Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti

Svemirski BLITZ festival pretvara Rovinj u grad teatra

BLITZ Rovinj

Rezervirajte svoje ulaznice za novo izdanje BLITZ festivala koji će uskoro pretvoriti Rovinj u europsku platformu za predstavljanje, razmjenu i produkciju inovativnih dometa u polju „živih" umjetnosti.

Četvrto izdanje BLITZ-a - Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti održat će se od 31. kolovoza do 2. rujna 2016. u pitoresknom Rovinju. Ovogodišnji naslov ili nit vodilja festivala Nisam sam s jedne strane potiče na razmišljanje o pripadnosti, samoći i tišini, dok s druge strane navodi na odgovornost i sudjelovanje pojedinca u društvu i umjetnosti.

U kriznim povijesnim trenucima u kojima je opstanak Kulture opasno ugrožen (sloboda mišljenja i stvaranja; bavljenje ne primarnim ali jednako bitnim dobrima) kazalište je dužno postati kulturni centar, mjesto okupljanja, alternativna škola ili svjetionik, prostor gdje se usprkos svemu njeguje Pažnja. riječi su o programskoj filozofiji festivala u ovogodišnjem uvodniku.

BLITZ 2016 najavljuje svoje novo izdanje u petak 26. kolovoza u jednom vrtu Staroga grada, zvučnim live actom In the garden multimedijalnog umjetnika Davora Sanvincentija. On će potenciranim zvukovima skupljenim kroz pejzaže lišene ljudske aktivnosti stvoriti prostor unutar prostora u koji smo pozvani ući.

Svakim danom od subote 27. kolovoza do petka 2. rujna u istom vrtu Hotela Angelo D’Oro bit će moguće uživati u osmosatnoj ambijentalnoj zvučnoj instalaciji Nevidljivi pejzaži/Zemlja. Sanvincenti za nju kaže:

 Linearnost kompozicije poziva na prisutnost i meditaciju u vremenu, na stvaranje prostora za unutarnji pogled.

U srijedu 31. kolovoza u Multimedijalnom centru Rovinja, glavni program BLITZ-a otvara sekcija Croatian Scene Focus s koreografkinjom Martinom Nevistić/O.N.E., koja se predstavom Apollonian vraća u 1969. i leti na mjesec da bi od tamo promatrala Zemlju. Služi se tom simboličkom referencom kako bi tematizirala postojeću krizu vizualnosti. Kaže da zasićenje slikama dokazuje nedostatak kapaciteta da se zamisli alternativa svijetu kakav je danas.

Kad si vani u jednom od tih svemirskih odijela, zaista se nalaziš u svemiru. Nema granica onome što vidiš. Tamo je potpuna tišina i taj prekrasan pogled. U tom trenutku povijesti predstavnik si čovječanstva jer proživljavaš to iskustvo, na neki način, za ostatak ljudske vrste. – rekao je Russell L. Schweickart, pilot misije Apollo 9, u vezi sa svojim astronautskim iskustvom.

U četvrtak 1. rujna u Dječjem vrtiću Nevenu, u sekciji bLiTZ 4 kiDZ za najmlađu festivalsku publiku, s Teatrom Poco Loco i njihovom interaktivnom ekološkom predstavom po priči Djed i najveća repau svemiru Adama Petera Maguirea, još jednom putujemo u svemir. I još se jednom vraćamo na Zemlju. Istu večer u Kazalištu Gandusio u sklopu sekcije SURPRISES. Experimental Cinema Corner, talijanski umjetnici Linda Rigotti i Daniele Pezzi, gostujući selektori filmske večeri In your Dreams I am a Landscape, predstavljaju nam devet video klipova na temu "Prirodni krajolik" autora iz SAD-a, Čilea, Italije, Norveške, Australije i Njemačke.

U petak 2. rujna u MMC-u u plesnoj predstavi All Dressed Up With Nowhere To Go talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, vrijeme postaje nestvarno, gusto i cirkularno. Na sceni muškarac i žena, odjeveni samo u košulje, skrojene po mjeri, spremaju se van. U dugom nizu sitnih svakodnevnih gesta oni popravljaju, podešavaju, prilagođavaju, ponavljaju prateći njihova tijela pod mekim svjetlom reflektora i gledatelj konačno gubi ravnotežu, lebdi između stvarnosti i apstrakcije.

I na kraju završnim događajem Silence is sexy, s vjernim BLITZ-ovim resident DJ-evima Madame Fature i Schwizarskim, zatvara se ovo četvrto svemirsko festivalsko izdanje. Rezervirajte svoje ulaznice e-mailom na: info(at)blitzfestival.com. Dodatne informacije i pretplatu na newsletter pronađite na službenoj stranici festivala.

Komentari na članak

Vezani članci

Sport

Tradicionalno znanstveno-sportsko natjecanje

Tigrovi krenuli u borbu za peti naslov na Tehnologijadi

Od 2. do 8. svibnja u Rovinju se održava jubilarna Tehnologijada. Ovog je puta organizira sisački Metalurški fakultet.

Volonteri

Međunarodni festival dokumentarnog filma

Filmoljupci, navalite! ZagrebDox traži volontere

I ove godine Međunarodni festival dokumentarnog filma traži vesele, pozitivne i perspektivne ljude koji će postati dio ZagrebDox tima volontera!

Petrit Çeku

Kastafsko kulturno leto

Petrit Çeku obećavajuća je nova glazbena poslastica na Festivalu gitare

Çekuov izniman senzibilitet i ekspresivnost privukli su publiku i kritičare diljem svijeta, a sada će okupiti mnogobrojne zainteresirane na Kastafskom kulturnom letu.

Effie dodjela 2016

Dani komunikacija

Izvrstan odaziv na ovogodišnje natjecanje Effie uz porast broja prijava

Ove godine prijavljen je 51 projekt, s najvećim brojem prijava iz industrije financijskih i osiguravajućih usluga.

Sziget sat

Sziget festival

IZVJEŠTAJ: Britanske snage zauzele pozornice drugoga dana Szigeta

Nastavljamo s izvještajima sa Szigeta. Imagine Dragons, Clean Bandidts, Placebo, Tom Odell i mnogi drugi harali pozornicama Szigeta!