Osvrt na predstavu „Dundo Maroje"

Stav'te pamet na komediju!

Dundo Maroje u Gavelli

Predstavu „Dundo Maroje" izvela je Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici u kazalištu Gavella. Kroz dva i pol sata izvedbe stvorili su pravo renesansno ozračje.

U Gavelli je jučer izvedena premijera predstave Dundo Maroje. Studentska glumačka družina Negromanti i Pometnici s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pri Klubu studenata SKUP Odsjeka za kroatistiku izvela je Držićevo remek-djelo na jedinstven i originalan način.

Glazbom, pjevanjem, kostimima i scenografijom studenti su stvorili pravo renesansno ozračje. Voditeljica glumačke družine, ujedno i redateljica predstave, profesorica Mira Muhoberac prikazala je Dunda Maroja na dosad neviđen i jedinstven način. Samo šest glumaca uspjelo je uvjerljivo na sceni prikazati tridesetak Držićevih dramskih osoba. Devet je studenata na poseban način, koji uključuje i plesne pokrete, izvelo prolog Dugoga Nosa te ispričalo poznatu priču o ljudima nazbilj i ljudima nahvao.

Lik Pometa kojeg je utjelovio Vinko Jažo uvjerljivo je dočarao filozofiju djela te nasmijao publiku svojim hedonizmom. Uz Pometa, istaknula se Ivana Ćurić kao Petrunjela te su njihova udvaranja i podbadanja bila vrlo zabavna i donijela su osvježenje u predstavu koja je trajala više od dva i pol sata. Zanimljivi su bili i glazbeni i plesni dijelovi između prizora koji su na sceni predočili modernizirani dio Držićeva vremena.

Studenti su na pozornici stvorili prekrasnu atmosferu te se vidjelo da uživaju u svakom trenutku predstave. Njihova odlična izvedba dokazala je da su Držićeva djela i dalje aktualna te da privlače mnogobrojnu publiku. Držić je nesumnjivo klasik hrvatske književnosti, a glumačka skupina svojom izvedbom uvjerljivo je dokazala da je Fortuna na njihovoj strani i da je ovo predstava koju svakako vrijedi pogledati.

Komentari na članak

Vezani članci

STUDENTI

Sveučilište u Rijeci

Novčano se nagrađuje najuspješniji student s invaliditetom

Svi vrijedni studenti i studentice s invaliditetom koji pohađaju neku od sastavnica Sveučilišta u Rijeci mogu sudjelovati na natječaju za dodjelu nagrade za najuspješnijeg studenta. Odabrani kandidat bit će nagrađen s 1000 kuna.

IRO

Izvješće istraživanja Eurostudent V

Neravnomjerna raspodjela stipendija u Hrvatskoj

U izvješću Eurostudent V preporuča se nositeljima obrazovne politike preispitivanje kriterija za dodjeljivanje stipendija iz javnih izvora kako bi se osiguralo da stipendije dobivaju oni koji imaju dokazivo najveću potrebu.

3D

Umjetnička akademija Split

Radionice modeliranja 3D-objekata za splitske studente

Radionice će se održati u dva termina, a studenti će na njima moći naučiti koristiti osnovne softverske tehnike oblikovanja 3D objekata.

Primatijada 2014

Okupljanje studenata europskih sveučilišta

Primatijada 2014.: izlet u Bugarsku za sve studente Sveučilišta u Puli

Budući da mjesta u autobusu za odlazak na Primatijadu nisu potpuno ispunjena, otvorena je mogućnost ostalim studentima da se priključe pulskim ekipama.

 Lorenzzo Sagittarius S4S

Studenti za studente Splita

S4S – djela, a ne riječi

Iako je S4S u svojim počecima nailazio na skeptične komentare i etiketiran je kao „još jedna tvorevina sektaša i nadobudnih buntovnika", kroz godine djelovanja pokazao je kvalitetu, ustrajnost, svestranost i sposobnost svojih članova.