Međunarodni festival komorne glazbe

Četiri vrhunske koncertne večeri na osmom MAGfestivalu

MAGfestival

Svjetski priznati slovenski klavirski trio Amael, splitski festivalski ansambl s programom „Hommage à Schubert“, ZOOV-COOL ansambl s izvedbom „Ratnih kvarteta“ hrvatskih skladatelja i ponajbolji hrvatski vokalni ansambl – Antiphonus nastupaju na ovogodišnjem MAGfestivalu u Muzeju grada Splita.

Osmi MAGfestival – međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih sedam godina na MAGfestivalu nastupilo je preko 230 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7000 posjetitelja. Festival svake godine privlači i sve veći broj stranih gostiju.

MAGfestival je već treću godinu, zahvaljujući originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenom programu, dobitnik prestižne etikete EFFE Festival Label. Ovo priznanje dodjeljuje Europsko festivalsko udruženje (EFA – European Festivals Association), međunarodna platforma pokrenuta s ciljem povezivanja festivala iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

U okviru 8. MAGfestivala održat će se četiri koncertne večeri vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Ovogodišnji MAGfestival koncertom u petak (25. kolovoza) otvorit će klavirski trio Amael iz Slovenije koji u Split dolazi nakon serije koncerata na najvećim svjetskim pozornicama poput onih u Londonu, New Yorku, Rimu i diljem Azije. Trio čine renomirani, međunarodno priznati glazbenici (Volodja Balžalorsky – violina, Damir Hamidullin – violončelo i Zoltan Peter – klavir). Oni će izvesti kapitalna djela originalno napisana za ovu vrstu sastava – klavirska tria Brahmsa, Schuberta i Smetane.

Na drugoj večeri festivala, u ponedjeljak (28. kolovoza) nastupit će festivalski ansambl sastavljen mahom od splitskih glazbenika i nekoliko gostiju iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Izvest će program pod nazivom „Hommage à Schubert“, čime će MAGfestival doprinijeti obilježavanju 220. godišnjice rođenja ovog skladatelja. Na programu će biti izvedena ne samo Schubertova djela, već i skladbe drugih skladatelja posvećena njemu. Ovogodišnji festivalski ansambl čine: pijanisti Ivan Batoš, Ivana Dragičević, Mladen Grgić i Marina Ivanova, violinist Dmitrij Večer, violinistica Nastja Perić, violončelistica Mia Grubišić, sopranistica Helena Mamić i kontrabasist Andrej Kašić.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak (1. rujna) nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena izvesti „Ratne kvartete“ hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Radi se o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena. Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas – violina, Mia Grubišić – violončelo, Jaroslav Sadovij – klarinet i Sanja Vrsalović – klavir.

Festival završava u nedjelju (3. rujna) glazbenom poslasticom pod nazivom „Claudio Monteverdi 450 godina na 465 Hz“ u izvedbi ponajboljeg hrvatskog vokalnog ansambla – Antiphonus. U ambijentu renesansne Papalićeve palače u kojoj je smješten Muzej grada Splita, madrigali Claudia Monteverdija, čija se 450. godišnjica rođenja obilježava ove godine, zasjat će punim sjajem u izvedbi vrsnih pjevača: sopranistica Ane Jembrek i Monike Cerovčec, alta Martine Borse, tenora Ivana Bingule i basa Tomislava Fačinija, uz pratnju na lutnji Srđana Berdovića.

Kao i svake godine, posjetitelji kupnjom ulaznice za neki od koncerata imaju priliku čuti renomirane hrvatske i inozemne komorne sastave, kao i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju, a u cijenu karte uključeno je i razgledavanje Muzeja grada Splita te stalnog postava Galerije Emanuel Vidović. Ulaznice za pojedinačne večeri, kao i kompleti ulaznica za cijeli festival, moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20 h.

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno-umjetničkog događaja, koji se već tradicionalno održava u jedinstvenom prostoru Muzeja grada Splita su Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije.

Nove informacije o festivalu pratite na mrežnimFacebook stranicama Udruge mladih akademskih glazbenika.

Komentari na članak

Vezani članci

Novi studij u Splitu

Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

Split dobiva novi sveučilišni diplomski studij iz područja održive i zelene gradnje

Projektom „Zelena i održiva gradnja na mediteranskom području“ Split će postati bogatiji za još jedan sveučilišni diplomski program, program održive i zelene gradnje, koji do sada nije bio dostupan u Hrvatskoj.

Veliki Gatsby

FILM: Veliki Gatsby (2013)

Kao i u knjizi, ljudi rado upadaju na Gatsbyjev tulum, ali nemaju pojma tko je to

Dok su u filmu iz 1974. uglavnom simpatične greške iz tadašnjeg razdoblja – vidi se kako Redford ispušta umjetnu krv iz desne ruke te se prikazuje most koji je izgrađen tek kasnih 1960-ih, u najnovijoj verziji službeni je problem - sve.

Artan Lili Tvornica

Tvornica kulture

Artan Lili predstavlja vinilno izdanje debitantskog albuma

Prepoznatljiv i zarazni noise pop zvuk benda, odličan vizualni identitet i tekstovi koji su angažirani, nježni i razumljivi, te nikako površni, čine Artan Lili. Vani je vinilno izdanje debitantskog albuma, a u sklopu promocije Artan Lili dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture.

Menadžment u glazbi – izazovi suvremenog doba

Mjesec glazbe

O suvremenim izazovima u glazbi na EFZG-u progovaraju istaknuta imena iz ove industrije

O menadžmentu u glazbi, izazovima u radu unutar glazbene industrije te o autorskim i srodnim pravima razgovarat će Saša Lozar, Danko Stefanović, Dario Draštata, Davor Filipović, Gordana Bosak i Dajana Podolski-Gračanin.

MAGfestival

Međunarodni festival komorne glazbe

Sedmi MAGfestival u Split dovodi nagrađivane europske i hrvatske komorne sastave i glazbenike

Ovogodišnji MAGfestival donosi pet koncerata vrhunskih komornih sastava iz zemlje i inozemstva. Posjetitelji imaju priliku čuti i mlade glazbenike sa šireg splitskog područja koji tek traže svoju afirmaciju.