Ljeto u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Veličanstveni bečki muzej, puste ulice Istanbula i stari Zagreb u lapidariju AMZ-a

Ljeto u AMZ-u

Projekcije filmova i popularna predavanja Milane Vuković Runjić i Daniela Rafaelića očekuju vas od 10. do 13. srpnja u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Arheološki muzej u Zagrebu otvara, u svojem lapidariju. peto Ljeto u AMZ-u od 10. do 13. srpnja 2017. svakog dana od 21 ili 21:30. Muzejska publika imat će prilike vidjeti nagrađivane filmove Veliki muzej i Muzej nevinosti, a u drugom dijelu programa nastupit će tradicionalni dvojac Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić s pričom o starom Zagrebu. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija – A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti Hrvatskog Panoptikuma Josipa Horvata.

Program:

Ponedjeljak, 10. srpnja u 21:30

  • projekcija dokumentarnog filma Veliki muzej – pogled iza kulisa Umjetničko-povijesnog muzeja u Beču 

Sjajan film redatelja Johannesa Holzhausena donosi izuzetno zanimljiv pogled iza kulisa bečkog Muzeja povijesti umjetnosti. Ispunjavanje muzejske dužnosti u modernom vremenu – od očuvanja i istraživanja do priređivanja izložbi i marketinških aktivnosti – zahtijeva vrhunsku organizaciju i upravljanje tom iznimno značajnom kulturnom institucijom. Film daje uvid u svakodnevno funkcioniranje muzeja, s naglaskom na manje ili veće izazove s kojima se suočavaju djelatnici. Veliki muzej osvojio je Nagradu Caligaru na Berlinskom filmskom festivalu 2014.

Utorak, 11. srpnja u 21:30

  • projekcija filma Muzej nevinosti – kinematografsko, atmosfersko i noir putovanje pustim ulicama Istanbula

Muzej nevinosti izmišljeni je muzej u Istambulu u kojemu se nalaze stvarni predmeti koji pričaju ljubavnu aferu opisanu u istoimenom romanu, a oboje su kreacije pisca Orhana Pamuka. Činjenice i fikcija vješto se isprepleću u trojnoj pripovijesti čiji su glavni likovi grad Istanbul, Muzej nevinosti i sam Orhan Pamuk, na čiji je život i djelo neizbrisivo utjecao grad kojim on luta. Odvedeni smo na filmsko, atmosfersko, film noir putovanje kroz puste noćne ulice Istanbula, plutamo vodenim putovima Bospora i – u središtu ovog zadivljujućeg i originalnog filma – vođeni smo kroz vitrine Muzeja nevinosti.

Srijeda i četvrtak, 12. i 13.srpnja u 21:00

  • predavanja pod nazivom Arheologija starog Zagreba – Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić vode nas kroz Zagreb s početka 20.st. – rijetke snimke Zagreba, Maksimir, Zelena potkova, kavana Corso, Matoš, Krleža.

Tema prvog predavanja bit će prijeratni Zagreb, kao i rijetko viđene snimke Maksimira, Zelene potkove i slavne kavane Corso, dok ćemo na drugom predavanju opisati rastuću međuratnu metropolu koju obilježavaju razni spektakli, poput izbora za Miss na Savi 1929., velike izložbe automobila i plesova u Esplanadi. Uz priče o Zagrebu, njegovoj političkoj i društvenoj pozornici, čitat ćemo ulomke iz djela književnika kojima je Zagreb bio vječna inspiracija -  A. Šenoe, A. G. Matoša, M. J. Zagorke i M. Krleže, te ćemo se prisjetiti Hrvatskog Panoptikuma Josipa Horvata.

Milana Vuković Runjić i Daniel Rafaelić, FOTO: AMZ

Dodatne informacije potražite na mrežnim stranicama Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Komentari na članak

Vezani članci

Harry Potter, FOTO: Flickr

Na današnji dan

Čarobnjak uz kojeg su odrasle generacije

Neki ga obožavaju, drugima je malo manje drag, ali nema osobe koja nije barem čula za Harryja Pottera ili pogledala koji film. Prisjetimo se najpoznatijeg čarobnjaka na svijetu 19 godina nakon izlaska prve knjige serijala.

prijatelji

Na današnji dan

22 činjenice koje niste znali o najpopularnijoj seriji koja slavi prijateljstvo

Na današnji je dan prije 22 godine emitirana prva epizoda popularne serije „Prijatelji“. Saznajte nešto novo o svojoj omiljenoj seriji s 22 zanimljive činjenice koje vam tom prigodom donosimo!

12. Ogulinski festival bajke

12. Ogulinski festival bajke

Bajke i bajkovito stvaralaštvo slave se u Ogulinu

Predstave, radionice i pričaonice u novom ruhu donose modernu dimenziju 12. Ogulinskog festivala bajke, koji se održava od 9. do 11. lipnja. U svim sadržajima ponajviše je zastupljen književni opus Ivane Brlić Mažuranić.

Tin Ujević

Na današnji dan

125. rođendan pjesnika koji je živio „u paklu svoga raja“

Tin Ujević jedna je od najcjenjenijih osoba hrvatske književnosti koja ju je mnogočime zadužila. Prisjetimo se najznačajnijeg hrvatskoga pjesnika 20. stoljeća na 125. godišnjicu njegova rođenja.

Zatočeništvo

Na današnji dan

Terry Anderson – novinar u najdužem zatočeništvu

– 2452 dana proveo sam u prljavim i smrdljivim podrumima. Shvatio sam da trebam ljude kako bih ostao normalan. – rekao je novinar.