Međunarodni festival komorne glazbe

Svjetski poznati klavirski trio Amael otvara 8. MAGfestival

Klavirski trio Amael

Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane s početkom u 20 h u Muzeju grada Splita.

Osmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih sedam godina na MAGfestivalu, koji je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label, nastupilo je preko 230 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7000 posjetitelja.

U okviru 8. MAGfestivala održat će se četiri koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u petak (25. kolovoza) otvorit će klavirski trio Amael iz Slovenije. Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane. Ovim se programom ujedno obilježavaju i 220. obljetnica rođenja Franza Schuberta kao i 120. obljetnica smrti Johannesa Brahmsa.

Klavirski trio Amael utemeljila su tri iznimno uspješna umjetnika (Volodja Balžalorsky – violina, Damir Hamidullin – violončelo i Zoltan Peter – klavir) koji individualno djeluju kao istaknuti solisti i komorni glazbenici. Svo troje umjetnika nastupalo je na međunarodnoj razini kao gosti brojnih glazbenih festivala i ciklusa te kao solisti s mnogim orkestrima. Pojedinačno su također snimili više CD-ova te izradili opsežne live i arhivske radijske i televizijske snimke diljem Europe te u SAD-u i Aziji.

Trio bilježi 16 godina uspješnih nastupa u raznim koncertnim dvoranama, koncertnim serijama i festivalima, kao što su: Spectrum Series i Universal Affair u Carnegie Hallu u New Yorku, Grieg Festival u Bergenu, Mask Fest u San Mariu, Nuovi Spazi Musicali u Rimu, Festival Spectrum u Gasteigu u Münchenu, Forfest u Kromerizu i brojne druge dvorane. Trio Amael ubraja se među najistaknutije komorne sastave u Sloveniji. Osim izvedbe poznatog tradicionalnog repertoara za trio iz različitih stilskih epoha, također su posvećeni izvedbi suvremenih djela te međunarodnoj promociji slovenskih skladatelja koji skladaju za klavirski trio.

Program:

Franz Schubert (1797–1828):

 • Klavirski trio u Es-duru Notturno
 • op. posth. 148, D. 897
 • Adagio

Johannes Brahms (1833–1897):

 • Klavirski trio br. 3 u C-molu, op. 101
 • Allegro energico
 • Presto non assai
 • Andante grazioso
 • Allegro molto

Bedřich Smetana (1824–1884):

 • Klavirski trio u G-molu, op. 15
 • Moderato assai
 • Allegro, ma non agitato - Alternativo I - Alternativo II
 • Finale – Presto

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (100 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Pokrovitelji su ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja Predsjednica RH-e Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH-e, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Nove informacije o festivalu pratite na mrežnimFacebook stranicama Udruge mladih akademskih glazbenika.

Komentari na članak

Vezani članci

placebo

„20 Years Of Placebo" u Zagrebu

Nerutinsko rutinski koncert Placeba

Placebo je u sklopu turneje „20 Years of Placebo" održao odličan koncert u KC Dražena Petrovića uz najpoznatije pjesme sa svih svojih sedam albuma, s posebnim naglaskom na prvijencu „Placebo" na kojem se nalaze „Nancy Boy", „Teenage Angst" i dr.

Pavel - Schmeck Daddy

Schmeck Daddy

Pavel u Vintage Industrial Baru 27. ožujka!

Pavel, hrvatski bend koji se penje po domaćim top-ljestvicama, te švedski pop-bend Kinetics nastupit će u petak u Vintage Industrial Baru.

Udruga SplitMisli

Udruga SplitMisli

Sveučilišni kružok na temu odnosa Crkve i države

Okrugli stol o odnosu Crkve i države održat će se u prostorijama HSLS-a na splitskoj Rivi.

Prvi dan

Rekordna posjećenost

FOTO: 30 tisuća ljudi uživalo u raznovrsnoj glazbi prvog dana Rujanfesta

Rujanfest je službeno otvorio svoja vrata i pretvorio Bundek u centralno mjesto raznolike glazbe, dobre hrane i vrhunske zabave u Zagrebu!

Balašević

Krenulo je – Balašević-manija zahvaća Zagreb

„Pa tamburama mangupi prepreče put“ - Zagreb voli Balaševića

Đorđe Balašević će nakon tridesetak godina ponovno nastupiti u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski povodom obilježavanja 40. obljetnice dvorane. Očekuju nas dvije predivne koncertne večeri pune iznenađenja jer Đole dolazi s novim programom pod nazivom „Pa tamburama mangupi prepreče put...“