Međunarodni festival komorne glazbe

Svjetski poznati klavirski trio Amael otvara 8. MAGfestival

Klavirski trio Amael

Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane s početkom u 20 h u Muzeju grada Splita.

Osmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe – i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih sedam godina na MAGfestivalu, koji je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label, nastupilo je preko 230 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7000 posjetitelja.

U okviru 8. MAGfestivala održat će se četiri koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u petak (25. kolovoza) otvorit će klavirski trio Amael iz Slovenije. Koncert otvorenja 8. MAGfestivala predstavlja fini izbor repertoarnih klasika glazbenog romantizma iz pera Franza Schuberta, Johannesa Brahmsa i Bedřicha Smetane. Ovim se programom ujedno obilježavaju i 220. obljetnica rođenja Franza Schuberta kao i 120. obljetnica smrti Johannesa Brahmsa.

Klavirski trio Amael utemeljila su tri iznimno uspješna umjetnika (Volodja Balžalorsky – violina, Damir Hamidullin – violončelo i Zoltan Peter – klavir) koji individualno djeluju kao istaknuti solisti i komorni glazbenici. Svo troje umjetnika nastupalo je na međunarodnoj razini kao gosti brojnih glazbenih festivala i ciklusa te kao solisti s mnogim orkestrima. Pojedinačno su također snimili više CD-ova te izradili opsežne live i arhivske radijske i televizijske snimke diljem Europe te u SAD-u i Aziji.

Trio bilježi 16 godina uspješnih nastupa u raznim koncertnim dvoranama, koncertnim serijama i festivalima, kao što su: Spectrum Series i Universal Affair u Carnegie Hallu u New Yorku, Grieg Festival u Bergenu, Mask Fest u San Mariu, Nuovi Spazi Musicali u Rimu, Festival Spectrum u Gasteigu u Münchenu, Forfest u Kromerizu i brojne druge dvorane. Trio Amael ubraja se među najistaknutije komorne sastave u Sloveniji. Osim izvedbe poznatog tradicionalnog repertoara za trio iz različitih stilskih epoha, također su posvećeni izvedbi suvremenih djela te međunarodnoj promociji slovenskih skladatelja koji skladaju za klavirski trio.

Program:

Franz Schubert (1797–1828):

 • Klavirski trio u Es-duru Notturno
 • op. posth. 148, D. 897
 • Adagio

Johannes Brahms (1833–1897):

 • Klavirski trio br. 3 u C-molu, op. 101
 • Allegro energico
 • Presto non assai
 • Andante grazioso
 • Allegro molto

Bedřich Smetana (1824–1884):

 • Klavirski trio u G-molu, op. 15
 • Moderato assai
 • Allegro, ma non agitato - Alternativo I - Alternativo II
 • Finale – Presto

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (100 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Pokrovitelji su ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja Predsjednica RH-e Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH-e, Županija splitsko-dalmatinska, Grad Split, Turistička zajednica grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Nove informacije o festivalu pratite na mrežnimFacebook stranicama Udruge mladih akademskih glazbenika.

Komentari na članak

Vezani članci

St!llness kset

Deseti rođendan St!llnessa

IZVJEŠTAJ: ST!llness ostvario ludilo plan za ludilo dan

Deseti rođendan obilježili su pjesmama sa svoja tri albuma "Sve što znam o životu odabrao je Dželo Hadžiselimović", "Globalno Zatupljenje" i "STIllness", a i pjesmama koje će se naći na četvrtom albumu, koji izlazi iduće godine.

Održan korizmeni susret mladih grada Splita

Hrvatsko Nadzemlje Split

VIDEO: Održan korizmeni susret mladih grada Splita

Ovog mjeseca na temu vjere i grijeha Hrvatsko Nadzemlje je snimilo dubok i poučan film koji na ozbiljan način, prepun simbolike, želi pokazati stvarnost grijeha i grešnog stanja.

Advent u Osijeku

Advent u srcu Slavonije

Osijek će ponovno zablistati u božićnom ruhu

Advent u Osijeku ove se godine vraća još raskošniji. Treću godinu zaredom u srcu Slavonije oživljava se duh Božića uz mnoštvo popratnog sadržaja za sve posjetitelje.

Schmeck Daddy - Šumovi protiv valova

Schmeck Daddy

Šumovi protiv valova i Kimekai u Vintage Industrial Baru

Schmeck Daddy će u petak, 6. veljače, u Vintage Industrial Baru ugostiti dvije glazbene poslastice za sve ljubitelje neobičnog zvukovnog izričaja.

Aplikacijama za mobilne telefone do razvoja splitskog turizma

Europski dan informiranja mladih

Aplikacijama za pametne telefone do razvoja splitskog turizma

Povodom Europskog dana informiranja mladih u splitskoj Info zoni održat će se predstavljanje mobilnih aplikacija mladih programera.