Ljeto u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Veličanstveni bečki muzej, puste ulice Istanbula i stari Zagreb u lapidariju AMZ-a

Ljeto u AMZ-u

Projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića očekuju vas od 10. do 13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Arheološki muzej u Zagrebu otvara, u svojem lapidariju. peto Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30. Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove Veliki muzej i Muzej nevinosti, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija – A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti Hrvatskog Panoptikuma Josipa Horvata.

Program:

Ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30

  • projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej – pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču 

Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. Veliki muzej osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.

Utorak, 11. srpnja u 21:30

  • projekcija filma Muzej nevinosti – kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istambulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

Srijeda i četvrtak, 12. i 13.srpnja u 21:00

  • predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba – Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana Corso, Matoš, Krleža.

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane Corso, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u Esplanadi. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija -  A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti Hrvatskog Panoptikuma Josipa Horvata.

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić, FOTO: AMZ

Dodatne informacije potražite na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Komentari na članak

Vezani članci

Akustični Psihomodo Pop

Intervju s Davorom Gopcem

„Probajte svirati narodnjake, tu je veća lova!“

– Na Antivalentinovu u drugom mjesecu svirat ćemo presjek kroz cijelu karijeru tak da će bit i novih i starih stvari. Al pazite se – TURBOKARANJE! – poručuje Davor Gobac.

Snimanje filma

Trodnevna edukacija

Besplatna radionica snimanja filmova u jednom kadru

Do 28. rujna zaprimaju se prijave za sudjelovanje na besplatnoj radionici Staše Čelana. Polaznici će, osim teorijskog pristupa snimanju filma u jednom kadru, imati prilike snimiti kratki film.

Tomislav Zovko

Intervju s Tomislavom Zovkom iz tima Balkanfit

INTERVJU: Fitness trener i model otkriva kako doći do savršene forme za ljeto

Tomislav Zovko, član tima Balkanfit, savjetovao nam je kako pravilno vježbati i što uvrstiti u prehranu kako bismo ovog ljeta zasjali u kupaćem kostimu.

Jesse James - novela

Na današnji dan

Rođen Jesse James, legendarni američki razbojnik i pljačkaš banaka

"Pobunjenik za sva vremena”, "legenda Divljeg zapada" ili jednostavno – Jesse James, rođen je na današnji dan 1847. godine.

igra prijestolja 3

Na današnji dan

Objavljen prvijenac planetarno popularnog serijala „Pjesma leda i vatre“

Prije dvadeset je godina George R. R. Martin izdao prvu knjigu ciklusa. Rijetki su oni koji nisu zaraženi groznicom „Igre prijestolja“, no okolnosti nastanka kultnog serijala manje su poznate.