilište u Rijeci.

Komentari na članak

Vezani članci

Art

Promicanje umjetnosti

Mladi umjetnici i kustosi imaju priliku izložiti svoje radove u Galeriji Cekao

Na Natječaj za izlaganje u Galeriji Cekao mogu se prijaviti samostalne i skupne izložbe te kustoske koncepcije. Rok za prijavu je 15. srpnja.

Izložba "Mit o mašini"

Otvorenje izložbe

„Mit o mašini” u Galeriji SC-a obilježava obljetnicu slijetanja na Mjesec

Obilježavajući 50. obljetnicu čovjekova slijetanja na Mjesec, rad Jasena Vodenice, koji se postavlja u Galeriji SC-a, istražuje kompleksne povijesti suvremenih tehnologija i slike Zemlje.

Pravni fakultet/Sveučilište

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture otvara svoja vrata

Ove će godine u radu Sveučilišne škole sudjelovati 28 polaznika iz 17 zemalja diljem svijeta, a kao i prethodnih godina, polazit će ju i stipendisti s partnerskih sveučilišta.

EduPolicy Lab izložba

IRO i ADU

Pogledajte potpuno studentsku izložbu „EDUpolicy LAB“

„EDUpolicy LAB“, natječajna izložba vizualnog identiteta projekta, izložba je studentskih radova prijavljenih na natječaj projekta koji se bavi obrazovnom integracijom isključenih skupina. Organizirana je pod krilaticom „sve studentsko”, a moguće ju je pogledati do 30. studenog.

Festival Visualia

Festival svjetlosnih instalacija

Festival Visualia u Puli

I ove godine očekuje nas Festival Visualia u Puli koji će prikazati kako uz pomoć tehnologije možemo stvarati umjetnost na raznim lokacijama.