Praizvedba predstave u Gavelli

„Stela, poplava” jasno progovara o posljedicama psihičkog zlostavljanja

Predstava "Stela, poplava"

Nova predstava u Gavelli jasno progovara o aktualnom problemu zlostavljanja, posebno posljedicama psihičkoga zlostavljanja koje su nesagledive i trajne.

U subotu, 16. ožujka 2019, u kazalištu Gavella održana je praizvedba predstave Stela, poplava, Dine Pešuta, u režiji Selme Spahić. 

Stela, poplava obiteljska je drama i prikazuje događaje tijekom jedne noći u sarajevskom hotelu. Poznata glumica Stela s obitelji je doputovala u Sarajevo kako bi preuzela nagradu za životno djelo, a novinarka Ivana također stiže s obitelji i to kako bi napravila veliki razgovor s njome. Sve ono što se događa te noći posljedice su Stelinih postupaka prema sebi i bližnjima. Predstava jasno progovara o aktualnom problemu zlostavljanja, posebno posljedicama psihičkog zlostavljanja koje su nesagledive i trajne.

Foto: Gavella

Dino Pešut rođen je u Sisku 1990. godine Završio je studij dramaturgije, usmjerenje dramsko i filmsko pismo. Radi kao dramaturg i redatelj u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao dramatičar debitira dramom Pritisci moje generacije, u režiji Same M. Strelca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Zbirka drama (Pret)posljednja panda i druge drame (Aura, Sisak) objavljena mu je 2017. godine Svoj prvi roman Poderana koljena (Fraktura, Zaprešić) izdaje 2018.

Selma Spahić rođena je 1986. godine. Dosad je potpisala preko 25 kazališnih režija koje su joj višestruko nagrađivane te često gostuju na renomiranim internacionalnim festivalima poput BITEF-a u Srbiji, Neue Theater Stücke aus Europa u Njemačkoj, Kontakta u Poljskoj ili Culturescapes u Švicarskoj. Od 2012. do 2017. bila je umjetnička direktorica Internacionalnog teatarskog festivala MESS, za koji još uvijek selektira dio programa. Predaje na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

U predstavi igraju: Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač. Dramaturginja je Bojana Vidosavljević, scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja je Marita Ćopo, autori glazbe su Alen i Nenad Sinkauz, a koreograf je Pravedan Devlahović.

Foto: Gavella

Komentari na članak

Vezani članci

Kralj Rikard III.

Premijera u Gavelli

„Rikard III.” na pozornicu donosi svijet gdje je čovjek čovjeku vuk

Prva pouzdano utvrđena izvedba „Kralja Rikarda III” dogodila se davne 1633. godine, a ovog nas tjedna očekuje nova u Gavelli.

nasilje nad ženama

Predstava i panel u Gavelli

Kazalište otvara pitanje što bi institucije trebale napraviti po pitanju obiteljskoga nasilja, a što pojedinci

– Nakon serije tragičnih događaja konačno smo se kao društvo dovoljno senzibilizirali da promijenimo tragičnu praksu u vezi obiteljskog nasilja jer se prečesto događalo da žrtve nisu bile adekvatno zaštićene. – poručuju iz Gavelle.

Predstava "Slikari rudari"

Premijera u Gavelli

I „Slikari rudari” postavljaju pitanja o izobrazbi

– Ovo je duhovit komad koji postavlja velika pitanja o izobrazbi, kulturi i radničkoj klasi, a pritom nikada nije pokroviteljski, glup, dosadan ili koristi groznu riječ uključivanje. – zapisala je engleska kritika.

Predstava "Doma je najbolje"

Kazališna premijera

Nesvakidašnja komedija koja je doživjela velik uspjeh u svijetu uskoro i u Kerempuhu

Rene Medvešek svojim senzibilnim redateljskim rukopisom gradi ovaj čudesni svijet koji vječno balansira na rubu potpune eksplozije i samouništenja. Unutar bogatih slojeva teksta pronalazimo posvećenost socijalnoj tematici, bridak crni humor, elemente bajke, fantastike, ironije i groteske.

https://www.facebook.com/ZajcRijeka/photos/ms.c.eJxFkMkNADEIAztaYW76b2wVIsh3ZDsTEMlIo0ytiqwPAwzuav4AUgQsA9i7EhgA64ruRlQnkANUzwZlLKiuwAZYdEXpjV4x3gr1Ru2z1mIUK~_bcFdlRXHVsIrgrtqYZx0NixY61CIluwm~;i~;UX6FZuEEw7w2ovFTfBucH8fFA~;cE8oPBmtP5A~-~-.bps.a.1782185055166459.1073741945.400528906665421/1782185155166449/?type=3&theater

Kazališni osvrt

Pet različitih jezika na pozornici Europske prijestolnice kulture 2020.

Predstava „Gorski divovi“ („I giganti della montagna“) temeljena na posljednjem djelu L. Pirandella premijerno je izvedena u HNK Ivana pl. Zajca ostavivši riječku publiku oduševljenom.