Osvrt na predstavu „Dundo Maroje"

Stav'te pamet na komediju!

Dundo Maroje u Gavelli

Predstavu „Dundo Maroje" izvela je Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici u kazalištu Gavella. Kroz dva i pol sata izvedbe stvorili su pravo renesansno ozračje.

U Gavelli je jučer izvedena premijera predstave Dundo Maroje. Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pri Klubu studenata SKUP Odsjeka za kroatistiku izvela je Držićevo remek-djelo na jedinstven i originalan način.

Glazbom, pjevanjem, kostimima i scenografijom studenti su stvorili pravo renesansno ozračje. Voditeljica glumačke družine, ujedno i redateljica predstave, profesorica Mira Muhoberac prikazala je Dunda Maroja na dosad neviđen i jedinstven način. Samo šest glumaca uspjelo je uvjerljivo na sceni prikazati tridesetak Držićevih dramskih osoba. Devet je studenata na poseban način, koji uključuje i plesne pokrete, izvelo prolog Dugoga Nosa te ispričalo poznatu priču o ljudima nazbilj i ljudima nahvao.

Lik Pometa kojeg je utjelovio Vinko Jažo uvjerljivo je dočarao filozofiju djela te nasmijao publiku svojim hedonizmom. Uz Pometa, istaknula se Ivana Ćurić kao Petrunjela te su njihova udvaranja i podbadanja bila vrlo zabavna i donijela su osvježenje u predstavu koja je trajala više od dva i pol sata. Zanimljivi su bili i glazbeni i plesni dijelovi između prizora koji su na sceni predočili modernizirani dio Držićeva vremena.

Studenti su na pozornici stvorili prekrasnu atmosferu te se vidjelo da uživaju u svakom trenutku predstave. Njihova odlična izvedba dokazala je da su Držićeva djela i dalje aktualna te da privlače mnogobrojnu publiku. Držić je nesumnjivo klasik hrvatske književnosti, a glumačka skupina svojom izvedbom uvjerljivo je dokazala da je Fortuna na njihovoj strani i da je ovo predstava koju svakako vrijedi pogledati.

Komentari na članak

Vezani članci

Studentska soba 2

Što spakirati, a što ne?

Neophodne stvari za život u studentskom domu

Kako se ne bi dogodilo da sa sobom ponesete hrpu predmeta koji vam neće trebati, a sve korisno zaboravite, odlučili smo brucoše uputiti, a starije studente podsjetiti na popis neophodnih stvari za život u studentskom domu.

Najava ljetne romanse

„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

Povjerite nam je li more krivo za vašu ljetnu romansu

Dok maštate o ljetu, prisjetite se ljetnih romansi i odgovorite na pitanja četvrte ankete u sklopu našeg velikog studentskog istraživanja o ljubavi.

rektor

Mandatno razdoblje od 2018. do 2022.

S tri glasa više od Anđelinovića Dragan Ljutić izabran za rektora splitskog sveučilišta

Senat Sveučilišta u Splitu izabrao je prof. dr. sc. Dragana Ljutića za novog rektora drugog najvećeg sveučilišta u državi. Osvojivši 3 glasa više, novoizabrani je rektor pobijedio prof. dr. sc. Šimuna Anđelinovića, koji je na čelu splitskog sveučilišta proveo posljednje četiri godine.

Lojha

Mladi znanstvenik

Lujendra Ojha: Student koji je otkrio vodu na Marsu

Lujendra tvrdi da se sve dogodilo slučajno. Pruge koje je vidio slijevale su se niz kanjone i zidiće kratera za vrijeme ljeta na Marsu.

ISIS

ISIL nekada i sada

Na Hrvatskim studijima priprema se tribina o razvoju Islamske države kroz povijest

Tribina je posvećena povijesnom razvoju Islamske države i sadašnjem stanju ovog samoproglašenog kalifata.